Згідно зі статистикою, близько 75% шлюбів в Україні розпадається вже в перші 5 років після укладання. Залежно від обставин, що склалися у пари, законодавством встановлено два способи розірвання шлюбу – мирним шляхом через РАГС чи в судовому порядку. Також важливо пам’ятати, що якщо у подружжя є неповнолітні діти, в будь-якому випадку доведеться оформляти розлучення через суд.

За обопільною згодою через РАГС

Найпростіше розлучитися з обопільної згоди і в разі відсутності у пари дітей (або ж вагітності дружини).

Щоб оформити розлучення подружжю слід звернутися в РАГС за місцем прописки і подати спільну заяву про розірвання шлюбу. Бланк заяви складається з двох частин – для кожного з подружжя окрема.

Згідно із законодавством між подачею заяви про розлучення і розірванням шлюбу повинен пройти місяць. Протягом цього місяця подружжя має право відкликати свою заяву. Якщо за місяць ніхто з подружжя не передумав, вони повинні з’явитися в РАГС в призначений час для реєстрації розірвання шлюбу.

Також в 2015 році в Україні з’явилася можливість подачі документів на розлучення онлайн. Подружжя можуть записатися через Інтернет на прийом до відділів державної реєстрації актів цивільного стану, поставити питання консультантам і подати заяву на розірвання шлюбу в електронному форматі.

Все це можна зробити через спеціальний веб-портал Міністерства юстиції України «Звернення в сфері державної реєстрації актів цивільного стану».

Розлучення в односторонньому порядку через суд

Навіть якщо один з подружжя категорично проти розлучення, другий може звернутися з позовною заявою до суду для розірвання шлюбу.

Однак, щоб домогтися розлучення в односторонньому порядку, позивач повинен надати суду вагомі підстави, через які збереження шлюбу не представляється можливим.

Згідно статті 112 СКУ вагомими підставами, які можуть послужити причиною для розлучення, є наступні:

  • зловживання одним із подружжя спиртними напоями або наркотичними речовинами, а також категоричне небажання лікуватися від залежності (якщо у пари є неповнолітні діти, ця обставина може призвести до небезпеки для їхнього здоров’я і життя);
  • аморальна поведінка одного з подружжя, що призводить до постійного стресу другого і їх спільних дітей;
  • ігнорування чоловіком зобов’язань щодо фінансового забезпечення сім’ї (особливо це стосується періоду вагітності матері і дитинства дитини так як в цей час жінка не здатна забезпечити себе і дитину грошима і самостійно здобувати необхідні матеріальні цінності);
  • особисті мотиви (охолодження відносин, неповага до чоловіка, відсутність довіри, неприязнь);
  • причини сексуального характеру (відсутність в парі потягу, зрада одного з подружжя).

Важливо! Якщо шлюборозлучний процес зачіпає глибоко особисті моменти, якими подружжя не готові ділитися з оточуючими, вони можуть бути розглянуті на закритому судовому засіданні.

Для цього потрібно підготувати і подати в суд такі документи:

  • Копію паспорта.
  • Копію свідоцтва про шлюб.
  • Копії свідоцтв про народження дітей.
  • Позовна заява про розірвання шлюбу.
  • Для складання позовної заяви потрібно знати адресу реєстрації другого з подружжя або адресу установи, в якій він/вона працює.