Ваш малюк вже відсвяткував перші півроку життя, а значить прийшов час вводити прикорм. Педіатри радять в якості першого прикорму вибирати овочеве пюре або кашку. І те, і інше добре засвоюється дитячим організмом. При цьому починати з кашок рекомендують малюкам з невеликою вагою, а пюре “малюкам-пампушкам”.

Більшість сучасних матусь вибирають безмолочні та молочні каші Humana, які гарантують якість та пропонують широкий асортимент. Але яку запропонувати малюку спочатку – вівсянку, рис, манку або гречку? Варити кашку на воді або на молоці? А, може, віддати перевагу вже готовій сухій суміші? Давайте спробуємо розібратися у всіх цих тонкощах.

З якої почати? При виборі першої кашки для малюка, потрібно враховувати, що його шлункові ферменти ще не досконалі і не здатні справлятися з клейковиною. Тому вибирайте безмолочну кашку, яка не містить глютен: рисова, гречана і кукурудзяна (обов’язково адаптована для дитячого харчування, оскільки спочатку в кукурудзі багато клейковини).

Ні в якому разі не готуйте малюкам до року кашку на коров’ячому молоці – це сильний алерген і продукт важкий для перетравлення дитячим шлуночком. Варіть кашку на воді. Якщо годуєте грудьми потрібно додати в неї перед тим, як годувати дитину трохи грудного молока. Малюку, який виріс на сумішах, можна розбавити кашку звичною для нього сумішшю.

Найбільш нейтральна з усіх круп – рис, але пухленьких діток краще почати підгодовувати гречаною кашкою.

Якщо ви дотримуєтесь традицій і варите кашку самостійно, а не готуєте її з сухої суміші, намагайтеся зробити її рідкуватою і ніжною, протираючи кашку на блендері або перемоловши крупу попередньо на кавомолці.

Скільки давати? Почніть знайомство малюка з кашкою з однієї чайної ложечки. Поспостерігайте, як організм малюка відреагував на нововведення. Якщо ніяких реакцій з боку шлунка або шкірних висипань не було, поступово збільшуйте порцію. Якщо ви вводите кашку в раціон малюка в 6-7 місяців, до восьми він повинен отримувати порцію каші щодня. А до року малюк повинен з’їдати близько 150 г кашки.

Готові кашки: тонкощі вибору. Практично всі дієтологи кажуть, що краще вибирати для малюків готову суху кашку. Вона має ряд переваг: адаптована для харчування дитини, зроблена з екологічно чистої сировини і суттєво економить мамин час. Крім того, ці каші не вимагають варіння, тому в них зберігаються всі вітаміни і мікроелементи. Зручно і те, що можна приготувати будь-яку порцію – від чайної ложки до цілої тарілки.

Основним мінусом таких кашок є їх дорога (в порівнянні з крупами) ціна. А також те, що у відкритій коробці суха суміш придатна для дитячого харчування не більше тижня. Тому якщо ваш малюк поки не надто активний їдець, через тиждень кашку просто доведеться викинути.

Обов’язково звертайте увагу на склад каші. Краще брати безмолочні і розбавляти, як уже говорилося звичною для малюка сумішшю або грудним молоком. Також не потрібно брати каші в складі яких є цукор.

Сама по собі, каша містить багато вуглеводів і привчати дитину ще й до цукру не варто. Напевно, не варто говорити, що в дитячому харчуванні не повинно бути барвників та консервантів. При цьому безпечними добавками в готових кашках вважаються мальтодекстрин (глюкоза, олігосахариди і солодовий цукор), а також фруктові цукри (глюкоза і декстроза).

Швидкі каші і інші табу. Останнім часом мами почали пропонувати малюкам «дорослі» швидкорозчинні каші, не призначені для дитячого харчування. Найчастіше це вівсянка з різними добавками. Знайомити малюка з такою кашкою до 3 років категорично не рекомендується. А краще взагалі виключити її з раціону сім’ї. По-перше, ці каші не адаптовані для дитячого харчування, по-друге, дуже часто вони містять підсилювачі смаку, ароматизатори та інші шкідливі добавки, які можуть спровокувати у дитини розлад травлення і алергічні реакції, і, нарешті, в зернових пластівцях при обробці не залишається практично ніяких вітамінів і мікроелементів, а також відсутня клітковина, що очищає організм. У кращому випадку малюк отримує порожні калорії, в гіршому – проблеми зі здоров’ям. Тим більше не підходять для дитячого харчування всілякі мюслі і сухі сніданки.

Кашу маслом не зіпсуєш? Ще один важливий момент: додавати в дитячу кашу вершкове масло чи ні. Як відомо, ним кашу не зіпсувати. Але не в даному випадку. Масло в дитячі кашки краще не додавати, оскільки воно знищує харчову цінність страви. Найкраще каші поєднуються з молочними і кисломолочними продуктами (сирком і йогуртом) – молоко доповнює білки каші і робить її більш повноцінною за властивостями. Також можна запропонувати дитині кашку, зварену на овочевому відварі.

І наостанок: якщо ваш малюк не хоче їсти кашку, спробуйте зробити її рідшою, щоб вона набула більш звичної для дитини консистенції. Якщо, незважаючи на ваші старання, малюк відвертається і не хоче спробувати запропоноване частування, не змушуйте його. Значить він ще не готовий до прикорму. Краще відкладіть спроби нагодувати його кашкою на один-два тижні. Здоров’я вам і вашим близьким!