Дерево – це популярний будівельний матеріал, який володіє великою кількістю переваг. В першу чергу до них слід віднести екологічну чистоту, гарний зовнішній вигляд і легкість в роботі. У той же час у деревини є і певні недоліки, до яких слід віднести схильність до гниття, а також чутливість до високої вологості і коливань температур. Захистити дерево від подібних факторів і продовжити термін його служби можна, скориставшись спеціальним засобом.

Що являють собою засоби захисту для дерева і для чого вони потрібні?

Засоби захисту для дерева – це спеціальні речовини, представлені, як правило, в рідкому вигляді і створені для захисту натуральної деревини від несприятливого впливу навколишнього середовища. Наприклад, сучасні просочення дозволяють продовжити термін служби дерев’яного виробу, захистивши його від вологи і вогкості, комах, грибка і цвілі, ультрафіолетових променів і інших чинників.

Засоби для захисту дерева можуть відрізнятися за своїм складом, виготовлятись із застосуванням різних технологій. Вибирати їх слід виходячи з того, обробку яких дерев’яних поверхонь або виробів ви збираєтеся проводити і якого результату прагнете досягти, а зробити це можна за посиланням https://kokos.lviv.ua/catalog/impregnati_ta_lazuri/.

Які існують види засобів захисту для дерева?

Засоби захисту для дерева бувають різних видів виходячи з того, для вирішення яких завдань вони були створені. Найчастіше у продажу можна зустріти такі типи речовин, як:

  • Антисептичні препарати. Основним завданням, яке повинні вирішувати такі засоби, є захист деревини від впливу різних мікроорганізмів і представників тваринного світу. В першу чергу це стосується грибків цвілі, які здатні проникати глибоко в структуру дерева і наносити йому серйозну шкоду. Крім того, не слід забувати і про небезпеку ураження дерева комахами шкідниками, наприклад, жуками-короїдами і шашелем. Деякі антисептичні засоби здатні захистити структуру дерев’яного виробу не тільки від комах і грибка, але й від впливу вологи.
  • Антипірени для дерева. Це спеціальні склади, призначення яких полягає в тому, що забезпечити захист деревини від дії вогню та високих температур. Найбільшого поширення цей варіант отримав в області приватного та комерційного будівництва, де застосовується для забезпечення необхідних норм протипожежної безпеки. Дерево як і раніше використовується при зведенні будинків, котеджів, дач і окремих конструкцій, в той час як застосування антипірену дозволяє підвищити ступінь його вогнестійкості, зробивши більш надійним і безпечним у застосуванні.
  • Вологовідштовхувальні. Такі просочення для дерева незамінні в тих випадках, коли потрібно створити надійний захист матеріалу від впливу підвищеної вологості і води. Як правило, подібні речовин містять в своєму складі компоненти натурального походження, в першу чергу олії та віск. Найчастіше потреба в такому типі засобів виникає при використанні деревини для зведення лазень, саун або інших споруд.
  • Декоративні. У цю категорію входять засоби, основою завданням яких є декорування поверхні дерева, тобто надання їй необхідного зовнішнього вигляду. Як правило, такі склади дозволяють додати матеріалу потрібний відтінок, зберігши при цьому природну структуру і деревний малюнок. В результаті цього розширюються можливості по використанню натурального дерева для декору приміщень та облаштування фасадів будівель, а також створення з його допомогою різних виробів. Дуже часто такий тип засобів виготовляється на основі акрилу і інших матеріалів.

У чому перевага засобів для захисту в порівнянні з фарбами та лаками?

Головна особливість засобів для обробки дерева полягає в тому, що такі склади здатні проникати глибоко в структуру дерев’яних виробів. Завдяки цьому вони здатні впливати на структуру деревини не тільки на поверхні, але й глибоко всередині. Це і відрізняє їх від великого числа різних фарб і лаків, які створюють захисний шар лише зовні матеріалу.

Крім того, так як такі засоби не створюють щільну плівку на поверхні дерева, це не заважає природному обміну вологи між деревиною і зовнішнім світом.