Керамічний посуд сьогодні досить часто використовується багатьма господинями для сервірування столу. Також посуд з таким покриттям використовується в кафе і ресторанах, особливо тих, які спеціалізуються на приготуванні національних страв. Чому посуд з кераміки є популярним, і якими корисними властивостями він володіє?

Переваги посуду з керамічним покриттям

Посуд з керамічним покриттям має безліч переваг, які роблять його популярним вдома на кухні і в закладах громадського харчування. Купити керамічні вироби та глиняний посуд можна за посиланням https://vintage-collector.com.ua/ru/53-izdeliya-s-gliny-i-keramiki-.

Керамічний посуд уможливлює регулювання температури і вологості їжі, яку ви в ньому готуєте. Це пов’язано з тим, що стінки таких виробів гріються поступово, з рівномірним розподілом температури, а пориста структура кераміки дозволяє увібрати вологу всередину, а потім віддати її. У підсумку, приготована в ньому їжа не просто вариться, а набуває особливого смаку завдяки томлінню. Коли ви будете подавати вашу страву в посуді з кераміки, вона буде мати досить апетитний вигляд і привабливий аромат, а їжа – виглядати соковитою і м’якою.

Навіть при частому використанні цей посуд (якщо він якісний) збереже свій вигляд і витримає багаторазове миття в посудомийній машині, а також високу температуру в духовці або мікрохвильовій печі.

Недоліки керамічного посуду

Крім зазначених вище переваг, керамічний посуд має ряд недоліків. З огляду на пористість структури його стінок, він піддається несприятливому впливу вологості повітря. Також керамічний посуд, що очевидно, є досить крихким при падінні.

Де використовується такий посуд?

Дані вироби використовуються в процесі приготування страв, а також, щоб сервірувати стіл, як вдома, так і в кафе або ресторанах. Посуд, виготовлений з кераміки, дуже вдало підходять для оформлення національних страв в тематичних закладах.

Технологія виготовлення

Склад, який використовують при виготовленні такого посуду, складається з суміші глини з каоліном, кварцу і польового шпату.

Технологія отримання всіх керамічних виробів включає випікання при високій температурі, а відмінності залежать від вибраного сорту глини та інших можливих інгредієнтів. Тому можна знайти різні види виробів: теракоту, фаянсу і майоліки, а також, наприклад, порцеляну. Увесь керамічний посуд можна поділити на глазурований і неглазурований.

Як виготовляють глазурований посуд, який можна побачити на столах частіше за все? Це виглядає приблизно так. Глину змішують з каолінами, а також домішують інші добавки, з яких, поки вони вологі, роблять пластичну масу. З цієї маси за допомогою гіпсової форми або пресу отримують необхідну форму посуду. Після цього вже сформований виріб сушиться в сушарках, які можуть бути камерними, тунельними або конвеєрними.

Покриття (емаль або як ще її називають, глазур) наноситься для того, щоб уникнути появи тріщин. Скляним сплавом (дуже тонким шаром) заливають пори зовні, щоб виріб блищав і був водонепроникним. Сьогодні виробникам заборонено використовувати глазур, яка містить в своєму складі кадмій або свинець, в іншому випадку це невідповідність встановленим санітарним нормам. Посуд з кераміки виготовляють з сировини, яка є екологічно чистою, а застосовувані в процесі барвники – безпечними. Випал заготовок проводиться при температурі, що досягає 1200 градусів за Цельсієм. Саме це робить звичайну глиняну масу твердою і жаровідпірною.