Купівля дивана, крісла або гарнітуру вимагає серйозного підходу. М’які меблі прослужать не один рік і необхідно перед покупкою переконатися в їх якості. Особливо це стосується розкладних диванів або крісел, на яких будуть постійно спати.

Купити меблі сьогодні можна в будь-якому спеціалізованому магазині, але на що звернути увагу в першу чергу:

  • оббивка;
  • комфортність;
  • фурнітура;
  • механізм розкладання;
  • надійний каркас.

Перше, на що звертають увагу при виборі м’яких меблів – це їх дизайн і оббивка. Якщо тканина приємна на дотик, то такі якісні меблі викликають тільки позитивні відчуття.

Важливо: в більшості магазинів або салонів меблі представлені з одним варіантом оббивки, потрібно поцікавитися у продавця про можливість замовити варіанти в іншому кольорі або матеріалі. Відтінок або тканина вибирається по каталогу виробника.

Популярні варіанти оббивки: гобелен, жаккард. Це тканини з натуральної сировини, але з їх поверхні складно прибрати плями. Оббивка з напиленням ворсом, полотно з тефлоновим просоченням – ось найбільш зносостійкі тканини. Вони добре переносять чистку і мають не марку поверхню. Такий варіант оптимальний для вітальні, їдальні, кухні.

Визначити зручність меблів можна тільки присівши на них. Якщо планується використовувати диван в якості спального місця, то на нього потрібно прилягти. Бажано вибирати меблі зі своїми домочадцями. Оскільки одній людині може бути комфортно, а іншій поверхня дивана здасться занадто твердою або навпаки, м’якою.

Від якості фурнітури залежить зовнішній вигляд меблів. Пластикові ніжки, розхитаний механізм на висувних ящиках, хромоване покриття, що обсипається – все це призведе до поломки і погіршення зовнішнього вигляду. Також потрібно звернути увагу на шви, так як при неякісній обробці тканини вони згодом розійдуться.

Виробники меблів не повинні залишати нитки в швах, скоби та інші металеві деталі повинні щільно триматися.

Важливо: Якщо диван буде стояти не впритул до стіни, то потрібно звернути увагу на оббивку задньої сторони. У цьому випадку вона повинна бути ідентична з основним матеріалом.

Механізм розкладання повинен працювати легко, без перешкод. Потрібно попросити продавця розкласти диван, потім потрібно самостійно розкласти його і скласти. Якщо механізм працює не чітко, з перебоями, то в подальшому, при частому використанні може зламатися.

Дивани бувають з такими механізмами розкладки:

  • розкладачка – висувається частина з ніжками;
  • висувний, також він називається дельфін або американська розкладачка;
  • відкидний, друга його назва – книжка.

Останній варіант розкладання дивана найпростіший і надійний. Дельфін або висувна система трохи складна, при неправильному використанні механізм може зламатися. Диван розкладачка найважчий для щоденного використання механізм.

Після огляду дивана, тестування на комфортність бажано подивитися, що у нього всередині. Каркас роблять з дерева, дошка повинна бути рівна і гладка. Деякі моделі доповнюються деталями з ДСП. Вони повинні бути покриті захисною плівкою. Якщо є вбудовані ящики для зберігання постільних речей, то краще, якщо вони будуть з фанери.

Конструкція спального місця в дивані

Якщо диван купується в якості місця для сну, потрібно звернути увагу на внутрішню поверхню. Ламелі з багатошарової фанери – це найкращий варіант. Вони міцні і не деформуються, з часом їх легко замінити. Також бувають кріплення з ременів або металевої сітки. Ремінні опори можуть розтягуватися, сітка з часом може скрипіти.