Як провести чистку обличчя в домашніх умовах правильно?

Правильний догляд за шкірою починається з її якісного та дбайливого очищення. В умовах стрімкого сучасного ритму життя домашнє проведення таких процедур стає оптимальним вибором. Цей варіант дозволяє суттєво заощадити кошти на оплаті послуг салонів краси та зекономити час, ресурси.

Моя стаття допоможе краще розібратися в особливостях різних видів чистки обличчя. Ви навчитеся проводити процедуру ефективно і безпечно, застосовуючи лише перевірені методики та домашні засоби.

Вакуумне очищення

Джерело: medica-plus.com

Що таке чистка обличчя і якою вона буває?

Чистка обличчя — це косметична процедура, яка допомагає видалити забруднення, комедони, надлишки шкірного сала, відмерлі клітини. Правильне нетравматичне очищення сприяє покращенню зовнішнього вигляду шкіри, вирівнює її тон і рельєф, дарує красу та молодість.

Існує кілька методів чистки, кожен з яких передбачає свої нюанси, переваги й можливі ризики.

Мануальна чистка обличчя

Це традиційний метод, який передбачає механічне видалення комедонів (чорних цяток) та міліумів (білих точок) за допомогою спеціальних інструментів (ложка Уно, петля). Перед процедурою обличчя ретельно очищають і розпарюють для полегшення видалення забруднень з пор. Після – наносять спеціальні косметичні засоби, що заспокоюють та сприяють швидкому відновленню епідермісу.

Джерело: medica-plus.com

Механічна чистка дозволяє точно і глибоко очищати пори. Метод демонструє високу ефективність навіть за наявності сильних забруднень і не потребує використання спеціального обладнання. Добре підходить для ефективного очищення жирної шкіри, що є схильною до появи запалень і розширених пор. Вона дозволяє легко позбавитися вугрів, чорних цяток, комедонів, сальних пробок.

Інколи процес може супроводжуватися болем та неприємними відчуттями, передбачає певний період повної регенерації. При неправильному виконанні процедури або використанні неякісних інструментів є ризик зараження або пошкодження епідермісу, розвитку запалень і навіть появи шрамів.

Ультразвукове очищення обличчя

Ультразвукова чистка використовує високочастотні звукові хвилі для ніжного відшарування відмерлих клітин, очищення пор та масажу. За умови використання якісного приладу домашня процедура забезпечує не гірший ефект, ніж у салоні.

Основні переваги ультразвукового очищення:

  1. Відсутність болю та неприємних відчуттів у процесі та після його завершення.
  2. Ефективність – ультразвукові хвилі допомагають розбити жир і забруднення, що знаходяться у порах, дозволяючи їм легше видалятися.
  3. Універсальність – методика підходить для всіх типів шкіри та будь-якого віку.
  4. Підвищення тонусу шкіри та її еластичності – під впливом ультразвукових хвиль відбувається мікромасаж тканин, що стимулює синтез колагену й еластину.
  5. Нульовий ризик появи подразнень, завдяки чому УЗ-чистка може застосовуватися навіть для чутливої шкіри.
  6. Видимий результат вже після першого використання.
  7. Сприяння більш ефективному проникненню корисних компонентів косметичних засобів.
  8. Можна проводити у будь-яку пору року, не турбуючись про появу пігментних плям.
  9. Безпека та зручність – сучасні прилади виготовляють у компактному розмірі та ергономічному дизайні, з простим управлінням і великим набором функцій. Їх можна використовувати не лише для очищення, але і для покращення тонусу шкіри зони декольте, спини, плечей.

Проте всі ці переваги можна гарантувати лише за умови вибору якісного та безпечного ультразвукового апарату.

Джерело: medica-plus.com

MEDICA+ пропонує товари преміум-сегмента, що створені на основі інноваційних японських технологій та здатні вивести на новий рівень домашній догляд. Тут ви можете знайти та купити ультразвуковий скрабер, що відповідає всім міжнародним стандартам, має сертифікати відповідності України, США, Європи.

Представлений великий асортимент моделей, які можуть відрізнятися за потужністю, кількістю функцій та робочих режимів, розміром, дизайном, ціною. Проте незмінними характеристиками кожного приладу є висока ефективність, безпечність та зручність в експлуатації, які роблять їх вартими витрачених коштів. Адже використання якісних сучасних гаджетів – це завжди вибір на користь здоровʼя, молодості та краси.

Щодо імовірних ризиків ультразвукового методу, то їх практично немає. Процедуру не рекомендовано проводити людям з серцево-судинними захворюваннями, наявністю кардіостимулятора, серйозними порушеннями роботи різних систем та органів.

Очищення обличчя хімічними засобами

Хімічне чищення обличчя включає застосування спеціальних хімічних розчинів. Кислоти допомагають розчинити верхній шар епідермісу, відлущуючи відмерлі клітини та стимулюючи оновлення. Метод дозволяє ефективно видаляти поверхневі дефекти, сприяє вирівнюванню кольору та омолодженню шкіри.

В домашніх умовах буває досить складно правильно підібрати засіб для хімічного очищення та його концентрацію. А тому нерідко після використання кислот можна спостерігати побічні реакції у вигляді подразнення, печіння, пігментації, особливо при неправильному виборі кислоти або перевищенні концентрації.

Коли можна і коли не можна робити чистку обличчя?

Косметологи рекомендують робити глибоке очищення шкіри регулярно. Процедура допоможе видалити ороговілі клітини, зменшити кількість запалень, вирівняти тон та рельєф шкіри, зробити її більш гладенькою та сяючою.

Чищення необхідно при розширених порах та надмірному виділенні жиру, регулярній появі вугрів і комедонів, чорних цяток, міліумів. Показанням до проведення процедури також є погіршення зовнішнього вигляду шкіри: тьмяність, зневоднення, втрата тонусу й еластичності.

Коли глибоке чищення обличчя протипоказане:

  • В разі діагностування дерматитів, псоріазу, екземи, герпесу, розацеа та інших захворювань епідермісу.
  • За наявності паралічу лицьового нерва, гіпертонічної хвороби, деяких видів онкології.
  • Під час перебігу гострих респіраторних захворювань та запалень.
  • У період менструації.
  • Гемофілія, коагулопатія, ВІЛ, гепатити.
  • Постінфарктний та постінсультний стани.
  • Наявність на шкірі більше ніж 5 запалень.

Обережно слід вибирати вид та засоби чистки для сухої чутливої шкіри, з куперозом і великими площами запалення, за наявності алергії до певних препаратів.

Використання агресивних методів очищення та невідповідних типу, стану епідермісу засобів може призвести до неприємних наслідків у вигляді плям та рубців постакне, розвитку вторинних інфекцій. Неправильно виконані мануальна чи хімічна чистка можуть стати причиною появи опіків, ран, запалень, а також призвести до розширення пор і більш активного вироблення жиру.

Тому чищення потрібно проводити дбайливо та ніжно, надаючи перевагу нетравматичним методам. А в разі появи будь-яких сумнівів варто проконсультуватися з дерматологом чи косметологом.

Що потрібно знати, щоб успішно провести чистку обличчя?

Варто пам’ятати, що навіть найменш агресивні методи очищення є травматичними, а тому проводити процедури потрібно обережно і не надто часто. Жирну шкіру достатньо очищувати раз на 7-10 днів, нормальну та комбіновану – 1 раз на 20-30 днів, суху та чутливу чистять ще рідше.

Знизити ризик появи неприємних відчуттів та підвищити ефективність чищення допоможе правильна підготовка. Перед початком проведення процедури потрібно змити макіяж та нанесені раніше косметичні засоби, розкрити пори. За наявності гнійних запалень краще скасувати чищення до моменту їхнього загоєння.

Не варто проводити будь-які маніпуляції перед важливими заходами, адже почервоніння, запалення та інші сліди можуть бути помітними протягом кількох днів. Винятком може бути лише ультразвукове чищення обличчя, яке зовсім не травмує шкіру. Напередодні механічної та хімічної чистки не варто відвідувати солярій та пляж, вживати алкоголь, використовувати засоби зі спиртом, кислотами.

До початку процедури потрібно потурбуватися про інструменти та засоби, які можуть знадобитися в процесі. Список необхідного може відрізнятися залежно від того, який спосіб вибрано для чищення. Але зазвичай він виглядає так: пов’язка чи резинка для волосся, рукавички, одноразові серветки, інструмент (УЗ-прилад чи ложка Уно), ємність для парової ванни.

Джерело: medica-plus.com

Також заздалегідь потрібно приготувати засоби для видалення макіяжу та вмивання, скраб чи ексфоліант, ефірні олії та відвари трав (для етапу розпарювання), антисептик, тонік для звуження пор і заспокоєння, крем для зволоження тощо. Під час виконання процедури краще відмовитися від використання спирту – його можна замінити перекисом водню чи хлоргексидином.

Підготовка до чищення обличчя вдома

Перед процедурою потрібно правильно підготувати обличчя. Будь-які маніпуляції повинні проводитися на добре очищеному обличчі в стерильних умовах, що вбереже від інфікування та запалень. Тому спочатку необхідно видалити залишки макіяжу та бруду спеціальним засобом.  Для жирного типу краще підійде гель, для сухого – пінка чи молочко. Можна обережно використати м’який скраб без кислот.

Перед механічним чищенням обличчя потрібно його розпарити. Це допоможе розкрити пори, розм’якшити забруднення, розрихлити верхній шар епідермісу та полегшити процес очищення.

Як розпарити обличчя перед чищенням:

  1. Закип’ятити воду та налити у будь-яку ємність, дочекатися її охолодження до 40-50°С.
  2. Додати у воду кілька крапель ефірної олії шавлії, евкаліпту, чайного дерева, лаванди або невелику кількість відвару трав. Для жирного типу шкіри підійдуть ромашка і хвощ, для сухої та проблемної – деревій, полин, розмарин.
  3. Нахилити голову над ємністю на відстані 30-40 см (так, аби не обпалити лице), заплющити очі, зверху накритися рушником та зачекати 7-8 хвилин.

Якщо не хочеться дихати гарячим повітрям, можна використати інший метод. Чистий м’який рушник опустити в гарячу воду (з травами, оліями чи без них), ретельно віджати, накласти на обличчя та зачекати 2 хвилини. Для жирної шкіри підійде бамбуковий чи махровий рушник, чутливу краще розпарювати з використанням муслінової серветки.

Замість розпарювання можна використати косметичні засоби – гелі, маски. Термоактивна косметика на основі меду, імбиру, солі здатна розігрівати верхній шар епідермісу до 50°С. Гель холодної гідратації дозволяє швидко розкрити пори, добре підходить для підготовки до ультразвукового чищення. Достатньо нанести гель тонким шаром, накрити поліетиленовою плівкою і зачекати кілька хвилин.

Етапи та способи чищення обличчя в домашніх умовах

Незалежно від вибраного методу, правильне чищення передбачає виконання кількох етапів, що допомагають підготувати шкіру до процедури, безпечно виконати всі маніпуляції та заспокоїти її після завершення процесу.

Як очистити обличчя в домашніх умовах – основні кроки:

  • Очищення та розпарювання шкіри, підготовка необхідних засобів та інструментів.
  • Проведення очищення з використанням механічного методу, хімічних засобів чи ультразвукового приладу.
  • Знезараження антисептичними засобами, акуратне охолодження льодом запалених ділянок (якщо проводилась ручна чистка).
  • Звуження пор за допомогою спеціальних масок з глиною, гелів.
  • Зволоження та заспокоєння.
  • Спеціальний догляд – не потрібен після УЗ-чистки, передбачає використання заспокійливих та антисептичних засобів після механічного чищення, м’яких та неагресивних – після хімічного впливу.
  • Захист – від ультрафіолету (особливо важливо в разі використання хімічного методу), вітру та морозу тощо.

Особливості механічної чистки обличчя вдома

Механічне очищення проводять чистими руками або одягнувши стерильні рукавички з тонкої гуми. На шкіру надавлюють пальцями чи сухими серветками, намагаючись акуратно видалити закриті комедони, вугрі, прищі та бруд. Часто використовують спеціальні інструменти – петлю та ложку Уно, які дозволяють більш точно й ефективно проводити маніпуляції.

Під час проходження лінії обробки інструмент захоплює пробки з пор і виштовхує їх на поверхню. Всі маніпуляції виконуються в напрямку проти сальних протоків: знизу вверх на лобі, від основи носа до його спинки, від краю щоки до центру обличчя.

Якщо шкіра була правильно підготовлена (пори добре розкриті, їхній вміст розм’якшений), то під час процедури не доведеться докладати серйозних зусиль і процес буде менш травматичним. Під час чистки варто час від часу проводити обробку очищених ділянок та інструменту антисептиком. Запалені висипи, прищі з гноєм та несформовані вугрі рекомендовано оминати.

Після завершення процедури на шкіру наносять маску для звуження пор і заспокоєння, запалені ділянки обробляють антисептиком.

Очищення шкіри за допомогою скрабів та масок, пілінгів, інших засобів

Очистити шкіру обличчя можна з використанням різних косметичних засобів, що містять у своєму складі скрабуючі частинки (механічний пілінг) та кислоти, спеціальні речовини. Вибирати готовий скраб, маску, пілінг варто з урахуванням типу, стану шкіри, наявних проблем, бажаного результату. Зазвичай виробники зазначають всю інформацію, тому зорієнтуватися в асортименті нескладно.

Простий скраб можна приготувати самостійно, змішавши в однаковій пропорції мед та мелену каву, соду й сіль, корицю з медом. Компоненти розбавляють водою, наносять на обличчя, акуратно масують та лишають на 10 хвилин, після чого скраб змивають теплою водою. Гарний ефект дають маски з косметичною глиною, які також можна готувати самостійно.

Як очистити пори в домашніх умовах з використанням хімічних пілінгів:

  • Підібрати готовий розчин з урахуванням особливостей та наявних проблем.
  • Зробити тест на алергію – нанести невелику кількість засобу на руку та почекати.
  • Захистити вазеліном зони навколо губ та очей.
  • Нанести пілінг тонким шаром відповідно до інструкції.
  • Негайно змити розчин у разі появи будь-яких неприємних відчуттів, якщо все добре – витримати встановлений час.

Чим мазати обличчя після пілінгу: спеціальними засобами у вигляді флюїдів та гелів, з неагресивним складом і захисними функціями.

Джерело: medica-plus.com

Ультразвукове чищення шкіри в домашніх умовах

Процедура проводиться дуже просто та швидко. Після нанесення на обличчя спеціального гелю, який за 10-15 хвилин розкриває пори та пом’якшує ороговілий шар дерми, можна починати. Приладом проводять прямо по гелю, який є ідеальним провідником.

Скрабер потрібно тримати під кутом 45° відносно поверхні шкіри. Під час поступової обробки всіх зон лопатка повинна рухатися від центру до периферії обличчя, за лінією лімфотоку. По гелю прилад рухається легко та не потребує докладання зусиль, а тому тиснути на насадку не потрібно.

Весь процес потребує витрати 10-15 хвилин, не передбачає навіть мінімального травмування чи почервоніння.

Для досягнення тривалого ефекту рекомендовано проводити процедуру регулярно, раз на 7-10 днів (в індивідуальних випадках можна частіше).

Догляд за шкірою після процедури чищення обличчя

Правильний догляд із використанням спеціальних засобів є тим важливішим, чим сильніше була травмована шкіра під час чистки. Так, після УЗ-чищення можна продовжувати користуватися звичними засобами, підібраними відповідно до особливостей шкіри, пори року, інших факторів. Після пілінгів важливо дати епідермісу час на відновлення та забезпечити зволоження, заспокоєння, якісний захист від негативних впливів.

Найбільш травматичною є мануальна чистка. Навіть за умови правильного виконання шкіра після процедури виглядає не дуже добре.

Що не можна робити після чищення обличчя механічним методом: користуватися декоративною косметикою, відвідувати солярій та баню, робити пілінги й наносити креми з активними компонентами. Бажано не потрапляти під прямі сонячні промені, постійно користуватися засобами для зволоження та захисту від УФ.



Новини партнерів