Як зрозуміти, що настав час купити слуховий апарат? З якого віку його краще носити, як швидко звикнути, як знайти підходящу модель? Ці питання охоплюють людину, яка втрачає слух. Серед людей в літньому віці ця проблема стоїть особливо гостро, але вони чомусь відкладають візит до лікаря. Вважають, що поки чути хоч щось, без приладу для корекції слуху можна обійтися.

Коли краще починати реабілітацію слуху?

Єдина вірна відповідь на це питання – як тільки ви помітили, що чуєте гірше. На думку фахівців, відкладання візиту до лікаря – величезна помилка, яка може обернутися плачевними наслідками. Так можна довести себе до повної глухоти. У той час як на ранніх стадіях туговухість можна легко скорегувати і зупинити.

Біда в тому, що порушення слуху розвивається поетапно, і людина швидко до нього адаптується. Спочатку виникає легкий дискомфорт у спілкуванні, коли доводиться перепитувати. Це вже привід обстежити слух, але далеко не всі поспішають це робити. І навіть у пацієнтів, які пройшли діагностику, реабілітація починається не відразу. Зазвичай після того, як їм призначили слуховий апарат, купити його вони вирішуються років через 7.

slux

Чому так відбувається? Боязнь, що всі дізнаються про недугу, комплекси, помилкове судження, що можна обійтися без допоміжних пристроїв, очікування, що слух повернеться. Але все це не виправдовує себе. Туговухість лише прогресує, поступово обмежуючи людину в спілкуванні, поки не зануриться в повну соціальну ізоляцію. Крім того розвиваються супутні проблеми зі здоров’ям:

  • хронічний стрес

  • гіпертонія

  • Розлади роботи нервової системи

  • порушення кровообігу

Чим довше слабочуюча людина живе без слухового апарату, тим складніше їй згодом адаптуватися до приладу. Мозок «забуває» звуки, тому в разі запізнілої реабілітації змушена вчити їх заново. Лікарі стверджують, що починати носити слуховий апарат потрібно при порозі чутності від 35 дБ. Це легка форма приглухуватості, при якій спілкування вже стає дискомфортним, і потрібні допоміжні пристрої.

Як звикати до слухового апарату?

Коли слабочуюча людина вперше одягає прилад для корекції слуху, вона як правило відчуває дискомфорт. Занадто багато звуків – вони заважають, збивають з пантелику, заважають концентруватися на важливому. Раптово стає чутно, як у сусідів за стінкою працює телевізор, шумить транспорт за вікном, цокає годинник в кімнаті, мявкає кішка і т д.

Таке незвичайне звукове перевантаження викликає лише одне бажання – вимкнути прилад. Але не варто поспішати з висновками. Не дарма адаптацію до слухового апарату проводять поступово. Його спочатку включають на пару годин в день, потім збільшують проміжки. Через два тижні настройки коректують, у міру звикання.

Важливо розуміти що мало просто слуховий апарат купити, до нього ще потрібно адаптуватися. І це свого роду вихід із зони комфорту, якій для багатьох людей стає туговухість. Складно змінити звичну картину звукового світу, але в даному випадку «звично» і добре – далеко не синоніми. Доведеться ретельно над собою попрацювати, але ці праці з часом будуть щедро винагороджені!

Індивідуальний підхід – гарантія успіху!

Не існує єдиного алгоритму звикання до слухового апарату. У одних пацієнтів на це йде кілька тижнів, у інших – кілька місяців. Потрібно слухати себе і рухатися поетапно, маленькими кроками простіше адаптуватися. Є популярна схема: спочатку надягати прилад вдома, при розмові з одним співрозмовником, потім поступово ускладнювати завдання. Виходити на вулицю, вступати в групові бесіди.

Цей підхід здається логічним, але сьогодні він застарів. У деяких пацієнтів перехід між етапами відбувається легко, адже сучасні слухові апарати відмінно адаптуються під акустичну середу. До них звикнути простіше, ніж до застарілих моделей. Найголовніше – відповідально підійти до реабілітації і провести її у кваліфікованого фахівця.

У центрі «Беттертон» пропонуються якісні американські слухові апарати, купити які можна з офіційною гарантією. Це продукція авторитетного бренду Starkey заслужила довіру мільйонів людей з вадами слуху по всьому світу. Наші фахівці підберуть відповідну модель за результатами обстеження, налаштують її відповідно до ваших індивідуальних параметрів. Щоб пройти діагностику, запишіться на консультацію!

Джерело: https://bettertone.com.ua/uk/