Сьогодні, купити меблі, не проблема! Сучасний ринок пропонує величезний асортимент меблів різного стилю і призначення. Різноманітні варіанти обробок, матеріалів, фурнітури, також сильно різняться і ціни на меблі. Як розібратися в такому величезному потоці інформації і вибрати дійсно якісний продукт, щоб нове придбання радувало довгі роки?

Пропонуємо слідувати дієвим порадам, що спрощує вибір того чи іншого виду меблів.

Що важливо у виборі м’яких меблів

Шви – найочевидніший індикатор якості. Подвійні, рівні й акуратні рядки вказують на ретельні зусилля майстрів і уважне ставлення виробника до продукції, що випускається. На поверхні м’яких меблів не повинно бути ниток, що стирчать, і нерівних рядків. Якщо це шов назовні, то в даному випадку важливо звернути увагу на обробку зовнішнього краю, який обов’язково повинен бути пофарбований в колір меблів.

Такі шви, як декоративний «французький», глибока стібка гудзиками виконуються на двоголковій швейній машині. Багато відомих італійських виробники меблів спеціально створюють «мудрі» рядки, адже таку модель буде складно скопіювати.

Шафи-купе: на що слід звернути увагу

«Начинка» якісних меблів для зберігання, про яку потрібно подумати заздалегідь, може включати в себе різні елементи: висувні ящики, викатні полки, плетені або металеві кошики, пантографи. У дорогих шафах-купе виробники пропонують вбудовувати освітлення, яке автоматично вмикається при відкриванні дверей. Також поліпшать якість шафи-купе спеціальні пиловловлюючі щітки, які встановлюються в торець дверей.

Обробка поверхні, обробка

Процес виготовлення меблів складається з ряду послідовних етапів, ретельне виконання яких впливає на якість продукції, що випускається. Так, наприклад, в процесі виробництва дерев’яних конструкцій здійснюється сушка і розкрій деревини, обробка деталей і заготовок, з’єднання елементів, облицювання поверхонь і обробка. Перше, на що потрібно звернути увагу при виборі меблів – це поверхня і її чистота від різних дефектів (хвилястість, наявність задирок, ворсистість). Шпон повинен бути підібраний відповідно до породи деревини, кольору і текстури. У меблів низької якості «слабким» місцем є недопрацьовані торці.

Чому віддати перевагу – натуральним чи штучним матеріалам

Натуральні матеріали (шкіра, шерсть, льон, джут, бавовна) володіють такою перевагою, як екологічність. Такі матеріали, як правило, гіпоалергенні. Синтетична і поліефірна тканина (еко-шкіра, нейлон, поліестер, акрил), навпаки, не пропускають повітря, але зберігають свій колір протягом довгих років. Абсолютно штучні тканини більше схильні до швидкого зносу. Для оббивки якісних та дорогих меблів такий матеріал не використовується.

Також велике значення має набивка м’яких меблів. Вітчизняні виробники застосовують для цих цілей поролон, а італійські фабрики м’яких меблів обирають пінополіуретан різної щільності, прокладений фіброю – дакроном. Якість другого значно краща.

Внутрішнє оздоблення

Ідеальний варіант, якщо матеріал внутрішньої обробки збігається з матеріалом зовнішньої. Якщо говорити про кухонні гарнітури і предмети вітальні, то найпопулярнішим рішенням є плити МДФ, які відрізняються високою міцністю і максимальним ступенем екології (в порівнянні з більш демократичним за ціною ДСП). За структурою матеріал нагадує натуральну деревину, але на відміну від неї, більш стійкий до підвищеної вологості і перепадів температури.

Внутрішнє оздоблення зі шпону з часом не розтріскується і добре тримає форму, але і коштує дорожче попередніх варіантів. Дорогі меблі від відомих фабрик виготовляються зі шпону різних порід дерева, підсумовуючи тим самим позитивні характеристики сировини.

Стики і кріплення

Перед тим, як придбати меблі, необхідно оглянути, як виглядають всі стики матеріалів. Для зменшення фінансових і тимчасових витрат виробники меблів низької якості не надають значення точності розмірів, форми. Тому на стиках можна помітити залишки клею, помилки в підгонці елементів конструкції. Прискіпливе ставлення до деталей робить меблі довговічними, в зв’язку з чим, для кожної моделі застосовують індивідуальне сполучення – за допомогою шурупів, стяжок, куточків, металевих гвинтів та ін. Якість стиків кріплень можна побачити неозброєним поглядом, що полегшує завдання вибору.

Також велике значення має фурнітура, за допомогою якої дверки, а також ящики плавно відкриваються і закриваються.

Ці нескладні ознаки допоможуть покупцеві зупинити свій вибір на якісних меблях, які прослужать йому довгі роки, не втрачаючи своїх естетичних і функціональних переваг.