Паління і ожиріння

Паління, як феномен, стало настільки популярним, що багато хто навіть намагається шукати в цій шкідливій звичці позитивні сторони. Один з подібних міфів полягає в тому, що нікотин нібито сприяє зниженню зайвої ваги. Насправді, одним з найбільш ефективних методів боротьби з ожирінням є баріатрична хірургія, яка дає швидкий і відчутний результат. Чому ж ми до цих пір вважаємо, що паління в якійсь мірі сприяє схудненню і що в дійсності відбувається в організмі?

Паління і ожиріння

Ілюзія схуднення

Тютюновий дим і нікотин при попаданні в організм отруюють його в прямому сенсі слова. Оскільки нікотин ототожнюється з бактерією, ресурси організму відразу йдуть на його виведення. Говорячи про ресурси, маються на увазі не тільки сили, але й зайві калорії. У підсумку багато калорій не відкладаються, а виходять з організму разом з нікотином. Цей механізм і забезпечує підтримку стабільної ваги і ілюзію схуднення.

Однак, довго так тривати не буде. Згодом організм засмічується настільки, що калорії і ферменти більше не в змозі вивести нікотин в повному обсязі. Як результат – інтоксикація, на тлі якої корисні речовини більше не засвоюються, і відбувається зворотний ефект – відкладення жирових накопичень. Сліпо довіряючи міфу, можна довести організм до такого стану, коли крім лікування ожиріння хірургічним методом більше нічого не зможе допомогти.

Паління призводить до відкладення жирових накопичень

Курці більш схильні до ожиріння

Активне паління не тільки призводить з часом до відкладення жирових накопичень, більш того, згідно зі статистикою, маса тіла людини, яка палить, в середньому більше, ніж у тієї, яка не палить. Причин подібної тенденції декілька.

  1. Неправильний раціон курця – один з основних факторів. Найчастіше це люди, які не турбуються про своє харчування і здоров’я. Раціон складається переважно з простих вуглеводів і жирів, нескладно набрати зайві кілограми з такою їжею.
  2. Оскільки раціон курця не збалансований, клітковина і вітаміни надходять в організм у вкрай мізерній кількості. При цьому, нікотин сам по собі позбавляє організм багатьох мінералів і вітамінів, в результаті ми отримуємо слабку імунну систему, порушення процесів саморегуляції і обміну речовин. За таких умов підтримувати вагу в нормі практично неможливо.
  3. Якщо курець схильний до ожиріння, то і абдомінальне ожиріння у нього проявиться з великою ймовірністю. Ожиріння внутрішніх органів і надлишок жиру в зоні живота вкрай небезпечне для життя. Цей тип ожиріння часто проявляється як результат збою в репродукції жіночих і чоловічих гормонів, що в свою чергу є наслідком порушення активності через куріння.
  4. Слабшання дихальної системи також рано чи пізно дасть про себе знати, якщо ви палите. Фізична активність зводиться до мінімуму, отже, на такому ж рівні знаходиться і метаболізм.

Баріатрія - ефективний метод боротьби з ожирінням

Не варто покладатися на сумнівні методи схуднення, до яких відноситься паління. Баріатрія – ефективний і безпечний метод боротьби з ожирінням за допомогою хірургічного втручання.

Одна з таких лапароскопічних операцій, а зокрема гастроплікація, представлена на відео.