Підбір штор – важливий етап декорування простору. Якщо ви хочете купити штори львів, вибрати щось особливе, замовити їх в ательє, доведеться добре розібратися в темі. У цій статті ви дізнаєтеся про фасони, матеріали, способи кріплення і декоративні елементи штор.

Фасон і стилі штор

Прямі портьєри

Штори зі щільної тканини, що виконують декоративну і захисну функції. Складаються з одного або двох вертикальних полотен. Підходять для великих приміщень.

Італійські штори

Являють собою завісу з двох жорстко закріплених на карнизі полотен, підібраних по лінії від центру підвіконня до верхніх кутів. Це ідеальний варіант для приміщень з високими вікнами в стилі прованс і класика.

Нитяні штори (серпанок)

Довгі і тонкі декоративні нитки з поліестеру, льону, шовку або бавовни, закріплені на верхній кромці-стрічці. Підходять для стилів прованс, кантрі, еко стилю.

Французькі штори

Каскадні штори зі складками по всій довжині. Створюють ефект хвиль, застосовуються в стилях ампір, класика, бароко, неокласицизм.

Австрійські штори

Штори зібрані внизу в пишні дугові складки (фестони), які утворюються при підйомі полотна. Підходять для їдалень, віталень і спалень в стилях прованс, кантрі, класика.

Англійські штори

Цілісне полотно з тканини, що утворить при підйомі дві бічні складки у вигляді бантів. Це ідеальний варіант для інтер’єрів в класичних стилях.

Римські штори

Смуга тканини на жорсткій конструкції, яка кріпиться до вікна або отвору. При підйомі утворює горизонтальні складки. Римські штори підходять для стилів хай-тек, мінімалізм, класика, модерн, ар-деко.

Японські штори

Більше схожі на ширму або вертикальні жалюзі. Полотно складається з декількох сегментів, які переміщаються по горизонталі на жорсткому карнизі. Японські штори вибирають для інтер’єрів в стилі хай-тек, мінімалізм, класика.

Плісе

Штори-плісе схожі на горизонтальні жалюзі, при підйомі фіксуються на потрібному рівні. Підходять для стилів хай-тек, техно, мінімалізм.

Види кріплень

  • Петлі – універсальний вид кріплення, виконаний з тканини-компаньйона або того ж матеріалу, що і самі полотна. Залишають карниз відкритим. Ширина петель – до 20 см в залежності від ваги штор. Петлі бувають глухими (обидва кінці пришиті до полотна) або відкритими (на ґудзиках, кнопках).
  • Куліска – це тканинна кишеня, через яку протягнуто несучий елемент карниза. Фактично це рукав, який прикріпили до верхньої частини штори. Якщо потрібно висвітлити кімнату, полотна розводять в сторони в області підвіконня.
  • Люверси – металеві, дерев’яні або пластикові кільця, протягнуті в отвори у верхній частині полотна. Використовуються переважно з прямими портьєрами, захищають матеріал від стирання і провисання. Майже непомітні, оскільки вбудовані в матеріал штори. Люверси можна зняти перед пранням.
  • Тасьма – вшиті в верхню частину полотна шнури, які стягуються в дрібні вертикальні складки. Штори на тасьмі по ширині повинні бути в 1,5-2 рази більше ширини простору, що драпірується.
  • Зав’язки – стрічки або шнури, які зав’язують в вузли або банти. Можуть використовуватися з важкими і щільними шторами, але більше підходять для легких гардин і напівпрозорих фіранок.

Декоративні елементи штор

Ламбрекен

Класичний ламбрекен – це вузька смужка з важкої тканини, декоруюча верх віконного прорізу. Розміщується поверх портьєри або штори, закриває карниз або верхній укіс вікна. Довжина (висота) класичного ламбрекену – 1/5 або 1/6 від довжини полотна. З його допомогою можна скорегувати геометрію вікна, приховати кріплення, візуально підняти стелі. Декоративний ламбрекен може бути досить складним за конструкцією і зовнішнім виглядом.

Основні елементи ламбрекенів:

  • Сваги – напівкруглі елементи зі складками, які іноді доповнюються драпіруванням.
  • Перекиди – смужки тканини, перекинуті через карниз; за формою нагадують сваги.
  • Джаботи (де жабо) – асиметричні елементи з вертикальними складками і скошеним або ступінчастим нижнім краєм, розташовані з боків вікна.
  • Краватка – вузький вертикальний сегмент тканини, викроєний як жабо, але зі складками, які розташовані одна над іншою.

Дзвіночок

Конічна одинарна складка з нижньою лінією у формі півкола. Використовується при оформленні ламбрекенів і самих портьєр. Бувають подвійні дзвіночки з двома вертикально розташованими складками.

Жабо

Декоративний елемент з мережива, серпанку або тканини штор. Є частиною ламбрекену, обрамляє бічні сторони вікна. Може використовуватися в комбінації з жорсткими віконними шторами і навіть дерев’яними жалюзі. Довжина жабо може бути різною: до половини вікна, до підвіконня, нижче підвіконня.

Портьєра

Основна частина штори зі щільної непрозорої тканини або тканини з підкладкою. Розміщується вертикально, добре поєднується з легкими прозорими гардинами, рулонними і римськими шторами. Портьєри використовуються одночасно для декорування і затемнення кімнати.

Гардина

Занавіска з легкого напівпрозорого матеріалу: тюлі, органзи, льону, бавовни. Створюється з цільного шматка тканини, рідше – з двох-трьох. Як правило, ширина тканини в півтора-два рази більше ширини вікна, що дозволяє зробити красиві складки. Використовується як самостійний декор або в комбінації з ламбрекеном і портьєрами.

Підхоплення

Елемент фіксації штори, який формує декоративні складки і регулює потік сонячних променів. Кріпиться приблизно на рівні підвіконня з боків вікна. Буває в вигляді ременів, шнурів, металевих, пластикових або дерев’яних кілець, тканинних обрізів.

Бандо

Жорсткий ламбрекен з щільного матеріалу. Однією стороною кріпиться до карнизу, інша потрібна для кріплення декоративної тканини. Основа бандо – спеціальна тканина з одно- або двосторонньою термолипучкою. Бувають варіанти на основі флізерину і дублерину – щільних тканих матеріалів з одностороннім клейовим покриттям.

Підкладка

Одночасно захисний і декоративний елемент, що запобігає вигорянню штор і знижує їх прозорість. Фактично це ще один шар штори, як правило, виконаний зі щільного матеріалу: бавовняних, змішаних тканин, блекауту. Підкладка може бути однотонною або з малюнком. Активно використовується зі шторами з шовку для утворення структурних складок. У деяких випадках (наприклад, для спальні) можна використовувати тільки підкладкову тканину.