Меблева кромка – це матеріал, який призначений для того, щоб облицьовувати торцеві поверхні матеріалів з дерева, стільниць та іншого. Під час кромкування майстер з’єднує кромку абс і деревний матеріал. Деякі види даної продукції можна зробити і самостійно вдома, але здебільшого процес проходить в професійному приміщенні з використанням спеціального керамічного обладнання.

Для чого потрібна кромка для меблів

Кромка для меблів виконує три основні функції:

  • декорує місце розпилу;
  • захищає деревну плиту від підвищеної вологи. Якщо крайкування було виконано в домашніх умовах неякісно, ​​то дуже скоро меблі стануть непридатними для використання, особливо, якщо в приміщенні постійна підвищена вологість;
  • запобігає потраплянню формальдегіду через місце розпилу просто в матеріал. Якщо формальдегід буде накопичуватися в меблях, то з часом це може призвести до ракових захворювань.

Кромкування – це необхідний етап, який не тільки подовжує термін служби меблів, але й захищає організм людини від різних захворювань. Тому, якщо ви вирішили розбавити ваш інтер’єр новою меблевою конструкцією, впевніться, що вона пройшла необхідний етап і зроблена дуже якісно.

Сьогодні меблева промисловість пропонує широкий асортимент різних кромчатих матеріалів, які відрізняються один від одного за матеріалами, з яких вони створені:

  • кромка з паперу;
  • з АБС пластику;
  • з ПВХ.

Ці матеріали є одними із основних, але погортавши каталог, ви побачите, що видів даної продукції набагато більше. Кожен з них призначений для обробки тих або інших меблів. Крім цього, фурнітура може стати цікавим елементом для дизайну корпусних меблів. Цей матеріал надає меблевій конструкції лаконічності, приховує всі надрізи і робить цілісним деревний масив.

Види кромок і матеріали, з яких вони виготовлені

Щоб створити елемент декору або якісні меблі, необхідно розбиратися в видах кромки. Тому що у них є свої переваги і недоліки, поради по використанню, способи обробки, інструменти.

Шпонова продукція

Один з дорогих способів обробки меблів, його виготовлення відбувається в кілька етапів, використовується тільки натуральна деревина у формі шпону. Майстри стругають матеріал, розпилюють колоди, використовуючи спеціальне обладнання. Незважаючи на те, що це найдорожчий вид кромки, у нього є кілька недоліків:

  • вразливість до вологи;
  • не витримує високі температури.

Плюси шпонової продукції полягають в тому, що вона виглядає дуже природно, складається тільки з натуральних матеріалів, що позитивно впливає на здоров’я людини і нею легко облицьовувати меблі навіть новачкові. Не потрібно купувати додаткові комплектуючі для того, щоб самостійно вдома виконати всю роботу.

Кромка з ПВХ

Це найбільш поширена меблева кромка, у якої майже немає ніяких недоліків. На виробництві меблів майстри використовують продукцію ПВХ через її довговічність і якісний захист торця меблів від відколів, потрапляння вологи, механічних пошкоджень. Якісне сучасне виробництво такого виду кромки дозволяє використовувати її без побоювання того, що побутові миючі засоби або хімікати можуть пошкодити виріб. Це дуже м’який і стійкий матеріал з високою стійкістю до підвищеної вологи і займання. Є лише кілька мінусів, які можуть відштовхнути вас від покупки кромки з ПВХ. Це використання спеціального клею для кріплення і неможливість створити якісний глянсовий ефект на поверхні.

АБС кромка

Цей матеріал дуже міцний, стійкий до найвищих температур, позитивно впливає на навколишнє середовище і має всього один мінус. На сьогоднішній день виробник зміг створити продукцію, яка може витримати температуру +99 градусів. Під час виробництва майстри наносять на даний тип керамічного матеріалу спеціальний клей, який в подальшому забезпечує дуже якісне і довгострокове зчеплення з меблями. Тому, якщо ви шукаєте кромку, яка щільно закриє всі щілини, ідеально впишеться в дизайн і прослужить довго, зверніть увагу на АБС, оскільки вона не деформується навіть при найвищих температурах. Це актуально, якщо матеріал буде використовуватися на кухні.

Переваги АБС кромки:

  • висока стійкість до деформації і зміни кольору;
  • широкий вибір глянцевих і матових покриттів;
  • гладка поверхня матеріалу;
  • екологічно чиста продукція;
  • безпека при обробці і нагріванні;
  • протистояння волозі;
  • стійкість до високих температур.

Недоліки АБС-крайки – завищена вартість.