Менструальні чаші – це сучасний засіб інтимної гігієни. Вони являють собою ємність у вигляді дзвоника з хвостиком для збору менструальної крові. Виготовляються з медичного силікону або термопластичного еластомеру. Це гіпоалергенні матеріали, які не викликають подразнень чи алергічних реакцій.

Сьогодні чаші повільно, але впевнено завойовують любов багатьох дівчат. Проте деякі жінки не хочуть, або ж навіть бояться користуватися новинкою із-за розповсюджених міфів. Далі розглянемо найрозповсюдженіші міфи про чаші та пояснимо, чому ці твердження вводять в оману.

Міф №1 – чаші протікають

Цей міф – не зовсім міф. Чаша дійсно може протікати. Але це відбувається у випадку, коли вона неправильно вставлена або ж виготовлена з надто м’якого силікону, який ваші м’язи стискають та не дають розправитися всередині.

Також вона може протекти у випадку переповнення. Аби цього не було, потрібно спорожняти чашу в залежності від рясності ваших виділень. Загалом же носити чашу можна до 12 годин. З нею можна спати, купатися в морі чи басейні, ходити на тренування та вести активний образ життя. Головне – знайти «свою» чашу та привчитися правильно вставляти її.

До речі, вставляти її потрібно в скрученому вигляді. Якщо чаша вводиться туго чи неприємно, то додатково потрібно використовувати лубрикант на водній основі. Бажано підбирати лубрикант для чутливої шкіри. Наприклад, американський System JO AGAPE.

Міф №2 – чаші підвищують синдром токсичного шоку (СТШ)

Цей міф позбавлений логіки. Чаша навпаки знижує ризик симптому токсичного шоку. Чому? СТШ розвивається через бактерії – золотисті стафілококи, які виділяють токсин TSST-1 («токсин-1 токсичного шоку»). Ці бактерії швидко розмножуються, коли потрапляють в сприятливе середовище – кров і слизові виділення, які вбирає тампон. Саме через інтоксикацію бактеріями з’являється СТШ: висока температура, висипи, низький тиск і порушення роботи органів.

Чаша навіть безпечніше тампона. Вона не вбирає виділень, а силіконова поверхня сама по собі являється несприятливим середовищем для розмноження бактерій. До того ж на відміну від тампонів чаша не передає на слизову мікроворсинки.

Міф 3 – чаша заповниться доверху та кров затече назад 

Це просто неможливо із-за фізіології! Кров, яка вийшла з матки, не зможе затекти туди навіть якщо ви встанете на голову. Канал шийки матки всередині заповнений густим слизом. Він виступає «розумним бар’єром», який впускає і випускає тільки те, що потрібно і в правильній послідовності.

Максимум, що станеться, якщо чаша наповниться доверху – протікання назовні. Щоб цього не сталось, потрібно вчасно спорожняти чашу. Середній об’єм чаші – 15-30 мл. В середньому, за день місячних, жінка втрачає близько 35 мл. Якщо у вас рясні виділення в перші дні, то втрата становитиме 80-90 мл. Тож якщо у вас рясні виділення, то варто спорожнювати чашу кожні 4-6 годин.

Міф 4 – чаша загубиться всередині

Це також неможливо із-за фізіології. Довжина піхви в середньому 8 см, а чаші – 5-6 см. Далі закінчення піхви чаша нікуди не дінеться, так само як і тампон. А якщо ви боїтесь, що введете її надто далеко і потім буде проблематично вийняти, то купуйте чаші з довгим хвостиком, а не з кілечком. Хвостик дозвлить легко вийняти чашу.

Де купити та як вибрати розмір чаші?

Купити менструальну чашу можна в секс шопі або ж аптеці. Що стосується вибору, то тут все доволі просто. Якщо у вас рясні виділення або ж вже були пологи, то обирайте більші чаші на 20-30 мл. Можна купувати наборами на 15 та 20 мл. Тоді більшу чашу можна буде використовувати в перші дні, а меншу – наприкінці менструації.

Якщо у вас не рясні виділення, то відповідно потрібно обирати чашу меншого розміру. Її ж варто придбати, якщо у вас не було пологів та вам менш як 30 років. Після 30 років бажано обирати більші чаші. Загалом кожна жінка має знайти «свою» чашу, яка буде зручна саме їй. Інколи доводиться випробовувати навіть 3-4 різних чаші, але багатьом щастить і з першого разу.

Як використовувати чашу

Після того, як ви купили чашу – її потрібно прокип’ятити. Кип’ятити потрібно також до і після кожної менструації. Під час менструації достатньо споліскувати ємність водою. Важливо використовувати для цього прохолодну воду, від гарячої води силікон може пожовтіти.

Для очищення чаші додатково можна використовувати спеціальні клінери. Клінери – це засоби догляду та дезінфекції. Вони містять антибактеріальні компоненти та безпечні для шкіри. Зазвичай вони наносяться на поверхню чаші на 30-60 секунд для дезінфекції, а потім промиваються проточною водою. Якщо ви ходите з чашею на роботу або їдете в подорож, то варто мати з собою пляшечку питної води для промивання чаші в громадській вбиральні.