Майже усі успішні у різних сферах люди починали свій шлях з самого дитинства. З мовою програмування так само. Уроки програмування вчать дуже корисним якостям: творчості, кмітливості, креативному мисленню, а також тренують логіку. Увесь світ женеться за новими технологіями, а діджиталізація зростає з кожним днем. Мова програмування це дуже перспективна мова, яка по аналогії з іншими мовами легше засвоюється. Саме тому краще всього вчити мови програмування з дитинства.

Ось список найкращих мов для дитячого та підліткового сприйняття мови програмування:

  • Scratch – Інтерпретація динамічного візуального середовища та мови програмування, що генерує код шляхом маніпулювання графічними блоками. Середовище в основному орієнтоване на дітей та їх початкове знання основних концепцій та ідей програмування. Підходить для дітей наймолодшого віку. Безкоштовний. Вчить мові програмування у вигляді гри-створювача.
  • Python – одна з найвідоміших та використовуваних мов програмування в наш час. Завдяки своїй простоті доступна навіть для молодших починаючих програмістів молодшого шкільного віку. Організації NASA, Google, Youtube та Instagram для створення своїх програм використовують сама Python.
  • Alice – безкоштовний подарунок від Університету Карнегі-Меллона. У процесі вивчення діти створюють анімацію, програмують сцени та 3д об’єкти. Проект спрямований на те, щоб зробити Alice широко доступним інструментом у всьому світі для збільшення різноманітності та доступу до ранньої освіти з інформатики. Alice 3 — найновіша версія мови програмування Alice. Він має всі функції, які зробили Алісу захоплюючим і творчим першим досвідом програмування.(схожа на Scratch, але більш поглиблена та несе у собі основи 3д).
  • C++ – одна з найвідоміших і популярних по всьому світу мов програмування. Використовується для системного програмування, створення програмного забезпечення, написання системних драйверів, виготовлення потужних програм, а також для розробки ігор (різних розважальних програм).

Рекомендована література:

  • Ruby для дітей – Невеличка книга яка вчить мові програмування Ruby. Навчання проходить через веселі ігри та пригоди головних героїв. Навчає працювати з масивами в Ruby та орудувати кодом за допомогою циклів та операторів.
  • Python для детей – Самовчитель однієї з найпоширеніших мов програмування. Навчання проходить через веселі ігри, а якщо дитина зробить помилку, їй пояснять її на прикладі кумедних монстрів.
  • Javascript для дітей – Веселий посібничок, який навчає базовим навичкам HTML. Веселе та не складне вивчення мови, з гарантованими результатами.
  • Scratch для дітей – Невеликий посібник для наймолодших з цікавими малюнками, не складними задачами та математикою. Завдяки цій книжці розуміння Scrath буде веселим та легким для наймолодших починаючих програмістів.

Чи можливо надати знання дитині якщо сам їх не маєш?

Звісно так, але треба цим займатися. Не завжди батьки добре знаються у сфері в яку віддають дитину, але це не проблема, адже деякі знання можна отримати з відкритих джерел. Наприклад не обов’язково вчити дитину чомусь самому, можна найняти репетитора або віддати на гурток чи купити курси.