Нерідко зустрічається думка, ніби настільна лампа – це прилад, без якого школяреві не обійтися в навчанні. Це так. Але дане твердження зовсім не говорить про те, що купувати лампу для письмового столу потрібно безпосередньо перед тим, як відправити малюка в перший клас. Адже навчання дитини починається задовго до школи – коли вона розглядає картинки в улюбленій книжці, малює перші малюнки або ліпить казкових звірів. Саме тоді малюк вивчає світ, намагається відтворювати його на малюнках або з пластиліну.

З цього самого моменту йому, крім олівців, альбомів, книжок або пластиліну, потрібен стіл. Він буде незамінний для навчання, творчості, стане основним місцем навчальної зони дитячої кімнати. А робочий стіл неможливо собі уявити без настільної лампи, яку можна купити за посиланням https://www.linija-svitla.ua/.

Як підібрати джерело світла для столу, які вимоги існують до місця його розташування, якості освітлення, якості матеріалів, читайте у нашій статті. Ми розглянемо універсальні правила, які стосуються одночасно дітей, підлітків і дорослих. Але основну увагу все ж приділимо настільним джерелам освітлення для школярів обох статей, різного віку, а також різних інтересів.

Здається малоймовірним, але прості правила підбору настільної лампи для малюка дошкільного або ж шкільного віку допоможуть:

  • зберегти зір;
  • сформувати правильну поставу маленького непосиди;
  • значно знизити ймовірність викривлення хребетного стовпа;
  • краще фокусуватися на завданнях, а значить, посприяють підвищенню успішності дитини.

Якою має бути ідеальна настільна лампа

Вибираючи настільну лампу для дитини, найпильнішу увагу бажано приділити:

  • формі вироби;
  • кольору плафона;
  • конструкції джерела світла;
  • матеріалам світильника;
  • наявності регулятора потужності освітлення (реостата);
  • загальним габаритам виробу;
  • довжині електричного шнура;
  • типу лампочки, потужності, температури світла.

Форма, колір плафона

Форма плафона світильника письмового столу визначає, яким чином світло почне розсіюватися навколо. Освітлення обов’язково повинне бути спрямованим. Світлу немає потреби рівномірно розсіюватися навколо – йому потрібно фокусуватися на конкретній робочій частині письмового столу. Тому, нехай батьки відразу забудуть про моделі з абажурами або круглими плафонами. Такі варіанти прекрасно використовуються в якості дитячого настільного або прикроватного світильника, але учням шкіл вони підходять мало. Рекомендуємо зупинити свій вибір на традиційних конусах або сучасних варіантах з подовженими плафонами для світлодіодних лампочок.

Якщо торкнутися кольору плафона, то з практики можемо стверджувати: вибирайте неяскравий варіант, без відблисків, які не стануть дратувати очі школяра. Корпус може бути однотонним, або ж декорованим малюнками. Усілякі машинки, феї, улюблені мультиплікаційні герої, зображені на корпусі, стануть тим декоративним елементом, який допоможе поєднувати цей освітлювальний прилад з іншими предметами інтер’єру дитячої кімнати.

Конструкція

Настільна лампа школяра просто зобов’язана мати складну конструкцію. Щоб модель можна було регулювати, змінювати під зріст, місце розташування, інші потреби малюка. Гнучкий штатив або штатив з шарнірними зчленуваннями дозволяють підлаштувати висоту світильника, кут, напрям освітлення в залежності від необхідності.

Хоча обидві описані конструкції прекрасно виконують покладені на них функції, для дошкільнят, а також дітей молодшого шкільного віку, все ж рекомендується придбати лампу з гнучким штативом. Справа в тому, що підлаштувати її під себе дитині буде набагато простіше. Та й не доведеться по дрібницях відволікати батьків.

Продовжуючи розмову про конструкцію, також слід сказати про способи кріплення приладу, які залежать від конструктивних особливостей конкретного виробу. Є три типи конструкцій: перші основою встановлюються безпосередньо на письмовий стіл. Інші кріпляться до краю стільниці за допомогою струбцини. Треті являють собою варіант другого типу, але кріпляться до столу не струбциною, а прищіпкою. Перевага таких моделей у тому, що їх місцезнаходження можна змінювати без зайвих зусиль буквально за лічені секунди. Тому світильник з прищіпкою легко використовувати вдома в кімнаті, на кухні або навіть брати з собою на дачу.

Матеріали

Нехай це банальність, але ми зобов’язані повторити: матеріали повинні бути якісними. Це стосується плафона, штатива, основи/струбцини, електричного шнура, вилки. Всі комплектуючі деталі повинні бути міцними, стійкі до деформації.

Реостат

Реостат – це регулятор рівня потужності світлового потоку. Використовувати освітлювальний прилад без нього можна. Але вкрай не бажано, адже реостат допомагає точніше налаштувати рівень освітленості в залежності від часу доби або виду занять.

Габарити

Вибирати габарити моделі потрібно, виходячи з площі поверхні письмового столу. Вона не повинна позбавляти дитину необхідного для навчання, малювання або читання простору, а плафон не повинен бути занадто великим і об’ємним, щоб не перешкоджати природному освітленню від вікна і основному світлу стельового світильника.

Довжина шнура

З цим пунктом теж все інтуїтивно зрозуміло. Довжину шнура вибирайте таку, щоб провід не створював натяжку, але й не путався клубками в ногах сидячої людини.