Що можна зробити, якщо близька вам людина занурилася в затяжний алкогольний запій? Як припинити це безпробудне пияцтво і не дозволити другу чи родичу погубити самого себе? Такими питаннями рано чи пізно задаються всі, в найближчому оточенні яких є алкозалежний хворий. І проблема ця, на жаль, простих рішень не має.

Як відрізнити запій від псевдозапою?

Лікарі-наркологи розрізняють два види запою: істинний і удаваний. У другому випадку спеціальне виведення з запою Івано-Франківськ не потрібне, людині достатньо просто припинити пити і якось пережити похмілля. А от у випадку справжнього запою різке припинення вживання алкоголю може призвести до серйозних ускладнень, на зразок інфаркту, інсульту, гіпертонічного кризу і т. д.

Розпізнати справжній алкогольний запій не складно, якщо знати його характерні особливості:

  • алкоголь вживається безперервно протягом більше 10 днів;
  • людина, що вживає алкоголь, повністю дезорієнтована в часі, вона не може точно сказати скільки часу п’є, яке сьогодні число, день тижня і т. д.;
  • похмілля не настає тому, що немає перерв у вживанні алкоголю;
  • спостерігаються сильні ознаки інтоксикації, на які сам залежний уваги не звертає;
  • спостерігаються різні психічні порушення – інтелектуальна загальмованість, марення, галюцинації та інше;
  • запій виникає тільки у осіб з явною алкогольною залежністю (II-III стадія).

Зовсім інакше протікає псевдозапій. У цьому випадку людина п’є, як правило, тільки з полудня і до глибокої ночі, а вранці приходить до тями і перебуває в більш-менш адекватному стані, хоча і страждає похміллям. Серйозні соматичні порушення (занепокоєння з боку серця, нирок, печінки і т. д.) спостерігаються тільки в осіб зі слабким здоров’ям. Тимчасова дезорієнтація теж не виникає.

Як перервати алкогольний запій

Якщо людина перебуває в стані істинного алкогольного запою, існує тільки одне ефективне рішення проблеми – допомога лікаря-нарколога. Оскільки хворий перебуває в неадекватному стані, найкраще викликати лікаря додому. Приватні наркологічні клініки надають таку послугу, причому порівняно недорого.

Приїхавши на місце, нарколог огляне пацієнта і розробить для нього індивідуальну схему по перериванню запою, спрямовану не лише на якнайшвидше протверезіння хворого, але й одночасну корекцію всіх соматичних порушень. Це дозволить повернути питущого до тями максимально м’яко, не завдаючи його здоров’ю ніякої додаткової шкоди, крім того, її і так вже завдано багатоденним пияцтвом.

А що з народними методами?

Дійсно, інтернет-мережа просто рясніє “перевіреними” і “надійними” порадами про те, як перервати запій в домашніх умовах. На перший погляд ці рекомендації про виклик блювоти або вживання фітовідварів здаються цілком дієвими, але всіх їх об’єднує три істотні недоліки:

  • Всі домашні методи припускають якесь сприяння з боку питущого, що можливо тільки при уявному запої.
  • Головна мета домашніх засобів – якнайшвидше протверезіння хворого. При цьому його фізичний стан залишається без уваги. Мабуть, автори народних рецептів припускають, що організм у питущого дуже міцний і точно все витримає.
  • Багато рецептів, якщо вчитатися в них уважніше, розповідають не про те, як перервати запій, а який спосіб життя потрібно вести хворому, який ВЖЕ вийшов із запою – дієта, питний режим і т. д.

Типові помилки домашнього переривання запою

Забирати спиртне силою. Найбільш радикальне рішення проблеми – просто не давати хворому пити – найчастіше призводить до найбільш трагічних наслідків у вигляді розвитку множинних ускладнень і критичних станів.

Підміняти вид алкоголю. Іноді для виведення з запою хворому починають давати менш сильні алкогольні напої: вино замість горілки, пиво замість самогону і т. д. Розрахунок робиться на те, що таким чином залежний поступово прийде в себе і запій припиниться. Насправді ж зміна типу напою змінює тільки форму запою, але не допомагає хворому “поступово відвикати”.

Давати антиалкогольні засоби. Всі ті препарати, які рекламуються в якості надійного засобу від запою, насправді розраховані на переривання псевдозапоїв. Проти даного алкогольного запою вони безсилі, а в ряді випадків можуть навіть погіршити стан хворого.

Декілька слів про профілактику

Будь-яку проблему набагато простіше попередити, ніж потім з нею розбиратися. Саме тому, бачачи, що близька людина явно приохотилась до спиртного, краще не сподіватися на “авось”, а намагатися переконати його звернутися за допомогою до фахівця. Якщо не чекати дива, а своєчасно почати лікування алкогольної залежності, то стикатися з таким складним і небезпечним станом, як запій, ніколи і нікому не доведеться.