Планування відпочинку на Шрі-Ланці, який залишить у туристів не тільки приємні враження, а й бажання повернутися в цю країну і до свого турагента – непроста справа, яка потребує знання багатьох нюансів. Для прикладу, купити гарячий тур на Шрі-Ланку можна за посиланням https://poehalisnamiodessa.com.ua/minimalnye-tseny-na-ekzoticheskie-tury. А у нашій статті ви знайдете лайфхаки і практичні поради щодо підбору туру, готелів та екскурсій на Шрі-Ланці.

Шрі-Ланка – острів в Південній Азії, що омивається Індійським океаном.

Валюта – ланкійська рупія. Іноземну валюту – долари і євро – приймають аж ніяк не скрізь, в готелях невигідний курс, а курорти часто розташовані далеко від будь-якої інфраструктури.

Лайфхак: один з найкращих обмінних курсів – в аеропорту Коломбо, варто радити туристам міняти валюту саме тут.

ТРАНСФЕРИ НА ШРІ-ЛАНЦІ: ОСОБЛИВОСТІ

Дорожня мережа на Шрі-Ланці характеризується вузькими дорогами, малою кількістю сучасних автострад, утрудненим трафіком. Через це трансфер до курортів займає тривалий час – про це обов’язково необхідно попереджати туристів, а також брати до уваги, розраховуючи для них час заселення в готель.

Взимку до популярних через малі хвилі курортів (Хіккадува і Унаватуна) груповий трансфер від аеропорту займає 3-4 години в одну сторону, а до курортів Півдня острова – всі 5-6. Індивідуальний трансфер буде швидшим, та зекономить час у дорозі на 1-1,5 години.

Влітку трансфер до курортів східного узбережжя від аеропорту Коломбо займе не менше 6-7 годин, як при груповому, так і при індивідуальному трансфері.

Через тривалу дорогу до готелів на північно-східному узбережжі варто запропонувати туристам комбінацію з екскурсійною програмою, наприклад, в місті Канді, де можна зупинитися на ніч по дорозі.

СЕЗОНИ НА ШРІ-ЛАНЦІ: КУДИ І КОЛИ ЛЕТІТИ

Сезон на Шрі-Ланці триває цілий рік. Вода в океані прогріта до 26-27 С, повітря на прибережних курортах – приблизно 30 С.

Проте, через розташування в океані, відпочинок на тих чи інших курортах острова має яскраво виражену сезонність в зв’язці з географією: в одні періоди купатися в океані можна (помірна хвиля, ясна погода), в інші – небажано (висока велика хвиля, мусони).

Тому взимку (з листопада по квітень) туристам слід пропонувати тільки курорти заходу, південного заходу і півдня Шрі-Ланки (Хіккадува, Унаватуна, Бентота). Пляжі тут зі світлим піском – від оранжевого на Заході до жовтувато-золотого на Півдні.

А влітку, з травня по жовтень, продаються курорти тільки на північно-східному узбережжі острова (курорти Трінкомалі і Пассікуда). Північно-східне узбережжя називають «ланкійськими Мальдівами»: тут, на відміну від Заходу і Півдня, білий пісок і найкрасивіші пляжі на острові.

ЧОМУ ВАРТО ОБИРАТИ КОМБІНОВАНІ ТУРИ НА ШРІ-ЛАНЦІ

Відносно невисока зворотність туристів, що побували на Шрі-Ланці, на яку іноді можна почути скарги від агентств, походить від неправильного уявлення острова як чисто пляжного напрямку.

Перебуваючи на пляжному відпочинку, більшість туристів відвідують одну, максимум дві екскурсії – довгі трансфери по країні не дають їм можливість ознайомитися з країною повноцінно, відчути її смак. Найкрасивіші і мальовничі краєвиди на Шрі-Ланці та її культурні багатства знаходяться в центрі країни, а спеціально їхати до них з пляжних курортів – довго і виснажливо. Тому все більшої популярності набирають комбіновані варіанти відпочинку на Шрі-Ланці – «екскурсії + пляжний відпочинок». Саме такі тури забезпечують повернення туристів.

Незважаючи на те, що туристам на кожному кроці готові запропонувати безліч варіантів недорогих екскурсій, фахівці радять рекомендувати туристам замовляти їх у туроператора, що гарантує комфорт і професіоналізм гідів.

ЩО ПОДИВИТИСЯ НА ЕКСКУРСІЯХ НА ШРІ-ЛАНЦІ

Рекомендовані екскурсійні компоненти для комбінованих турів по Шрі-Ланці:

Коломбо

Тут краще провести першу ніч і перший день туру. Рекомендується оглядова екскурсія по місту, що включає шопінг. У Коломбо в ліцензованих магазинах хороший вибір ювелірних виробів, на острові добувають топази і сапфіри.

Лайфхак: в Коломбо розташований великий фруктово-овочевий ринок. Якщо туристи віддають перевагу різноманітним екзотичним фруктам, то залишаться задоволені. У готелях, звичайно, пропонуються фрукти, але асортимент їх небагатий – як правило, немає ні манго, ні мангостанів. Найбільш поширений вибір фруктів в готелях – ананаси і папайя.

Канді

Найпопулярніша і недорога з культурно-історичних екскурсій на Шрі-Ланці, мальовниче і атмосферний місце, де проходить головний фестиваль в році Есала Перахера. Канді – остання королівська столиця і буддійський релігійний центр країни.

Сігірія

Основна визначна пам’ятка тут – фортеця V ст. н.е. на скельному плато, куди ведуть сходи з 1200 ступенями, об’єкт всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Зверху відкриваються фантастично красиві види. Екскурсія з підйомом на скелю по сходах не рекомендується для маленьких дітей або тих, хто не готовий до підйому на гору.

Дамбулла

Культурно-історична екскурсія в печерний буддійський храм. Так як навколо храму живуть дуже товариські мавпи, туристам слід рекомендувати не брати сюди дорогі або яскраві прикраси, а також роз’яснити правила поведінки в храмових комплексах: при відвідуванні будь-якого храму – прикрити коліна і плечі.

Також бажано взяти з собою шкарпетки або бахіли, так як в храм прийнято входити без взуття.

Нувара-Елія – ​​чайні плантації

Відвідування чайних плантацій Шрі-Ланки – не тільки красива, але і пізнавальна екскурсія, що поєднується з корисним і унікальним шопінгом. Чайні плантації в центрі країни дуже мальовничі, тут багато водоспадів, будівель колоніального стилю. Порада: тут холодно. Взимку 15-20 градусів, туристам рекомендується взяти куртки.

Парк Яла

Найвідоміший національний парк Шрі-Ланки, тут велика різноманітність видів тварин, а також можна побачити ендемічного цейлонського леопарда. Поїздка по національному парку проходить по типу сафарі, на відкритих джипах. Рекомендується сім’ям, буде цікаво і дорослим, і дітям.

Галле

Порівняно близько від курортних зон західного узбережжя розташоване місто Галле. Цікавою буде екскурсія в місто, побудоване в колоніальному португальско-голландському стилі.

ОСОБЛИВОСТІ ГОТЕЛЬНОЇ БАЗИ І ХАРЧУВАННЯ У ШРІ-ЛАНЦІ

Важливо: який саме тип харчування в готелях обирати туристам – залежить від наявності або відсутності відповідної інфраструктури (кафе, ресторанів) поблизу. Слід розуміти, проте, що в 80% готелів Шрі-Ланки за їх межами розвиненої інфраструктури поблизу немає.

Якщо вона все ж є, то харчування за межами готелю обійдеться туристам в середньому 15 доларів на людину за обід або вечерю.

Важливо: на більшості курортів Шрі-Ланки немає безпечного дитячого купання в океані через хвилі. У той же час ряд готелів має захищені від хвиль пляжі – там спокійно можна купатися.

Важливо: всі пляжі на Шрі-Ланці – муніципальні, без лежаків. Шезлонги є тільки на території готелів. Це плюс, так як виключає появу поруч з відпочиваючими настирливих торговців – на території готелів їх не пускають.

Важливо: весільні церемонії на Шрі-Ланці проводяться тільки в готелях. Виїзних церемоній поза готелями немає. Вартість символічної весільної церемонії – в середньому 1,5 тис. доларів, для неї потрібні тільки скани паспортів.

Для офіційної весільної церемонії готелю потрібен весь пакет документів з перекладом не менше ніж за 30 днів до поїздки, при цьому багато дат можуть бути зайняті, тому що церемонія проводиться тільки одна в день.