Не одну сотню років коти були вірними компаньйонами людей. Ці милі та ласкаві створіння скрашують побут та повсякденність своїм невимушеним веселим норовом, а також допомагають захищати будинок від шкідників. З огляду на особливості характеру й зовнішні дані, улюбленців заведено ділити на породистих та безпородних. Здавалося б, що породистих котиків досить багато, проте всі породи котів складають лише 1% від усього сімейства. Але й у цей невеликий відсоток входить приблизно сотні різних видів тварин. Сьогодні ви дізнаєтеся, які є породи котів та чим вони відрізняються одні від одних.

Різновиди породи котиків

За фактом породистими вважаються ті породи котиків, у яких особливості зовнішнього вигляду та будови скелета були визнані фелінологічними організаціями. Зазвичай за основу беруть приблизно 50 котів, яким властиві однакові характеристики. Існує велика різноманітність мурлик. Якісь породи з’явилися ще кілька століть тому, а інші були виведені зовсім недавно в нашому столітті.

Міжнародна фелінологічна організація виділяє чотири категорії порід для класифікації всіх домашніх улюбленців:

  1. Довгошерсті коти – усі представники можуть похвалитися красивим пухнастим довгим хутром, за яким потрібно ретельно доглядати, а саме регулярно вичісувати, підбирати спеціальні шампуні, підстригати пензлики на лапках;
  2. Напівдовгошерсті коти – у таких котиків шерсть хоч і коротше, ніж у довгошерстих, але вона також вимагає особливого та ретельного догляду;
  3. Короткошерсті коти – найпоширеніший вид породистих пухнастиків, які відрізняються коротким щільним хутром;
  4. Безшерсті або лисі коти – до такої групи належать коти, у яких або повністю відсутня шерсть, або її довжина становить не більше 3 мм.

Також кішок ділять на види за розміром:

  • Маленькі – вага дорослих особин становить не більше 2 кг. Такі красиві й рідкісні вихованці відмінно підходять для компактного житла;
  • Середні – вага дорослих особин становить 2-4 кг;
  • Великі – дорослі коти можуть досягати 12 кг та 75-80 см завдовжки.

Скільки всього існує порід кішок?

Здавалося б, усі породи кішок чітко регламентовані і їх назви входять у довідники спеціалізованих організацій, які займаються вивченням особливостей їх характеру та будови тіла. Однак тут криється велика заковика. На сьогодні існує дуже багато фелінологічних організацій, кожна з яких може пропонувати власну градацію та перелік порід. Тому відомості про точну їх кількості можуть істотно різнитися.

Найвідомішою міжнародною організацією є WCF, яка офіційно налічує приблизно 70 порід цих милих створінь. Водночас популярні фелінологічні клуби з Америки виділяють лише 40 порід. У будь-якому разі, не важливо який котик – породистий або безпородний, ці найрозумніші істоти обов’язково подарують багато радості та любові своїм господарям.