Мода в текстилі змінюється разом з модою на інтер’єри. Штори гармоніюють з оббивкою меблів, популярні принти кочують з шпалер і постерів на текстиль, а кольори відповідають актуальним – наприклад, за версією Pantone, найпопулярнішим кольором 2019 року є кораловий. Про те, які штори сьогодні в моді, читайте в статті https://noviydom.com.ua/sovremennye-shtory. Модні тренди задаються на щорічних виставках, в яких беруть участь дизайнери зі світовим ім’ям. Потім тенденції підхоплюють виробники текстилю різних цінових сегментів. А ми вже бачимо відгомони – в журналах і меблевих мас-маркетах.

Які штори зараз в моді?

Натуральні тканини, такі як льон і бавовна – чудово підходять для інтер’єрів в сучасній стилістиці. У розкішних інтер’єрах, які тяжіють до класики, можна використовувати шеніл, велюр, оксамит. Слід віддавати перевагу матовим і сатиновим текстурам (забудьте про матеріали з явним «відливом»).

  • Глибокі однотонні або м’які пастельні відтінки краще набивного малюнка.
  • Одношарові рішення. Навіть в класичному інтер’єрі важкі портьєри працюють поодинці, без звичної для всіх тюлі.
  • Фонові штори. У моді прозорі фонові римські штори для класики і рулонні – для сучасних стилів.
  • Функціональні штори з тканини black out (від англ. «затемнення»). На сонячному боці вони захищають кімнату від перегріву. А ще допомагають організувати темноту в кімнаті під час денного сну, або дозволяють дивитися кіно без відблисків на екрані.

З текстилем пастельних тонів – рожевим, сірим, бежевим, кораловим, шоколадним – відмінно поєднується мідна фурнітура. Тканини в цьому випадку потрібно брати оксамитові і важкі, такі як велюр або шеніл.

Які фасони і візерунки вже застаріли

  • Багатошарові. Модні інтер’єри все більше тяжіють до простоти і лаконічності, штори повинні їм пасувати. Розгляньте варіант інтер’єру без тюлі з традиційними класичними шторами – виглядає цілком лаконічно.
  • Тюль з 90-их. Тюль в своєму стандартному вигляді – фонова тканина з візерунком – програє більш цікавим рішенням з тафти або органзи.
  • Точно в колір. Штори не повинні бути тон в тон з іншим текстилем в кімнаті (оббивка, покривало і т.д.), але можуть практично повторювати колір стін. Хороший варіант – взяти тканину на тон або два темніше/світліше покриття стін, або використовувати гру на контрасті. Акцент в інтер’єрі повинен бути на чомусь одному.
  • Жалюзі з дерева і металу. Вони накопичують пил, легко деформуються, досить гучні. Краще використовувати вертикальні текстильні або рулонні аналоги; як варіант – прозорі вузькі штори-панелі.
  • З тканини в тон покривала. Уникайте повної відповідності декору: не потрібно повністю повторювати малюнок покривала в малюнку штор. Наприклад, у віконному текстилі можна використовувати один з відтінків покривала ліжка – підійдуть так звані тканини компаньйони. Перегукуватися можуть колір, малюнок, мотив, але цей зв’язок не повинен бути занадто нав’язливим.