New steel three bolt door lock installed on the wooden front door of a new build house showing the three individual cylinders of the lock

Від якості дверного замка безпосередньо залежить безпека вхідних дверей квартири, тому до вибору пристрою слід підходити максимально грамотно і відповідально. На сучасному будівельному ринку представлено безліч варіантів, різних за механізмом, а переконатися в цьому ви можете на сайті houselock.com.ua. Як правильно вибрати дверний замок, щоб квартира завжди була надійно захищена від зловмисників? Невеликий гайд допоможе розібратися в особливостях кожного типу даних пристроїв.

Класифікація дверних замків

Щоб вибрати хороший замок, необхідно точно знати, якими критеріями він повинен відповідати. Виходячи з актуальних характеристик, всі замикаючі пристрої класифікують:

  • за типом установки;
  • за механізмом закривання;
  • за ступенем надійності.

Якій установці віддати перевагу?

Замки на вхідні двері можна встановлювати декількома способами. При бажанні ви можете вибрати врізну, накладну або навісну конструкцію – все залежить від типу дверей і особистих переваг.

Найпростішими є навісні замки. Щоб він міг справлятися з поставленим завданням, потрібна додаткова установка петель на самі двері і коробку. Механізм такого замка зазвичай приводиться в дію за рахунок ключа, однак зустрічаються і автоматичні моделі. Як правило, такі замки не встановлюються на дверях міських квартир через не надто естетичний зовнішній вигляд. Вони можуть використовуватися для установки на дачній ділянці, в гаражі, сараї або на інших господарських будівлях.

Накладні замки також дуже прості в установці – вони кріпляться до внутрішньої частини дверей і приводяться в дію за рахунок засувки. А щоб мати можливість відкрити такий замок зовні, в дверному полотні висвердлюється невеликий отвір на рівні замкової щілини, через який можна просунути ключ. При бажанні конструкцію легко демонтувати, відремонтувати або замінити на нову – двері від цього не постраждають. Однак надійність подібних механізмів залишає бажати кращого, тому накладний замок використовується в квартирах тільки в якості додаткового захисту.

Врізні конструкції – мабуть, найбільш підходящий варіант для квартири. Механізм монтується всередину дверного полотна, не псує його зовнішній вигляд і не викликає додаткових складнощів при експлуатації. На жаль, такі пристрої не завжди легко відремонтувати, тому при виході з ладу механізму, швидше за все, доведеться вдатися до допомоги майстра. Втім, настільки незначний недолік жодним чином не знижує популярність врізних замків серед володарів квартир.

Одним з різновидів врізних замків є вкладна конструкція. Занадто громіздкі і могутні врізні пристрої можуть послабити міцність дверного полотна, чого не можна сказати про вкладні механізми. Вони встановлюються не в саме полотно, а в спеціальну сталеву кишеню, тому міцність і надійність дверей не страждає. До того ж, такі конструкції набагато зручніші в обслуговуванні – їх легко відремонтувати або замінити на нові.

Як правильно вибрати механізм замка

Вибираючи дверний замок, особливу увагу слід приділити механізму – саме від нього буде залежати ступінь захисту квартири від злому. На сьогоднішній день популярністю користуються 5 основних видів замків. Розглянемо більш детально кожен з них.

Циліндровий

Принцип роботи такого замка заснований на взаємодії декількох маленьких циліндрів, які під впливом ключа шикуються в певну послідовність, відмикаючи та замикаючи двері. Циліндровий замок простий і надійний в експлуатації, і навіть якщо він вийде з ладу, проблема легко вирішується: для відновлення не буде потрібно міняти всю конструкцію – достатньо змінити серцевину, і замок знову буде виконувати покладені на нього функції.

Цей варіант найбільш поширений, проте не відрізняється високим ступенем захисту: хоча розкрити циліндровий замок за допомогою відмички не так просто, при бажанні його можна легко вивести з ладу кількома ударами молотка по личинці – в цьому випадку пристрій просто вилетить всередину приміщення. Щоб захистити квартиру від подібного результату, на циліндровий замок можна встановити додаткові броньовані накладки або кульки – перші захищають від вибивання конструкції, а другі перешкоджають її висвердлюванню. Тому, вибираючи основний замок для дверей, краще зупинитися на захищених конструкціях – вони не набагато дорожчі за класичні циліндрові замки, але набагато безпечніші.

Сувальдний

Замки з сувальдами – один з оптимальних варіантів для сучасних квартир. Підібрати відмичку до такого пристрою вкрай складно, оскільки замок відмикається лише в тому випадку, якщо всі платівки прийняли потрібне положення. І якщо невелика кількість сувальд в простеньких конструкціях не гарантує 100% безпеку, то складні замки з 6 і більше пластин вже вважаються досить надійними. Не страшні сувальдним замкам і фізичні способи впливу: вибити або висвердлити личинку вкрай складно, а якщо оснастити механізм додатковими бронепластинами, такий метод розтину стає практично нездійсненним. З іншого боку, якщо забути або втратити ключі, швидше за все, доведеться повністю міняти замок, оскільки розкрити його зовні – завдання не з легких навіть для досвідчених майстрів.

Ключ до сувальдних замків виглядає як довгий стрижень з двома компактними пластинами на кінці. На цих пластинах розташовані щербини, які і «розставляють» сувальди в потрібному положенні. Установка засувки зсередини в цьому випадку неможлива – замок доведеться замикати і відмикати ключем незалежно від того, з якого боку вхідних дверей ви перебуваєте. Це, мабуть, єдина незручність, яка з лишком окупається надійністю і відносною доступністю сувальдних виробів.

Ригельний

Ригельні замки – найдешевші, але разом з тим прості і ненадійні пристрої з мінімально можливим рівнем захисту. Плоский ключ з канавками, які відповідають ригелям замка, легко скопіювати навіть по знімку, а сам механізм при належній майстерності зловмисника розкривається відмичками буквально за кілька хвилин. Тому ригельні механізми краще використовувати як додаткові.

Електронний

Електронні замки для вхідних дверей – недешеве задоволення, але якщо бюджет дозволяє, варто оцінити безумовні переваги сучасних девайсів. По-перше, такі пристрої не надто поширені, а тому більшість «домушників» просто не вміють з ними поратися. По-друге, вам не доведеться носити з собою громіздкий і важкий брелок – щоб відімкнути двері з електронним замком, достатньо знати код або мати ключ-карту (залежить від типу пристрою). По-третє, їх можна повністю контролювати за допомогою смартфона або комп’ютера, що дозволить вам бути в курсі кожної маніпуляції, проведеної з вашими вхідними дверима. Правда, якщо електронний механізм зламається, ремонт зажадає істотних вкладень і залучення майстрів, оскільки самостійно впоратися з поломкою – завдання досить складне.

Комбінований

Найнадійніший варіант для установки в квартирі – замки, що поєднують кілька механізмів відмикання, наприклад, двоциліндрові, сувальдно-циліндрові або двосувальдні. Доповнюючи один одного, два механізми забезпечують максимальну безпеку і надійно захищають квартиру від злому.

Підвищеним ступенем захисту володіє поєднання двох різних механізмів (в даному випадку – сувальдного і циліндрового), доповнене захисними броньованими накладками.

Клас безпеки дверного замка

Залежно від ступеня захисту від зломів всі замки діляться на кілька класів:

  • 1 клас – найпростіші і дешеві пристрої, необхідні швидше для візуального захисту. При бажанні навіть малодосвідчений зломщик розкриє такий механізм за 5-10 хвилин без особливих зусиль і спеціальних пристроїв. Тому вибирати замки 1 класу для квартири не варто – в цьому випадку економія може спричинити значно більшу шкоду.
  • 2 клас – більш потужні і міцні замки. Такі пристрої зупинять злодіїв-новачків, однак не завадять майстровитим домушникам потрапити в квартиру хвилин за 10-15. Їх слід встановлювати в якості додаткового захисту, але не як основний замок – для вхідних дверей цього явно недостатньо.
  • 3 клас – оптимальний варіант для стандартних вхідних дверей квартири. Зламувати їх досить складно і довго, тому зловмисники рідко розкривають подібні конструкції.
  • 4 клас – найнадійніший ступінь захисту вашої квартири. Навіть досвідчений фахівець із застосуванням спеціального обладнання зможе відімкнути механізм не менше, ніж за півгодини, тому такий варіант вважається гарантовано захищеним від стороннього злому.

Всю інформацію щодо ступеня безпеки обраного замка можна дізнатися з паспорта – там вказано клас і результат сертифікації, що включає параметри надійності, міцності і стійкості до методів злому.