Дитяча шкіра вкрай чутлива до різної побутової хімії. Тому прати речі дитини звичайним порошком може бути досить-таки небезпечно – існує ризик появи роздратування, алергії або навіть захворювань органів дихання. Купити якісний миючий засіб можна за посиланням https://simi.kiev.ua/detskiy-poroshok/. Для батьків, які хочуть захистити дитину від шкідливої «хімії», ми підготували матеріал про те, як вибрати дитячий пральний порошок.

Зверніть увагу на основну активну речовину

Практично всі пральні порошки для видалення бруду використовують ПАР – поверхнево-активні речовини. Але всі ці хімікати дуже сильно різняться. Найбільш безпечними є:

  • Кисневі відбілювачі (такі як перкарбонат натрію). Легко вимиваються, досить ефективні відносно видалення більшості забруднень і освіження кольору тканини;
  • Ензими і ферменти. Очищаючі з’єднання біологічного походження. Легко справляються з білковими і жировими забрудненнями, наприклад, слідами від продуктів харчування. Варто відзначити, що вони розкладаються під дією високих температур, і тому підходять для використання при делікатному пранні, а ось при кип’ятінні є марними;
  • Дисилікат натрію або цеоліти. Безпечна альтернатива фосфатам – так само добре знижують жорсткість води і захищають від накипу, але при цьому не залишаються на тканині;
  • Мильний порошок. Призначений для видалення плям небіологічного походження – наприклад, від фломастерів або «зеленки». Зазвичай має рослинне або тваринне походження, є безпечною альтернативою для більшості ПАР.

А тепер поговоримо про те, яких речовин в складі бути не повинно. Найбільш небезпечними є фосфати, ПАР, відбілювачі, які не місять кисню, лужні сполуки та віддушки. Всі вони погано виполіскуються з тканини і можуть негативно діяти на шкіру або легені дитини. І якщо мінімальний вміст ПАР є допустимим, то фосфати використовувати зовсім небажано.

Маркування має значення

На якісних, хороших дитячих пральних порошках вказується вік дитини, з якого можна їх використовувати. Бажано, щоб на упаковці стояла позначка «0» або «для дітей грудного віку». Маркування «З перших днів» в деяких випадках є просто маркетинговим прийомом і нічого не означає.

Якщо на упаковці немає вікової позначки, то краще використовувати такий порошок для прання речей дитини у віці від 3 років.

Концентрат чи звичайний порошок?

Багато дитячих пральних порошків, особливо рідких, постачаються у вигляді концентратів. Вони містять значно більшу дозу активних речовин, ніж звичайні. В цьому випадку дуже важливо правильно відміряти кількість порошку, що застосовується при пранні.

Концентрати, незважаючи на порівняно високу ціну, є дешевшими за звичайні порошки. Просто показник їх витрат у багато разів менший. А враховуючи, що дитячі речі доводиться прати практично кожен день, економія на миючих речовинах дуже важлива.

Домашня перевірка

Перед використанням прального порошку варто перевірити його якість в домашніх умовах.

  • По-перше, спробуйте його розчинити в теплій воді. Він повинен легко «розійтися» і не залишити грудочок.
  • По-друге, спробуйте збити воду. Якщо з’являється стійка піна в великих кількостях – це говорить про використання ПАР, які можуть бути потенційно небезпечними. Втім, це не означає, що дитячі порошки взагалі не повинні пінитися. Просто кількість піни має бути меншою, ніж при використанні звичайних засобів.
  • І нарешті, понюхайте порошок. Якщо він має відчутний запах, це говорить про використання ароматизаторів.