Під плануванням квартири розуміють набір параметрів з організації внутрішнього простору приміщення. Планувальні рішення безпосередньо впливають на затишок і комфорт оселі, її функціональність, тож важливо розуміти, які бувають основні види планування квартири.

Класичні квартири – знайомий варіант

Цей формат відомий всім з дитинства, тут є окрема кухня. Спальня у випадку однокімнатної квартири може також грати роль вітальні. Але все ж один з найкращих класичних варіантів – це трикімнатна квартира на Шулявці, розташована в ЖК Crystal Park Tower, будівлі від надійного девелопера «Ковальська». Цей житловий комплекс має безліч переваг, адже він розташовується у тихій зеленій зоні, поблизу знаходяться інфраструктурні об’єкти. Мешканці Crystal Park Tower отримають власний паркінг, відкриті балкони та тераси з видом на парк.

Якщо ви вибираєте саме класичний різновид, то дуже важливим буде метраж кухні, адже тут буде відбуватися процес приготування їжі чи приймання гостей. Тож мінімальною площею кухні для сучасних квартир треба назвати 15-17 кв. м.

Студія – улюблений варіант

На ринку нерухомості квартира-студія з’явилась як бюджетний формат однокімнатної квартири, але вона так сподобалась власникам, що зараз цей формат вже втратив асоціації з економжитлом. Головна відмінність студії – це те, що кухня поєднується з кімнатою.

Якщо мова йде про смартпланування, то метраж студії може дорівнювати 25 кв. м, існують варіанти і по 75 кв. м, що за площею можна порівняти з двокімнатною квартирою.

Євро-планування – зручний варіант

Євро-планування – це квартири, в яких об’єднані кухня і вітальня, але ще є додаткова кімната або декілька. Переваги цього формату:

  • зручність, адже гостьова зона та кухня дозволяють демонструвати гостинність – проводити час з друзями або родиною, а окрема кімната – мати також і особистий простір;
  • при євро-плануванні може бути майстер-спальня, у якій відпочивають господарі, вона зазвичай має окремі гардеробну та санвузол;
  • також в оселі можуть бути дитяча та гостьова спальні.

Вільне планування – ідеальний варіант

При вільному плануванні у квартирі немає ніяких стін, крім несучих. Це дозволяє власнику самостійно планувати свій простір, зонувати та розробляти дизайн під свої потреби.