Все більше експертів і фахівців приходять до висновку про те, що читання сьогодні знову стало модним заняттям, що привертає мільйони людей з різних вікових і соціальних груп.

Познайомитися з новим твором улюбленого письменника, прочитати класику зі шкільної програми або знайти захоплюючий детектив, за читанням якого можна непогано відпочити, – все це доступно кожному з нас. Будь-який текст в даний час зберігається в електронному вигляді. Не треба їхати в протилежну частину міста і стояти в черзі, щоб отримати в бібліотеці потрібну книгу. Куди простіше звернутися до численних онлайн-сервісів, на яких можна безкоштовно скачати або за гроші придбати будь-яку літературну продукцію. Тому доступність книг закономірно вважати однією з причин популярності читання.

У порівнянні з 90-ми роками стало простіше придбати книги. Сьогодні в кожному місті є кілька великих букіністичних магазинів, що пропонують широкий асортимент літературних творів будь-якого жанру. Немає необхідності питати у сусідів, друзів і однокласників чи є у них книга, яка вас зацікавила, як це було раніше. Також сьогодні існує безліч інтернет-магазинів, які пропонують своїм клієнтам придбати книги, не виходячи з дому. Для прикладу, на сайті https://knigosklad.com.ua/ ви зможете знайти книги різних напрямів та жанрів, роботи сучасних письменників та твори видатних митців минулого.

Не можна забувати і про активне впровадження в життя різних мобільних пристроїв, що дозволяють брати з собою справжню бібліотеку, зберігати сотні і навіть тисячі книг в електронних версіях, які можна почитати вдома, на роботі, в парку, в дорозі, на вулиці і т.д.

Великий інтерес молодого покоління до книжок пояснюється ще й тим, що нерідко фільми, які вийшли в світ, або комп’ютерні ігри, засновані за мотивами будь-якого твору. Природно, що  фільм, який сподобався, підштовхує до того, щоб взяти першоджерело – книгу, прочитавши яку можна отримати більш детальну інформацію про улюблених героїв і заново випробувати всі почуття і емоції, переживаючи за їхню долю.

Навіть fashion-індустрія підігріває світовий інтерес до літератури. У моді сумки-клатчі, що імітують обкладинки книг з текстами відомих класиків. Ряд дизайнерів і зовсім обписують одяг цитатами з творів. Наприклад, не так давно вийшла ціла колекція суконь, поділ яких був прикрашений рядками з роману Михайла Булгакова «Майстер і Маргарита».

Підлаштувалися під сучасність і самі бібліотеки, які стали проводити різні соціальні акції та всіляко залучати відвідувачів. З’являються мобільні бібліотеки в найбільш людних місцях: парках, торгових центрах, ресторанах, кав’ярнях. Будь-який бажаючий може підійти і вибрати собі вподобану книгу або поділитися екземпляром з власної домашньої колекції.

Змінилася і свідомість більшості людей. Кожен сьогодні хоче виділитися з натовпу, бути більш яскравим, стильним, розумним і несхожим на інших. Часи, коли для цього робили екзотичні зачіски, розписували своє тіло татуюваннями або проколювали кожну частину, поступово відходять у минуле. Сьогоднішня мода диктує інші правила. Важливо не тільки вести здоровий спосіб життя, відвідувати спортзал, правильно харчуватися і т. д., але і бути досить ерудованим, закінчити престижний ВУЗ, вміти підтримати будь-яку розмову або вести власний блог в інтернеті. Звичайно, без читання книг і постійного пошуку нової інформації не обійтися.

Позитивно позначається і різноманіття творів сучасної прози, яка описує проблеми і колізії теперішнього часу. Не кожному цікаво читати про те, що було раніше. Тому більшість молодих людей звертаються до творчості Куат, Харукі Муракамі, Роксани Робскі, Пелевіна, Улицької і ін.

Нехай нам ще й далеко до статусу найбільш читаючої країни в світі, але інтерес і любов до читання поступово стають головними атрибутами сучасного суспільства.