Те, що самі спортсмени називають лаконічно «Спортпіт», для людей, які не мають до фізичної культури ніякого відношення, – темний ліс і «суцільна хімія». У кращому випадку людина недосвідчена бачила спортивне харчування, проходячи повз спеціальну стійку в фітнес-клубі, ну або на банері неподалік від спортзалу.

Усі охочі познайомитись зі спортивними добавками, можуть зробити це в інтернет-магазині Fitness Factor, який пропонує виключно якісну та справжню продукцію відомих брендів. Компанія працює на ринку України з 1993 року, та встигла завоювати довіру багатьох споживачів даного сегменту. Якщо ви не знаєте з чого почати, радимо вам познайомитись з найпопулярнішим продуктом спортивного харчування, казеїном, який можна придбати за посиланням https://fitnessfactor.ua/protein/kazein. Але якщо ви вирішили всерйоз зайнятися спортом і, як мінімум, привести в порядок фігуру, корисно знати, що ж таке спортивне харчування, і з чим, так би мовити, його їдять.

Що таке спортивне харчування

Одні запивають бургери «колою», інші забивають холодильник авокадо і селерою, а у третіх – в кухонній шафі рядком стоять пластикові банки і пакети з яскравими написами. І не здогадаєшся, яка користь в них ховається. Спортивне харчування – це особлива група харчових добавок, яка виступає в ролі додаткового джерела білків, вуглеводів і жирів (макронутрієнти), вітамінів і мінералів (мікронутрієнти), амінокислот, і інших корисних і необхідних спортсмену речовин.

Так, те ж саме можна отримати зі звичайних продуктів – якщо все вірно розрахувати і правильно приготувати. А ті самі банки з професійним спортивним харчуванням якраз містять в собі концентрат всього необхідного для організму, який день у день переносить серйозні фізичні навантаження.

Кому необхідне спортивне харчування

Давайте розберемося, для чого потрібне спортиивне харчування і чи всім варто його вживати?

Тренери вважають, що спортивне харчування необхідне по більшій мірі людям, які активно займаються спортом або фітнесом, або зазнають серйозних фізичних навантажень.

Але це не означає, що вживати добавки – обов’язкова умова для всіх спортсменів. Це свого роду палочка-виручалочка для людей, у яких не надто багато часу для приготування здорової їжі. Якщо спортсмен, який активно тренується, добирає всі нутрієнти з повсякденного раціону, то використовувати спортивне харчування немає необхідності.

Оскільки це харчові добавки, то вживати їх потрібно, як будь-яку іншу добавку, тільки після консультації з фахівцем. Є й інші обмеження: наприклад, спортивне харчування не рекомендоване людям, які не досягли 18-річного віку.

Для чого приймають спортивне харчування

Поки ми говоримо про нього як про щось цілісне, але спортивне харчування – це не одна, а десятки різних харчових добавок. І різняться вони не лише за кольором упаковки та найменуваннями виробників – у них різні завдання.

Спортивне харчування можна приймати для швидкого поповнення в організмі білка і енергії, для збільшення м’язової маси, або для схуднення.

Наприклад, гейнер (містить білки і вуглеводи) приймають, якщо потрібно збільшити в обсязі м’язи, і заодно запастися силами для тренування. Різні жироспалювачі застосовують для зменшення жирового прошарку – такі добавки особливо люблять жінки, оскільки вони допомагають швидше схуднути. А якщо ви плануєте тривалий забіг або кілька годин поспіль активно попрацювати в спортзалі, вам стане в нагоді креатин, що сприяє підвищенню витривалості.

До плюсів спортивного харчування відносять високу харчову цінність, тривалість зберігання, економію часу на приготування їжі, швидку засвоюваність організмом (на перетравлення м’яса потрібно 2-3 години, в той час як протеїновий коктейль засвоюється за 30 хвилин).

З мінусів: висока ціна на професійні добавки, необхідність дотримуватися графіка прийому і можливі побічні ефекти.