Стоматологія просунулась далеко вперед у дослідженні технологій надання посмішці більш привабливого вигляду. Поліпшення зовнішнього вигляду зубів вже давно розглядається як серйозна та важлива косметологічна процедура. Є чимало інформації про те, з яких варіантів і що можна обрати у цій галузі. Причини зміни кольору зубів можуть бути різними. Тут відіграють роль і продукти, яким ми віддаємо перевагу, і лікарські препарати, які приймалися під час вагітності або у дитячому віці, травми,  медичне втручання.

Щоб зрозуміти чи буде відбілювання зубів підходящим вибором у вашій ситуації, потрібно розібратися, що ж це на справді таке. І зробити його можна лише шляхом ретельного аналізу клінічної картини на прийомі у досвідченого стоматолога. Якщо ви плануєтте відбілити зуби, радимо вам завітати в стоматологію “ELMA”, більше інформації про яку можна знайти за посиланням https://elma.net.ua/teeth-whitening/.

Причини зміни кольору

Отже, першим кроком до того, щоб зробити свою посмішку привабливою стане візит до лікаря. Саме на цьому етапі будуть визначені причини, що призвели до незадовільного зовнішнього вигляду. Якщо розуміти куди дивитись і знати про що запитувати пацієнта, можна скласти детальну картину захворювань, вивести причинно-наслідкові зв’язки.

Які основні причини потемніння зубів?

  • Погана гігієна порожнини рота. Якщо ви нехтуєте ретельним доглядом, тобто чистите зуби рідше двох разів на день і не користуєтеся ниткою, то рано чи пізно це позначиться не лише на зовнішньому вигляді зубів, а й на їхньому здоров’ї.
  • Їжа та напої. Продукти харчування містять природні чи штучні барвники, які міцно закріплюються на поверхні зубів. Якщо ви захоплюєтеся колою або червоним вином, то темна плівка швидко влаштовується на ваших зубах.
  • Травми та захворювання. Якщо у вас раптово потемнів один чи кілька зубів після удару, хвороби чи лікування, то це привід не відкладати візит до лікаря. Зазвичай цей сигнал говорить про те, що потрібне негайне втручання.
  • Прийом лікарських препаратів. Зуби – така ж тканина людини, як і багато іншого. Якщо в період їх формування організм матері або дитини зазнав впливу деяких препаратів, це може призвести до проблем із зовнішнім виглядом. Сумно знамениті жовті «тетрациклінові» зуби — яскравий приклад.
  • Вікові зміни. З роками емаль вбирає барвники від продуктів і поступово темніє.

Протипоказання до відбілювання

Якщо ви виявили у себе одну або кілька ознак і бажання мати світлішу усмішку тільки зміцніло, виникає наступне питання. А чи можна вибілювати зуби у вашому випадку? Чи варто займатися відбілюванням? Адже крім очевидних позитивних моментів, будь-яке втручання має й низку мінусів. Щоб уникнути непотрібних ризиків та ускладнень при відбілюванні зубів, потрібно серйозно поставитися до протипоказань під час проведення маніпуляцій.

Відбілювання протипоказане:

  • у період вагітності та годування;
  • у разі алергії на перекис водню, карбамід або інші препарати, що використовуються під час процедури;
  • за наявності каріозних уражень в активній фазі;
  • коли є негерметичні пломби чи інші конструкції;
  • при захворюваннях ясен та тканин порожнини рота;
  • у разі ослабленої та пошкодженої емалі;
  • дітям молодше 18 років;
  • за наявності онкологічних захворювань.

На питання про те, з якого віку можна відбілювати зуби, потрібно звернути особливу увагу. У дитячому та підлітковому віці йде активне формування тканин зуба та його пульпа, що містить нервові закінчення, займає більшу частину коронки. Проникнення гелю, що відбілює, через емаль і дентин і контакт з пульпою можуть призвести не тільки до побічних ефектів у вигляді хворобливої ​​чутливості, але й завдають шкоди пульпі.

Аргументи за та проти відбілювання

Якщо у вас відсутні абсолютні протипоказання до проведення процедури, а ті, що можна усунути, залишається визначити — чи потрібне відбілювання у вашому випадку. Щоб визначитися, чи варто це робити саме вам, слід розглянути плюси та мінуси при відбілюванні та оцінити можливі наслідки та ризики. Якщо результат вас влаштує, можна буде переходити до подальших дій.

Плюси відбілювання:

  • Допомагає покращити посмішку та зовнішній вигляд. Це саме те, заради чого люди готові на сміливі експерименти.
  • Підвищує впевненість у собі. Якщо ви знаєте, що маєте перевагу у вигляді чарівної посмішки, то ведете себе інакше. І ця внутрішня впевненість передається оточуючим, що може докорінно змінити ваше спілкування.
  • Допомагає виглядати молодшою ​​та здоровішою. Молодість і здоров’я привабливі не менш ніж красива зовнішність. А разом вони можуть творити чудеса.

Мінуси відбілювання:

  • Неприємні наслідки для ясен та зубів. Так як при проведенні процедури використовуються потужні хімічні агенти, такі як перекис водню. Вони можуть впливати на емаль зубів і ясна. Підвищена чутливість різного ступеня вираженості практично повсюдний побічний ефект.
  • Необхідність дотримуватися дієти. Щоб зберегти результат відбілювання, доведеться виключити або помітно обмежити вживання продуктів, що сильно фарбують: червоне вино, ягоди та соєвий соус швидко зведуть нанівець усі зусилля.
  • Регулярні дії щодо підтримки білизни. Крім звичного догляду у вигляді щітки, пасти та флосу, часто потрібна підтримуюча терапія. До неї можуть входити пасти, що відбілюють, капи або смужки для домашнього використання.