Щоб довго залишатися найчарівнішою і привабливою, потрібно докласти масу зусиль – регулярно відвідувати косметолога і ретельно доглядати за шкірою в домашніх умовах. Адже вона потребує правильного живлення, тренування і питного режиму.

Яке меню необхідне нашій шкірі, як доглядати за нею вранці, вдень і ввечері – читайте у нашій статті.

Догляд за шкірою вранці

Прості правила, з яких потрібно починати ранок, працюють на благо здоров’я нашої шкіри. Тому, як тільки ви прокинетеся, дотримуйтесь наступної програми.

Почніть з фітнесу

Починати ранок з зарядки вам напевно радили ще батьки. І вони мали рацію, фізичні вправи вранці не тільки допомагають прокинутися нам, але й нашій шкірі.

Спортивні навантаження покращують кровообіг, колір обличчя, сон, настрій, сприяють зниженню ваги, підтримують тіло в тонусі, зміцнюють імунітет, оптимізують роботу всіх систем організму. Все перераховане, в свою чергу, також позитивно позначається на стані шкіри.

Найголовніше: робити зарядку потрібно в правильній обстановці. Зарядка повинна проводитися у вільному, комфортному одязі, який не сковує рухів, і в провітрюваному приміщенні.

Випийте води

Ви напевно не раз чули і читали про те, що прокинувшись, слід випити склянку води, і в цій пораді є раціональне зерно.

Як відомо, вода становить 65-70% від маси тіла дорослої людини. Та кількість води, яку організм втрачає за рахунок природних процесів потовиділення і трансепідермального випаровування (випаровування води шкірою), необхідно заповнювати для підтримки того складу внутрішнього середовища, при якому забезпечується оптимальне функціонування шкіри і всього організму в цілому. Тому потрібно пити воду, в тому числі, і вранці: безпосередньо після підйому корисно буде випити 1-2 склянки води. Це дозволить «запустити» роботу травної системи після нічного відпочинку, поліпшить апетит і допоможе природному очищенню організму від токсинів і продуктів розпаду. Насичення вологою дозволяє клітинам тіла, включаючи шкіру, виконувати свої обов’язки в оптимальному режимі.

Важливо дотримуватися питного режиму і протягом дня, щоб підтримувати баланс зволоження шкіри.

Шкіра добре зволожена, коли весь організм в цілому не відчуває дефіциту вологи. А для цього необхідно випивати не менше двох літрів негазованої чистої води в день.

Очистіть шкіру

Деякі жінки вважають, що можна знехтувати процедурою очищення шкіри зранку. Адже на обличчі немає макіяжу, забруднень, а значить достатньо просто сполоснути його водою. Але це велика помилка, яка може завдати шкоди здоров’ю дерми.

«Вранці шкіру необхідно очищати від продуктів секреції сальних залоз (себуму), пилу, а також залишків нічних засобів для догляду. Ці речовини здатні блокувати пори шкіри і впливати на появу чорних цяток», – говорить Гульнара Ахметова. Тому вранці ритуал по очищенню і догляду за шкірою потрібно розділити на три етапи.

Очищення

Той факт, що вранці не потрібно знімати макіяж, дозволяє зробити ранкову процедуру очищення трохи менш ретельною, ніж увечері: достатньо буде скористатися звичним, підібраним відповідно до типу і потреб шкіри очищуючим засобом, наприклад, гелем для вмивання, якщо шкіру можна віднести до нормального, комбінованого або жирного типу, або ніжною пінкою для вмивання в разі сухої і чутливої шкіри.

Тонізація

Після очищення слід скористатися відповідним тоніком, який не тільки завершить процедуру очищення, а також підготує шкіру до подальших б’юті-маніпуляцій. Лосьйон-тонік дарує шкірі достатню кількість вологи, яка потім «закріплюється» в ній денним кремом.

Зволоження

Після тоніка нанесіть на шкіру зволожуючий крем, який допоможе підготувати її до нанесення макіяжу.

«Для сухої і чутливої шкіри вибирайте креми з поживними, заспокійливими компонентами (рослинні масла, бісаболол), для нормальної – з зволожуючими і освіжаючими (алантоїн, екстракт алое вера), для жирної та комбінованої – з абсорбуючими і себорегулюючими інгредієнтами (каолін, рослинні екстракти і т.д.).

До речі, саме вранці варто використовувати засоби з вмістом вітамінів.

Що стосується текстур, то при підготовці до макіяжу найкраще використовувати засоби з легкими текстурами – гелі, емульсії, флюїди. Вони швидко вбираються без сліду і не скачуються після нанесення тонального засобу.

Експерти також не виключають, що замість денного крему можна використовувати модні тональні засоби «два в одному» з функцією догляду.

Альтернативою денного крему може послужити BB-крем, який не тільки доглядає за шкірою, але і дозволяє скорегувати її тон і приховати косметичні недоліки, тим самим позбавляючи від необхідності наносити більш «важкі» тональні засоби.

Догляд за шкірою вдень

Не залишайте шкіру без уваги і протягом дня. Адже вона постійно потребує турботи.

Частіше мийте руки

Не чіпайте обличчя і не поправляйте макіяж брудними руками, ця звичка є однією з головних причин появи запалень на шкірі.

Краще якомога рідше торкатися обличчя руками, або мити їх перед тим, як доторкнутися. Руки постійно стикаються з безліччю поверхонь, на яких можуть бути забруднення або хвороботворні мікроорганізми, вони легко потрапляють з рук на шкіру обличчя. А декоративна косметика, присутня на шкірі в надлишку, створює сприятливе середовище для їх розмноження і подальшого розвитку запалень.

Акуратніше з макіяжем

Протягом дня багато жінок люблять припудрюватися або поправляти макіяж, рясно наносячи шар за шаром пудру або тональний крем. Так робити не можна. Якщо потрібно виправити огріхи макіяжу, краще вмитися і «намалювати» все з нуля. Оскільки «багатошаровий» макіяж забиває пори. У разі якщо ви помітили на обличчі жирний блиск або якщо у вас надмірне потовиділення – використовуйте матуючі серветки. Вони тонкі, схожі на пергамент, швидко вбирають піт і себум, а також не псують макіяж.

Не наносьте лікувальні креми і креми по догляду за шкірою поверх макіяжу

Наприклад, при лікуванні висипань часто призначають препарати, які потрібно наносити кілька разів на день. Не можна робити це поверх декоративної косметики. Спочатку треба вмитися, потім нанести засіб, дати йому увібратися і вже після цього можна «відновлювати» макіяж.

Використовуйте зволожуючі засоби для шкіри

Протягом дня наша шкіра здійснює велику роботу і вимагає додаткового зволоження, особливо якщо ви перебуваєте в приміщенні, де працюють кондиціонер або опалювальні прилади. Освіжити шкіру можна за допомогою термальної води. Це один з небагатьох засобів, який можна наносити поверх макіяжу.

Якщо хочете забезпечити шкірі тривале зволоження за допомогою засобів для догляду, вибирайте креми з особливими позначками. «Такі засоби містять позначки – «зволожує 24 години.

Догляд за шкірою ввечері

Увечері можна розтягнути ритуал очищення шкіри, побалувати її ароматними масками і поживними кремами.

Ретельно очищайте шкіру

Увечері з особливою ретельністю потрібно підійти до процедури очищення шкіри, оскільки шкірне сало, що виділяється протягом дня, змішуючись з косметикою, пилом та іншими забрудненнями, створює сприятливе середовище для розвитку бактерій, які можуть викликати акне, алергічні реакції.

Увечері очищати шкіру краще в 2 етапи: спочатку зняти макіяж, наприклад, молочком для зняття макіяжу або міцелярною водою, а потім завершити процедуру умиванням з відповідним засобом, що очищає.

Після того, як знімете макіяж, ви також можете провести ритуал глибокого очищення шкіри за допомогою пілінгів або масок. Робити це найкраще саме ввечері.

Тонізація шкіри

Увечері шкіра потребує тонізації не менш, ніж вранці, тому після очищення слід використовувати лосьйон-тонік.

Зволоження і живлення

На ніч можна використовувати креми, сироватки, незмивні маски з більш поживною і щільною текстурою, вони містять групи вітамінів, рослинних екстрактів, які активно зволожують, відновлюють сили шкіри і омолоджують. У нічних засобах також можуть міститися компоненти, які можна застосовувати тільки ввечері.

Наприклад, у вечірні засоби для нормалізації пігментації може входити арбутин, в омолоджуючий засіб – ретиноїди. Ці компоненти руйнуються під дією денного світла. Косметику з кислотами також найкраще використовувати перед сном, це знизить ризик виникнення пігментації.