Спляча дитина – образ, який зігріває і наповнює серце батьків щастям. Напевно, саме в ці хвилини гостро відчуваєш любов і бажання захистити свого малюка. Однак у багатьох сім’ях існують проблеми з дитячим сном, що є джерелом переживань і нервування. Іноді, щоб вкласти дитину спати, потрібно витратити багато часу і сил. І, якщо впоратися з цим самотужки не вдається, варто звернутися за порадою до спеціаліста.

Сон – особливий стан центральної нервової системи, необхідний для нормальної життєдіяльності. Під час сну відбувається розвантаження нервової системи, вивантаження і обробка накопиченої за день інформації, заповнюються запаси поживних і біологічно активних речовини в тканинах головного мозку.

Значення сну важко недооцінити. Брак сну приводить до серйозних наслідків – зниження когнітивних функцій і працездатності, уповільнення реакції, стресу. В експериментах на тваринах було виявлено, що собаки вмирають через 10-14 днів повної відсутності сну.

Для дитини сон є найважливішою складовою нормального розвитку нервової системи. Крім того, під час сну синтезується соматотропін або гормон росту. Якість сну також має значення. Неважко помітити, що після здорового сну дитина більш активна, має гарний настрій. Проблеми зі сном є не тільки у дорослих і починаються вже з півтора року.

Крім того, якщо дитина важко засинає, часто прокидається під час сну, скаржиться на кошмари – неминуче виникають перешкоди для нормального сну у мами і тата. З огляду на напружений ритм сучасного життя, брак 2-3 годин сну призводить до стресу і поганого настрою у дорослих. В результаті виникають скандали, розбіжності, що не приносять користі для дитини.

Оптимальні умови для дитячого сну

Температура повітря – 21-22 градуси за Цельсієм.

Складно дати універсальну пораду, як правильно одягати дитину під час сну. Головна умова – малюкові повинно бути комфортно. Фахівці не радять накривати дітей до року ковдрою або пледом – вважається, що це підвищує ризик розвитку синдрому раптової смерті немовляти. Але якщо батькам здається, що малюкові прохолодно, можна скористатися зручними і просторими спальними мішками.

Доступ для свіжого повітря.

Якомога частіше і довше провітрюйте кімнату дитини і житло в цілому. Це необхідно робити в будь-який час року. Звичайно, при провітрюванні необхідно уникати утворення протягів і попадання на дитину потоку холодного повітря.

Відсутність сторонніх шумів.

Дуже часто батьки намагаються створити під час сну дитини абсолютну тишу, всі домашні в цей час в буквальному сенсі ходять навшпиньки, вимикається телевізор, відключаються телефони і т. д. Можливо, про таке поняття як «білий шум» їм нічого невідомо. Так що ж це таке? Білий шум – це рівний звук без перепадів, який допомагає дитині не помічати інші різкі шуми.

Звук працюючого пилососа, фена, шум водоспаду або гудіння вентилятора, все це нагадує глухі монотонні звуки, які малюк чув в утробі – стук маминого серця, дзюрчання крові і ін.

Штучно створюючи в кімнаті білий шум, батьки допомагають дитині заспокоїтися і налаштовують її на хороший, міцний сон. У цьому випадку на допомогу приходять спеціально записані на CD звуки або «корисні» електроприлади з уже запрограмованою функцією видавання «білого шуму».

Вільний одяг з натуральних матеріалів, виділений спеціально для сну.

У дитини обов’язково повинен бути одяг, призначений для сну: це піжами для будь-якого часу року. Найкращим матеріалом для піжам є бавовна. Вона не тільки дозволяє зберігати оптимальну температуру тіла малюка, не даючи йому перегрітися або замерзнути, а й «дихає», тобто не перешкоджає нормальному повітрообміну. Крім того, бавовна добре вбирає вологу і відводить її, виключаючи розвиток «парникового» ефекту.

Зручна постіль.

Постільна білизна, на якій спить малюк, виконує важливу роль. У цьому випадку кожен стібок має значення. Дитяча постільна білизна має бути якісною, добротною і по-справжньому красивою.

Багато батьків віддають перевагу постільним комплектам, які відрізняються сучасним дизайном, барвистими принтами і оригінальними елементами декору. Це вірне рішення. Нехай дитяча постільна білизна стане головною прикрасою дитячої спальні і налаштує малюка на хороший цікавий сон!