15 корисних англійських слів та ідіом для розмови про фітнес та здоров’я

studying bunch of english words

В останні роки стало модним дотримуватися здорового способу життя, тобто ЗСЖ. Це досить конструктивна тенденція, і ми її активно підтримуємо. Якщо і ви прагнете жити здоровим життям, ви напевне і спортом займаєтесь, і за харчуванням слідкуєте, так?

10 базових ЗСЖ слів

Work out

Це може бути як іменником у значенні “тренування”, так і дієсловом — “тренуватися”. При чому мається на увазі будь-яке тренування — вдома, у спортзалі чи на вулиці, індивідуально чи з тренером, статичне чи динамічне. Будь-який комплекс вправ на зміцнення та підтримку гарної фізичної форми можна назвати work out чи сказати знайомому:

I am working out three times a week. – Я тренуюся тричі на тиждень.

Як перевірити англійський текст https://cambridge.ua/uk/blog/10-servysov-dlya-proverky-anglyjskogo-teksta/ – добірка з 10 найкращих сервісів.

Gym

Хоч тренуватися можна будь-де, найчастіше work out — це саме виконання комплексу вправ у gym, “спортзалі”. Там створені ідеальні умови для комплексної роботи над своїм тілом, залишається дрібниця — зібратися та дійти до місця розташування цих чудових тренажерів та іншого спортивного обладнання.

She bought a gym membership last month, but never went there. – Минулого місяця вона купила абонемент у спортзал, але жодного разу туди не ходила.

Gym instructor

Окрім професійного обладнання, ще однією перевагою відвідування спортзалу є наявність досвідчених фітнес-тренерів — gym instructors. За додаткову оплату вони здатні вирішити будь-який ваш запит: схуднути, набрати м’язів, підтягнути все тіло чи попрацювати над окремими його частинами.

My gym instructor won the international award as a best gym instructor of the year. –  Мій інструктор отримав міжнародну нагороду як найкращий інструктор тренажерного залу року.

Aerobics

На відміну від work out, цей вид тренувань виконується під ритмічну музику та складається із вправ переважно гімнастичного характеру. Аеробіку ще так і називають — ритмічна гімнастика. Існує спортивна та оздоровча аеробіка.

I’m not a fan of the work out, but I like to do aerobics when I have free time. – Я не прихильник тренувань, але я люблю займатися аеробікою, коли маю вільний час.

Warm up

Починати будь-яке фізичне тренування слід з розминки, яка підготує ваше тіло до подальших навантажень. Підготовчі вправи допомагають включити м’язи, розігріти їх, що зменшує ризик травм та посилює ефективність основного комплексу. “Розминатися” по-англійськи називаємо to warm up, тобто зігрівати.

You should warm up every time before starting the work out. – Кожного разу перед початком тренування слід розминатися.

Cool down

Згадайте свій стан після насиченого тренування. Ви спітніли, дихання й серцебиття прискорені, м’язи напружені, у гіпертонусі. Чи не нагадує вам це стан людини, яка тікала від небезпеки? Напружена, схвильована. Схоже, чи не так?

Отже, тренування — це стрес для організму, тому після нього варто допомогти йому розслабитися та повернутися у спокійний стан. Для цього ми робимо cool down — комплекс вправ, часто на розтяжку, що дають змогу розслабити м’язи, відновити нормальний кровотік та заспокоїти серцево-дихальну систему.

Do you cool down after the work out? – Ти робиш вправи на розтяжку після тренування? 

Jogging

Так називається особливий вид бігу, що здійснюється у сповільненому, одноманітному темпі. Його полюбляють використовувати американці як форму тренувань замість швидких пробіжок та виснажливих воркаутів у спортзалі.

He usually takes a half-hour jogging before breakfast. – Зазвичай він робить півгодинну пробіжку перед сніданком.

Yoga, Pilates

Ще одна альтернатива традиційним комплексам вправ у спортзалі — це заняття йогою чи пілатесом. І якщо з йогою всі більш менш знайомі, то слово Pilates може викликати запитання.

Пілатес — це своєрідна комбінація фітнесу та йоги, коли виконуємо класичні вправи у повільнішому темпі, звертаючи увагу на дихання. Це дозволяє робити кожний рух більш свідомо, тобто пілатес сприяє зміцненню зв’язку між фізичним тілом та свідомістю.

Is it true that Pilates is more popular among women than men? – Чи правда, що пілатес більш популярний серед жінок, ніж чоловіків?

Diet

Про фізичні вправи сказали багато, але неодмінною складовою ЗСЖ є також їжа. І основний термін у питаннях їжі — це дієта, diet. Але не сприймайте це слово занадто вузько! Це не лише про схуднення. Під дієтою мається на увазі стала культура їжі, певний раціон, якого дотримується людина у повсякденному житті.

Тобто, дієта може бути й шкідливою, якщо ви вживаєте забагато солодкого, смаженого, жирного тощо. А може бути і healthy diet — з достатньою кількістю овочів та фруктів, каш, бобових.

I know my diet is not healthy enough but I can’t stop eating my favorite donuts. – Я знаю, що моя дієта недостатньо здорова, але я не можу перестати їсти улюблені пончики.

Junk food

До речі, ось такі пончики, цукерки, фастфуд відносяться до junk food — шкідливої їжі. Саме цим продуктам варто сказати категоричне NO, якщо ви мрієте про здорове гарне тіло.

He tries so hard to avoid junk food. I’m proud of him! – Він дуже старається уникати шкідливої їжі. Я пишаюся ним!

5 цікавих ідіом про фітнес і здоров’я

To be in bad shape

Такою ідіомою можна охарактеризувати людину, яка не часто займається фізичними вправами або взагалі не слідкує за собою. Вона у поганій фізичній формі.

Sorry, I am in bad shape now due to the rehab from surgery. – Вибачте, зараз я в поганій формі через реабілітацію після операції.

To be back into shape

Якщо ж хтось слідкував за собою, займався спортом та вже досяг певних успіхів, але потім вимушений був зробити перерву, через що втратив гарну форму, він згодом може “повернутися у гарну фізичну форму”.

He was back into shape so fast after a long break! – Він так швидко повернувся у форму після довгої перерви!

To be back on one’s feet

Але перед тим, як повернутися у гарну фізичну форму після тривалої хвороби, людина має одужати, вірно? Про це й говорить дана ідіома.

I was sick for two weeks, but now I am back on my feet. – Я хворів два тижні, але зараз я став на ноги (одужав).

Cast iron stomach

Зустрічали таких людей, у яких шлунок чутливий буквально до будь-якої їжі? Але є й протилежні випадки — хтось може їсти що завгодно без будь-яких наслідків чи неприємних відчуттів. Про таких і кажуть, що вони мають “чавунний шлунок”.

I’m wondering how she can eat such strange food. She has a really cast iron stomach! – Мені цікаво, як вона може їсти таку дивну їжу. У неї справді чавунний живіт!

Запрошуємо до колективних курсів англійського для ваших співробітників https://cambridge.ua/uk/corporate/ на яких ви зможете покращити рівень анллійської.

To be full of beans

Ні-ні, мова не про мішечок із насінням, яке варто посадити на городі. Так говорять про людину, повну енергії та життєвих сил, здорову й активну. Але деяка асоціація між насінням і внутрішньою енергією є, погодьтесь. Адже саме наша енергія, як насіння, дає життя всім нашим задумам і планам.

How can you be so full of beans? Tell me your secret. – Як тобі вдається бути таким енергійним? Поділися своїм секретом.

Поділись


Новини партнерів