Кожна людина хоче бути здоровою і щасливою. Проте, у стрімкому ритмі нашого життя мало хто замислюється, як його зберегти, але коли трапляється «збій» у роботі хоч б одної життєво важливої системи нашого організму, приходить усвідомлення цієї важливої задачі. Щоб не доводити свій організм до хворобливого стану, потрібно щодня піклуватися про здоров’я не тільки тіла, а і духу, психіки. Одним із  основних завдань освіти дітей  в Україні є саме виховання свідомого ставлення до свого здоров’я, збереження і зміцнення фізичного та психічного здоров’я. Фахівці стверджують, що тривалість життя людини на 55 – 65% визначається способом життя (харчування, умови навчання і праці, побутові чинники, охорона здоров’я) і лише на 8 – 10 % – спадковістю, біологією людини, тобто її природою.

Основні дії щодо забезпечення здорового способу життя

Людина сама творить свій спосіб життя і від того як вона живе, залежить і її здоров’я. виділимо основні чинники, які сприяють належному його рівню.

  • Здорове харчування. Це найважливіший компонент здорового способу життя, що передбачає збалансоване регулярне харчування. Хоча в  Україні склалася своя традиційна кухня, але наразі ми споживаємо багато імпортованих продуктів, до яких травна система не призвичаїлися. Багато людей переїдають і мають зайву вагу.  Тому в таких умовах бажано розробити  свою  ідеальну систему харчування мають з урахуванням  індивідуальних неповторних особливостей. Для цього існують сучасні інноваційні інструменти, наприклад – таблиця калорійності, яка забезпечить швидке створення власного раціону харчування, допоможе робити моніторинг спожитих калорій і підходити до цієї важливої справи професійно.
  • Постійний рух. Життя без активності неможливе.  Фізична рухова активність безпосередньо впливає на міцність здоров’я. Коли ми рухаємося, відновлюються м’язи, нервова система, налагоджуються показники кров’яного тиску, підвищується рівень гемоглобіну, покращується функціональний стан шлунково-кишкового тракту, печінки і нирок. Тому незначне  щоденне фізичне навантаження, прогулянки, туризм повинні стати  основною складовою способу життя кожного.
  • Культура спілкування і відпочинку. Здоровий спосіб життя – це позитивний процес спілкування між всіма його учасниками, сприйняття та розуміння іншої людини. Потрібно уникати грубого непристойного поводження, не травмувати нервову систему, розвивати в собі відчуття емпатії.
  • Щоденна праця забирає багато сил, тому щоб їх відновити, необхідний відпочинок. Відпочивати можна на природі, або займатись якоюсь творчістю. Психологи рекомендують періодичне усамітнення, або регулярну зміну найближчого оточення як оптимальний шлях для відновлення фізичних і духовних сил.
  • Боротьба зі шкідливими звичками. Вживання алкоголю, наркотиків не тільки нещадно псують зовнішність, але й наносять значну шкоду нашому здоров’ю, призводять  до соціального падіння.  Міністерство охорони здоров’я про це постійно попереджає, тому профілактика  шкідливих звичок має величезне значення.