Кесарів розтин – це операція, призначена для хірургічної допомоги при пологах, при якій методом лапаротомії або гістеротомії витягуються плоди з навколоплідними оболонками тварини.

Ветеринарна клініка РеалВет проводить операцію кесарів розтин кішкам та собакам. Більш детальну інформацію про заклад можна знайти за посиланням realvet.com.ua/posluhy/khirurhiia/kesariv-roztyn/.

Зазвичай тварини самостійно справляються з народженням потомства, проте серед породистих тварин часто виникають ускладнення: як в період вагітності самки, так і під час пологів. Це може бути викликано неправильним підбором пар, хронічними захворюваннями самки, неадекватними діями власника під час пологів, а також випадковими і непередбачуваними ускладненнями.

Показання до операції

Кесарів розтин має особливі показання до застосування, які можуть бути абсолютними або відносними. Так, наприклад, абсолютними показаннями можна вважати наступні:

  • деформований, травмований або генетично вузький таз тварини;
  • непропорційний до родових шляхів самки плід великих розмірів;
  • новоутворення і келоїдні зміни родового каналу;
  • смерть самки при живих плодах;
  • скручування матки вагітної самки;
  • розрив матки;
  • гостре відшарування плаценти.

Відносними показаннями можна вважати:

  • неприродна для цього виду або породи багатоплідність;
  • відсутність родової діяльності або слабкість родової діяльності протягом пологів самки;
  • можливий розрив матки (якщо є рубець після попереднього кесаревого розтину або іншої операції на матці).

Дана операція вважається плановою, якщо абсолютні показання до неї виявлені методом УЗД при спостереженні за вагітною самкою, а також екстреною, якщо вже під час пологів виникли непередбачені ускладнення.

Кращі результати планового кесаревого розтину отримують тоді, коли родові шляхи вже почали готуватися до пологів. Екстрений ветеринарний кесарів розтин зазвичай сприятливий і для самки, і для плодів, якщо проводиться протягом перших шести годин з моменту виникнення ускладнень. Якщо минуло вже більше доби, то прогноз невтішний для плодів і неясний для самки.

Підготовка до операції

До проведення планового кесаревого розтину вагітної самки проводять комплексне обстеження. При хороших результатах приступають до підготовки. Тварину тримають на “голодній дієті” не менше 18-ти годин, не обмежуючи в воді. Екстрений кесарів розтин проводять після УЗД і оперативної діагностики ускладнень, що виникли.

Анестезія

Складність вибору методу знеболення при даній операції полягає в тому, що анестезія не повинна перешкоджати скорочувальній здатності матки, завдавати шкоди плодам і самці. Саме тому найчастіше застосовують комплексну анестезію: інгаляційний або внутрішньовенний загальний наркоз у поєднанні з нейролептиками, а також холинолітичними і атарактичними речовинами.

Завдяки використанню комбінації цих речовин вдається уникнути побічних явищ і зменшити дозування препаратів.

Для попередження ускладнень під час вагітності та пологів власники повинні здійснювати правильний догляд за вагітною самкою, який полягає в якісному харчуванні і виключенні стресів.

Необхідно оберігати тварину від контактів з іншими особинами, що призводить до сутичок і бійок.

Під час пологів, особливо якщо вони перші, власник повинен забезпечити спокійну обстановку, затишне місце і комфортну температуру в приміщенні. Нервозність власника, його поспіх і грубість негативно впливають на поведінку самки під час пологів, і іноді є єдиною причиною слабкої пологової діяльності.

У разі виникнення ускладнень необхідно негайно звернутися до ветеринарної клініки для консультації і, можливо, хірургічної допомоги.

Власники, які займаються розведенням цінних порід тварин, повинні знати основні періоди пологів і їх тривалість, а також ознаки неблагополучних ситуацій.