Дитячий конструктор – це універсальний засіб для розвитку моторики рук, творчого мислення, пам’яті, фантазії і уваги. Загальновідомо, що рівень розвитку дитини особливо її мови знаходиться в прямій залежності від ступеня сформованості рухів пальців рук – дрібної моторики. Маніпулюючи різними предметами, дитина пізнає їх властивості. Граючи з конструктором, який можна придбати за посиланням https://neuron-toys.com/uk/, вона отримує не тільки запас дій і способів оперувати предметами, але й можливість створювати.

Заняття з набором конструктора захоплюють дитину, дають можливість для нових відкриттів і поле для досліджень. Конструктори сприяють розвитку соціально-емоційних навичок, формують вміння мислити творчо і працювати за схемою або по плану, що служить відмінною базою для подальшого успішного навчання.

Переваги гри з конструктором в тому, що така гра розвиває не тільки необхідні для будь-кого з нас навички: впевненість в своїх силах, здатність приймати рішення і творчо мислити, але разом з тим формує увагу, логіку, навик читання або лічби.

Який конструктор вибрати?

На це питання складно відповісти. На сьогоднішній день різноманіття конструкторів для дітей різного віку справді величезне. І вибір конструктора залежить лише від тих цілей, які ви перед собою ставите. Чи хочете ви, граючи, розвивати у дитини творчий потенціал, соціальні навички або тягу до досліджень, можливо вас захопить робототехніка, а можливо, вас цікавить навчальне читання і лічба за допомогою конструктора – вибір за вами.

Конструктори надають широкий спектр можливостей в грі, всі вони дозволяють зібрати не тільки прості конструкції, але й змушують їх рухатися. Крім того, ці конструктори можуть використовуватися як навчальні – механіка і фізика, лычба, читання і робототехніка, англійська та українська мова – вам потрібно просто вирішити який конструктор використовувати.

LEGO

Для багатьох при слові «конструктор», в першу чергу спадає на думку найменування LEGO. Ця назва настільки увійшла в наше життя, що під нею часто мають на увазі будь-які пластикові конструктори.

Отже, наш перший конструктор LEGO. Цей конструктор, безумовно, сприяє розвитку логічного мислення, сприйняття форми і кольору, зорової пам’яті, мовного спілкування і дрібної моторики рук.

За довгі роки роботи LEGO Group випустила тисячі наборів на різні теми, включаючи місто і діловий центр, космос, роботи, пірати, поїзди, вікінги, замки, динозаври, дослідження підводних глибин і дикий захід.

Згодом діапазон деталей було розширено, тепер він включає додаткові елементи: мотори, шестерні, датчики. Всі вони призначені для використання з іншими, класичними компонентами LEGO. Ці елементи входять в лінійки LEGO Education і STEM.

Рішення LEGO Education як для дошкільного віку, так і для початкової школи, в першу чергу, використовують принципи ігрового навчання. Захоплюючий практико-орієнтований освітній процес, в грі познайомить дитину зі STEM компетенціями. Уроки і заняття з математики, технології та навколишнього світу стануть набагато цікавішими. Під час занять, коли діти і ви будете створювати ландшафтні моделі з елементами LEGO, надаючи їм сенсу, створюючи історії і розігруючи різні можливі сценарії, ви навчите дитину бачити загальну картину, виявляти закономірності, творчо підходити до справи і, що важливо, не боятися помилок.

У кожній історії LEGO є головний герой. І його історію можна розповісти. Це один із способів проведення занять з конструктором. Казка чи історія повинна мати початок і кінець, і щоб досягти цього – завершити історію, діти повинні скласти план дій, але на цьому шляху ви можете вирішити й інші завдання. Крім використання зрозумілої схеми споруди, спробуйте поставити перед дітьми певну мету, ускладніть гру (приберіть або, навпаки, додайте частину елементів, не давайте поглянути на схему, введіть нового персонажа і т.д.), нехай діти постійно стикаються з невизначеністю і несподіваними змінами, які зможуть вплинути на їх плани, і змусять їх змінювати напрямок, якщо вони дійсно хочуть досягти фіналу казки або історії.

Дітям молодшого віку (до трьох років) краще запропонувати великі і барвисті кубики, LEGODUPLO. Великий розмір деталей цих наборів не дозволяє їх проковтнути і ідеально підходить для веселих і захоплюючих ігор. У віці від 3 до 5 років дітям необхідно вирішувати більш складні завдання, їм підійдуть не тільки знайомі набори LEGO DUPLO, але і LEGO Juniors, де вони зможуть побудувати власний світ, що включає безліч транспортних засобів і нових героїв. Для дітей 6-8 років LEGO пропонує тематичні конструктори від супергероїв Marvel і DC до серій Disney і NINJAGO. Дітям постарше (9-11 років) підійдуть набори LEGO, які підштовхнуть їх незалежність і уяву до розвитку, дадуть поживу розуму і змусять попрацювати над більш складними конструкторськими завданнями, вибирайте набори для складання транспортних засобів, будівель і колекційні мініфігурки. Крім цього, компанія випускає набори для досвідчених конструкторів і для тих, яким потрібні більш складні завдання по складанню. Ці складні набори і моделі LEGO складаються з більшої кількості кубиків, включають рухомі елементи і навіть деталі, які отримують живлення від електрики і виробляють звуки або випромінюють світло. Ця категорія також сподобається дорослим любителям LEGO, які зможуть знайти в ній цікаві і захоплюючі набори.

KORBО

Один з відомих конструкторів є польський KORBО. Девіз KORBО: «Винаходь, конструюй, експериментуй!». Блоки KORBO це відмінний спосіб повеселитися і вчитися граючи. Вибираючи цей конструктор, ви зможете не просто розвивати моторику, але й діяти на випередження розвитку, вивчати закони фізики і механіки, розвивати просторове мислення і логіку.

Завдяки великій кількості циліндрів і шестерень можна будувати вітряні млини, вежі або підйомні крани.

Цей конструктор призначений для дітей старших груп дитячого садка (від 5 років) і молодших школярів.

Діти, спираючись на картки, що входять в набір, зможуть спочатку будувати за допомогою простого алгоритму, створювати нескладні іграшки, а пізніше навчаться створювати об’єкти за власним задумом. Дітям дуже подобається гратися з побудованими своїми руками іграшками, а конструктор KORBО дає таку можливість.

Morphun

Компанію Morphun заснували в 1996 році у Великобританії дизайнери Джон Мотт і Колін Симондс. Вони винайшли новий унікальний конструктор, який став користуватися популярністю в усьому світі. Він призначений не тільки для розваги, але й для навчання, допомагаючи дітям вивчати лічбу, алфавіт і т.д.

Цей конструктор стимулює уяву і логічне мислення, він підтримує дітей в створенні свого унікального простору і в розвитку сенсорних уявлень. Виконуючи ігрові завдання з конструктором, дитина тренує пам’ять і увагу, розвиває просторову уяву, вміння аналізувати і зіставляти, вчиться моделювати, а також розширює свій словниковий запас і кругозір. Morphun підходить для знайомства дошкільнят з світом математики, науки, соціальних взаємин і мов.

Конструктор Morphun дуже легкий у використанні, і діти швидко вчаться складати спочатку прості, а потім і складні моделі. Деталі можуть з’єднуватися горизонтально, конструктор може застосовуватися для створення дво- або тривимірних фігур, сторони яких з’єднуються один з одним. Використовуючи деталі «коліщата», «шестерінки» діти можуть збирати моделі, які рухаються, і таким чином вони починають вивчати особливості механіки і руху.

Є набори з цифрами і буквами, які можна з’єднувати за принципом кросворду, утворюючи різні слова або математичні приклади. Ці набори зроблять процес навчання читання цікавішим й ефективнішим. Конструктор з буквами або цифрами допоможе розвинути у дітей словниковий запас, пам’ять, мислення, уяву, логіку, вміння аналізувати власну діяльність, вивчити цифри, навчитися складати і вирішувати прості арифметичні приклади.

Конструктор Morphun надає дітям широкі можливості для вивчення дизайну, моделювання та практичного втілення своїх ідей. Робота з конструктором Morphun дасть вам можливість проведення групових занять, на яких діти спільно зможуть обговорити свої ідеї та рішення.