Вибирати ноутбук, як і будь-яку іншу техніку, потрібно дуже ретельно, адже продуктивність пристрою безпосередньо залежить від його технічних характеристик. Ціна далеко не завжди відіграє вирішальну роль, хоча на неї, як і на бренд ноутбука, увагу теж варто звернути.

Визначаємося з цілями

Асортимент моделей ноутбуків на сучасному ринку настільки величезний, що швидко підібрати підходящу модель буде надзвичайно складно. Переконатися в цьому можна за посиланням https://www.itbox.ua/ru/category/Noutbuki-c4093/.

Звузити коло пошуків допоможе проста хитрість. Потрібно визначитися, для яких цілей буде використовуватися пристрій: для роботи, навчання, перегляду фільмів або ігор. Кілька підказок щодо технічних характеристик допоможуть вибрати відповідний ноутбук.

Для пошуку інформації в Інтернеті, роботи та навчання

Є список базових характеристик, на які слід звертати увагу. Ось основні з них:

  • Об’єм оперативної пам’яті 4 Гб;
  • Комфортна діагональ екрану 14-15 дюймів;
  • Процесор AMD Athlon, Intel Pentium / Celeron / Core i3;
  • Жорсткий диск HDD (256 Гб), SSD (128 Гб), EMMC (64 Гб).

Для навчання і роботи зовсім не обов’язково купувати потужний ноутбук. Буде цілком достатньо пристрою з бюджетним процесором AMD або Intel. У категорії бюджетних ноутбуків зустрічаються переважно моделі на застарілих чіпах (наприклад, Core i7) четвертого або п’ятого покоління, хоча в даний момент актуальними вважаються чіпи 10-11 покоління.

Але, якщо є можливість, краще купити ноутбук на базі нового чіпа, так як вони володіють більш високою продуктивністю при зменшеному споживанні енергії.

Великий обсяг оперативної пам’яті для такого ноутбука ключової ролі не грає, але, щоб пристрій не гальмував під час роботи краще відразу купувати модель мінімум з 8 Гб оперативної пам’яті. Жорсткий диск з великим обсягом пам’яті теж не потрібен: текстові документи не займають багато місця, а фільми можна легко дивитися онлайн.

Якщо ж говорити про типи накопичувачів, то SSD коштують дорожче HDD, але при цьому прискорюють роботу системи. Увагу слід звернути і на обсяг батареї, особливо, якщо плануєте часто брати з собою ноутбук.

Для ігор і фільмів

Для перегляду фільмів або ігор знадобиться більш просунутий ноутбук. Базові характеристики повинні бути такими:

  • Процесор AMD Ryzen 3/5, Intel Core i3 або i5;
  • Жорсткий диск SSD на 128 Гб;
  • Обсяг оперативної пам’яті 8 Гб.

Для зручності експлуатації бажано вибирати ноутбук з корпусом-трансформером і яскравим сенсорним екраном. Це дуже зручно, адже пристрій можна поставити прямо на ліжку або пограти з дитиною в розвиваючі ігри на сенсорному екрані.

Єдиний мінус таких моделей в тому, що коштують такі ноутбуки набагато дорожче звичайних. В якості альтернативи можна вибрати планшет з чохлом-клавіатурою. Обійдеться він набагато дешевше, але цілком зможе замінити ноутбук при виконанні простих завдань.

Для програмування, розробки сайтів та роботи з бізнес-додатками

Для подібних завдань знадобиться максимально потужний і продуктивний пристрій. З точки зору технічних характеристик варто віддати перевагу моделям з такими параметрами:

  • Процесор AMD Ryzen 5/7, Intel Core i5 або i7, Apple M1;
  • Обсяг ОЗУ 16 Гб;
  • Жорсткий диск SSD на 256 Гб.

Крім того, краще відразу вибирати ноутбук з деяким запасом технічних характеристик, так як професійне ПО дуже часто оновлюється. Для зручності експлуатації бажано вибирати модель з підсвічуванням клавіатури і сканером відбитка пальця.

При цьому багато що залежить від конкретних завдань користувача і програм, які він планує використовувати. Наприклад, якщо власник працює з Android Studio, 8 Гб оперативної пам’яті і жорсткого диска HDD буде недостатньо.

Якщо планується покупка ноутбука на чіпсеті Intel, варто звернути увагу на підтримку Turbo Boost. Це сучасна технологія, яка автоматично підвищує частоту процесора при пікових навантаженнях, а в решту часу допомагає економити енергію.

У пристроях на базі AMD Ryzen є можливість розігнати процесор, що дозволяє істотно підвищити продуктивність системи без особливих витрат. Крім того, програмістам безперечно варто придивитися до MacBook на чіпах М1, адже вони володіють вищою продуктивністю.

Тим, хто часто працює поза домом, варто вибирати пристрої з максимальною продуктивністю, а якщо робота передбачає підвищену конфіденційність даних, краще вибрати гаджет зі сканером відбитка пальця.

Для дизайну і обробки фото

Для цих завдань потрібні ноутбуки з особливими технічними характеристиками:

  • Обсяг ОЗУ 16 Гб;
  • Жорсткий диск SSD на 512 Гб;
  • Процесор AMD Ryzen 5/7, Intel Core i7, Apple M1.

Щоб кольори відтворювалися коректно, варто вибирати ноутбук з глянцевим екраном і діагоналлю мінімум 17 дюймів.

Оскільки обробка фото в спеціальних програмах вимагає підвищеного споживання ресурсів комп’ютера, слід вибирати максимально продуктивний пристрій. Якщо пензлі й інші інструменти редактора не використовуватимуться в режимі реального часу, користувачеві буде дуже некомфортно працювати.

Оскільки для дизайну і обробки фото доводиться довго дивитися на екран, вкрай важливу роль відіграє якість матриці. Багато професіоналів віддають перевагу MacBook, так як вони мають максимально точною передачу кольору. Але, якщо з яких-небудь причин продукція Apple вам не подобається або не підходить, можна купити ноутбук іншого виробника і просто підключити до нього професійний монітор.

Для таких ноутбуків важливу роль відіграє і обсяг накопичувача, адже власник рано чи пізно збере власну колекцію інструментів, для зберігання яких доведеться передбачити додаткове місце.

Для відеомонтажу, 3D-графіки і сучасних ігор

В даному випадку ключову роль відіграє не тільки якість процесора і відеокарти, а й інші технічні характеристики мають значення:

  • Обсяг ОЗУ 16 Гб;
  • Накопичувач SSD на 512 Гб;
  • Процесор AMD Ryzen 7/9, Intel Core i7 / i9.

Геймерам і тим, хто займається монтажем відео, варто віддати перевагу ноутбукам на базі останніх чіпсетів. У них збільшений розмір кешу і підвищена продуктивність.

Також слід звертати увагу на тип відеокарти. Краще використовувати пристрої на базі GeForce MX. Початкові версії підходять для геймерів, а тим, кому потрібна підвищена продуктивність, краще віддати перевагу останнім версіям.

А ось тривалість автономної роботи в даному випадку особливої ​​ролі не грає. Висока продуктивність призводить до підвищеного споживання ресурсів, тому батарея в будь-якому випадку не протримається довше 2 годин.

Для віддаленої роботи та відряджень

Для відряджень і ділових поїздок важливу роль відіграють не тільки технічні характеристики, але й дизайн корпусу і компактність самого пристрою. До базових технічних характеристик відносяться:

  • Накопичувач SSD на 256 Гб;
  • Процесор AMD Ryzen 5, Intel Core i5, Apple M1;
  • ОЗУ на 8 Гб.

Щоб пристрій не пошкодився під час поїздки, варто віддати перевагу моделям з вуглеволокна, а для збереження конфіденційності даних – сканер відбитка пальця. Крім того, ноутбук повинен довгий час працювати від вбудованого акумулятора. Оптимальна тривалість автономної роботи – до 10 годин.

Продуктивність в даному випадку ключову роль не грає. Вона може бути середньою або високою, але не рекордною. Цього достатньо для роботи з документами, включаючи онлайн-режим, але без швидкої розрядки батареї.

У ноутбуках для бізнесу повинен бути гідний захист від несанкціонованого доступу і надійний захист особистих даних користувача. Крім класичного розблокування пристрою відбитком пальця, досить часто в таких ноутбуках є система автоматичного резервного копіювання, шифрування даних і блокування доступу до загубленого пристрою дистанційно.

Крім того, бізнес-ноутбуки зазвичай міцніше звичних. Вони не виходять з ладу при випадкових ударах і падіннях, їм не страшні температурні перепади і навіть випадково пролита на клавіатуру рідина.