Досвідчені дачники знають, що майбутній урожай залежить від декількох факторів: від якості насіння, від грунтової суміші, яка використовується, від освітлення і від тари, в якій вирощують розсаду. У статті представлений матеріал про те, які горщики слід використовувати для розсади, про переваги і недоліки посадочних ємностей. А купити різні матеріали для посадки можна в компанії “Кліома Сервіс” за посиланням https://klioma-servise.in.ua.

Як підібрати горщики із пластику?

Найперше бажання – це посіяти насіння в пластикові горщики для розсади, адже це дуже економічно. Такі ємності використовують багаторазово, їх зручно зберігати і мити, вони бувають круглими і квадратними з безліччю отворів для дренажу. Зручні для вирощування томатів, перцю, баклажанів, капусти, огірків, баштанних культур.

Головне, для кожної культури правильно підібрати технологічні горщики для розсади за розміром. Так, для томатів підійде ємність з діаметром і висотою 12 – 17 см, для перцю і баклажанів – 10 – 15 см, а для огірків – 7 – 10 см. При такому способі посадки, рослину, що сформувалася легко пересадити на грядку, не пошкодивши кореневу систему. Однак, при великій кількості рослин, важко розмістити всі горщики під розсаду на підвіконні і створити оптимальні умови для паростків.

Переваги пластикових контейнерів для розсади

Зручними у використанні є контейнери для розсади, виготовлені з пластику. У магазинах представлені моделі різні за довжиною і шириною, тому можна запросто підібрати оптимальний контейнер для конкретного підвіконня. Рекомендована глибина ящика 8 – 10 см. Ємності забезпечені дренажними отворами, що сприяє відведенню зайвої вологи від розсади.

Після появи першої пари листочків, потрібно пікірувати рослини. Інакше, у міру їх зростання, відбудеться переплетення кореневої системи рослин і їх травмування при посадці в грунт. Переваги контейнерів в тому, що рослини зручно обприскувати і поливати, повертати їх до сонця.

Плюси і мінуси касет для вирощування

Початківці садівники часто застосовують касети для розсади при посіві насіння. Що це таке? Це ящички з полістиролу (маркування 06 в трикутнику PS) розміром приблизно 10 на 15 см, з внутрішніми перегородками. Залежно від розміру, касети під розсаду містять від 6 і більше осередків круглої або квадратної форми. Касети зручно розмістити на підвіконні, легко перевезти на дачу. Вони прослужать кілька років, їх зручно мити і зберігати. За рахунок дренажу, земляна грудка не страждає від надлишку вологи, коріння отримує хороший приплив повітря. Стінки касет обмежують рослини від переростання. Однак, касета для розсади не застосовується для вирощування рослин зі стрижневою кореневою системою. Глибина осередку 5 см, що не сприяє правильному розвитку паростка.