Дах будинку повинен виглядати естетично і виконувати своє функціональне призначення. А це не тільки захист від дощу і снігу. Комфорт створюється за рахунок шумоізоляції і відсутності теплообміну. Якщо «покрівельний пиріг» зібраний неправильно, неприємностей не уникнути, тому всі нюанси потрібно враховувати заздалегідь.

Асортимент ринку будівельних матеріалів настільки різноманітний, що вибрати підходящий варіант не складає труднощів. Переконатися в цьому можна за посиланням https://nasha-stroyka.com.ua/bitymnaya-cherepica/. Але найчастіше споживач орієнтується лише на вартість покрівельних листів і естетичний вигляд, а цього недостатньо, щоб вибрати матеріал, який прослужить довгі роки, не вимагаючи реконструкції та інших ремонтних робіт. Наскільки надійна покрівля з бітумної черепиці будемо розбиратися в цій статті.

Особливості матеріалу

Якщо ви зібралися проводити реконструкцію покрівлі і не знаєте, чим замінити шифер, зверніть увагу на м’який листовий матеріал на основі скловолокна, просочений бітумом з захисним шаром з кам’яного грануляту. Черепиця нагадує натуральну глиняну, але вкладається інакше.

Бітумне просочення буває двох типів: СБС-модифікована і окислена. У першому випадку в масу додають спеціальні модифікатори, вона пластифікується, отримуючи властивості, характерні полімерам. А в другому – штучно зістарюють, реакція окислення органічної сполуки призводить до того, що в результаті утворюється продукт, здатний витримувати високу температуру без руйнування структури і деформації покриття.

Що стосується захисно-декоративного шару, то можна відзначити, що він надійно тримається на поверхні, так як проникає в шар бітуму, коли він знаходиться в стані плавлення. Перший рік допустимим є осипання грануляту до 10% від загальної маси шару. Нічого страшного в цьому немає. Черепиця не руйнується під впливом факторів природи і в умовах помірного клімату може служити до 60 років.

На що звернути увагу при виборі

Перш за все потрібно визначити кут нахилу ската даху. Він повинен становити не менше 12 градусів. В іншому випадку бітумну черепицю монтувати неприпустимо. Якщо покрівля має вигнуті контури, цей матеріал єдино можливий для облаштування покриття. Він ідеально повторює контури і забезпечує захист дахів складної конфігурації.

На будівельний ринок України бітумну черепицю поставляють кілька виробників:

  • Tegola;
  • Docke;
  • Ruflex;
  • IKO;
  • Aquaizol;
  • Katepal;
  • Nordland;
  • Kerabit;
  • Shinglas.

Матеріали відрізняються високою якістю, довговічністю, міцністю. Крім цього, продукція орієнтована на конкретні запити споживача. Тому при виборі це також варто враховувати.

Переваги бітумної черепиці

Якщо ви збираєтеся виконувати роботи по монтажу самостійно, то головний пріоритет, на який варто звернути увагу, – мала вага. Труднощів з кріпленням не виникне, потрібно тільки підготувати основу. Виконати всю роботу можна за короткий період часу, але це залежить від загальної площі покрівельних скатів.

Покриття захищає дах від опадів, шуму, що дуже важливо для будинків з житловими мансардами. Бітумна черепиця не містить горючих компонентів, тому не запалюється при утворенні вогнищ загоряння. Ця властивість є обов’язковою для сучасних будівельних матеріалів.

Бітумна черепиця: особливості, критерії вибору, термін служби

Несхильність до гниття і корозії – це, мабуть, головний критерій при виборі покрівельних листів. Такий матеріал не буде руйнуватися від впливу вологи, його естетичний вигляд не втрачає привабливості навіть через багато років експлуатації. Надійний спосіб монтажу захищає від псування всю конструкцію. Для цього використовується спеціальна підкладка, виконується широкий навхлест листів декоративного покриття. Дах повністю захищений від впливу природних факторів.

Недорогий і простий для монтажу матеріал став гідною заміною шиферу, фальцевим листам. Зовнішній вигляд покрівлі нічим не поступається аналогічним конструкціям, обробленим металочерепицею, ондуліном, профнастилом. Різноманітність колірних рішень створює умови для виконання будь-якої дизайнерської ідеї, адже дах – це частина будинку, тому він повинен бути красивим.