Зараз майже всі сучасні автомобілі оснащені системою пасивної безпеки SRS AirBag. Та й більшість водіїв, дбаючи про свою безпеку, вибирають собі машину з вбудованими подушками безпеки, адже при зіткненні вони моментально заповнюються газоповітряною сумішшю і вбережуть водія і пасажирів від удару об жорсткі предмети в салоні автомобіля. AirBag вважається воістину корисним винаходом. І вкрай важливо знати умови експлуатації подушок безпеки, щоб при аварії вони пом’якшили удар, а не покалічили вас!

Число подушок безпеки в автомобілі залежить від його комплектації, як правило їх від 1 до 12 штук.

Сама подушка виготовляється з тонкої нейлонової тканини з герметичним покриттям. Подушки укладаються в кермо, панель приладів, сидіння, двері і в стелю.

Бувають навіть подушки для пішоходів, які встановлюються під кромкою капота. Коли вона розкривається, то пом’якшується удар пішохода об машину, тим самим пошкодження для людини є не смертельними.

Принцип роботи

Побутує така думка, що якщо вдарити ногою по бамперу автомобіля – спрацює подушка безпеки, але це далеко не так. Адже подушки безпеки програмуються таким чином, що спрацювати вони можуть тільки на певній швидкості. Як правило, при ударі об тверду перешкоду (наприклад, бетонний стовп) вони спрацьовують при швидкості руху більше ніж 30 км/год. А якщо зіткнення відбулося з іншим автомобілем, то подушки безпеки розкриються вже при швидкості 50 км/год.

Принцип роботи такої системи безпеки досить простий. Щоб розпізнати зіткнення встановлюється спеціальний датчик, який фіксує різке негативне прискорення. Якщо сила удару перевершує граничне значення, тоді датчик замикається. Далі цей сигнал уже переходить в блок управління, який «віддає наказ» на розкриття подушок безпеки.

Як відбувається ремонт подушок безпеки

Відразу хотілося б сказати, що ремонтувати подушки безпеки самому не рекомендується. Оскільки, якщо зробити щось не так, то при зіткненні вони не спрацюють, або зовсім можуть розкритися випадково при нормальному пересуванні. Так що краще відразу звернутися в спеціалізований автосервіс, адже ваша безпека – це не той випадок, коли потрібно економити. Компанія “Лідер МС” – це саме те місце, куди ви можете приїхати з такою проблемою. Наші фахівці якісно виконають всі необхідні ремонтні роботи, а також проведуть діагностику системи AirBag. Більш детальну інформацію можна найти на сайті www.autocrash.ua/price.

Ремонт подушок безпеки відбувається в кілька етапів:

  • Подушка безпеки і піропатрон – це один спільний вузол. У більшості випадків необхідно встановлювати нову подушку, але можна і відновити вже наявну.
  • При відновленні працездатності системи AirBag можливо знадобиться замінити блок управління. Однак можна і не купувати новий, для цього фахівець просто перепрошиває старий. Це необхідно, тому що при розкритті подушок безпеки в пам’яті блоку прописується про те, що система вже спрацювала, так що просто заміною подушок не обійтися.
  • Крім вищевказаних деталей необхідно замінити натягувачі ременів безпеки. Ці елементи відповідають за більш сильний натяг ременів при зіткненні.
  • І нарешті, останнім етапом ремонту AirBag є ремонт кришок подушок безпеки. Зазвичай при установці нових запасних частин кришки вже входять в комплект, тому залишається тільки провести монтаж нової деталі. Але в деяких сучасних автомобілів у пасажирських подушок безпеки не передбачені окремі кришки. В такому випадку ми радимо замінити всю передню панель. Звичайно, ціна на таку запасну частину дуже висока, і дозволити собі таку послугу можуть далеко не всі. Але є й інший вихід із ситуації, що склалася – відремонтувати стару кришку. Найбільш популярним способом відновлення є обтягування торпедо з боку пасажира шкірою або дерматином. Цей спосіб набагато дешевший, але виглядає такий ремонт не дуже красиво. Є ще один варіант – це запаювання того місця де стався розрив.

Навіщо ремонтувати подушки безпеки

Відновлення подушок безпеки – це дороге задоволення. Особливо якщо їх в автомобілі встановлено не 1-2, а близько 10-12 штук.

Деякі автомобілісти не хочуть проводити ремонт подушок безпеки, через те що ця послуга дорога. Тому вони просто ремонтують кожухи, а щоб лампочка на панелі не горіла, її або виймають, або встановлюють так звану «обманку».