12 ознак того, що людина не розбагатіє, навіть якщо працює як віл і економить кожну копійку

Витрачає вільний час на побут

Кажуть, що багатий не той, у кого багато, а той, кому вистачає. Але навіть з такої точки зору далеко не кожен може сказати про себе: «Я багач». Буває, що людина всіма силами намагається розбагатіти, але нічого не виходить. Іноді заважають зовнішні обставини, але набагато частіше справа в нас самих.

Ми спробували зрозуміти, чим відрізняються багаті люди від інших (крім, власне, кількості грошей), і знайшли кілька явних ознак, за якими можна визначити, що людина не планує розбагатіти.

Купує речі, які не може собі дозволити

Купує речі, які не може собі дозволити

«Насправді вам не по кишені річ, якщо ви не можете купити її двічі», – заявив в одному з інтерв’ю музикант і мільярдер Джей-Зі. Це правило є справедливим для будь-яких покупок, крім нерухомості. Якщо телефон, вартість якого дорівнює вашій місячній зарплаті, раптом розіб’ється, ви навряд чи зможете купити такий же наступного дня.

Тільки чув про фінансову подушку, але жодного разу її не бачив

Тільки чув про фінансову подушку, але жодного разу її не бачив

Мати запас, який в разі чого дозволить вам протриматися пару місяців, – одна з характерних ознак людини, яка налагодила свої стосунки з грошима. А ось той, хто в будь-якій несподіваній ситуації змушений лізти в борги, явно поки не готовий розбагатіти. Формувати накопичення можна за порадою Уоррена Баффета: «Не відкладайте гроші, які залишилися після витрат. Витрачайте ті гроші, які залишилися після того, як ви відклали».

Купує задоволення в кредит

Купує задоволення в кредит

Відпустка, яку ви оплачуєте з кредитної картки, – явна ознака того, що з вашими фінансами щось не так. Ніхто не сперечається, що людині потрібно періодично відпочивати і розслаблятися, але влазити заради цього в борги – погана ідея, адже замість того, щоб накопичити на наступну відпустку, ви будете виплачувати кредит за цю. Один з батьків-засновників США Томас Джефферсон не радив витрачати гроші до того, як вони у вас з’являться, і хоча в його часи кредитних карт не існувало, можливостей залізти в борги було більш ніж достатньо.

Часто викидає надлишки продуктів

Часто викидає надлишки продуктів

Якщо людина регулярно виносить на смітник їжу, що зіпсувалася, це означає, що у неї проблеми навіть з плануванням меню на кілька днів вперед. Крім того, продукти складають значну статтю витрат – фактично ви викидаєте на смітник свої гроші.

Боїться ризикувати

Боїться ризикувати

«Як багато ви знаєте мільйонерів, які заробили свій статок на ощадних рахунках?» – запитав бізнесмен Роберт Аллен. Продовжуючи робити те, що ви робите, ви будете отримувати те, що отримуєте. Це не означає, що потрібно спускати половину зарплати на лотерейні квитки, а залишок інвестувати в сумнівні акції, але уникати будь-якого ризику в надії все життя просидіти в зоні комфорту – один з кращих способів не багатіти.

Не хоче вчитися новому

Не хоче вчитися новому

Світ змінюється з неймовірною швидкістю, і бігти доводиться вже просто для того, щоб залишитися на місці. Якщо регулярно не витрачати час і гроші на придбання і вдосконалення професійних навичок, то в кращому випадку вам вдасться зберегти поточний рівень доходів, а ось про багатство доведеться забути. Коли Ілона Маска запитали, як він навчився робити ракети, він відповів: «Я читав книги».

Неправильно відпочиває

Неправильно відпочиває

Письменник і трейдер Зіг Зіглар одного разу сказав: «У багатьох людей маленькі телевізори і величезні бібліотеки, а у бідних – все навпаки». Існують заняття, які вважаються відпочинком, але по суті представляють собою марнування часу: комп’ютерні ігри, розважальні відеоролики, читання соцмереж, посиденьки в барах. Ці розваги – ознака того, що вам не потрібне і не цікаве ваше життя.

Витрачає вільний час на побут

Витрачає вільний час на побут

Готування і прибирання – заняття, яких важко уникнути, але приділяти їм занадто багато часу теж неправильно. В добі всього 24 години, і після сну і роботи вам залишається в кращому випадку 5-6. Якщо витратити їх на протирання пилу, приготування борщу і запікання курки, то на поліпшення життя часу не залишиться. А коли ваш час коштує дорожче, ніж послуги професіоналів, домашні обов’язки вигідніше делегувати їм.

Не прагне заробляти більше

Не прагне заробляти більше

Не у всіх є можливість кардинально змінити сферу своєї діяльності, та ще й виграти при цьому в грошах, але навіть в рамках однієї професії пропозиції із зарплати можуть відрізнятися в кілька разів. І якщо ваш оклад не з найвищих в даній сфері, то ви, ймовірно, щось робите не так. Топ-менеджери великих компаній запевняють, що йдуть назустріч своїм співробітникам при наявності переконливих аргументів.

Не стежить за своїми грошима

Не стежить за своїми грошима

Бізнес-тренер Хайме Тарді вважає, що «основна відмінність багатіїв в тому, що вони контролюють свої гроші і не дозволяють грошам контролювати їхнє життя». Якщо вас не турбує, скільки залишиться в гаманці після того, як ви сходите в магазин, значить, вам з багатством не по дорозі. Для того, щоб розбагатіти, потрібно знати свої доходи і витрати. Це допоможе спланувати бюджет, підготуватися до неприємних сюрпризів і, як не парадоксально, легше ставитися до грошей.

Ділиться планами з усіма

Не стежить за своїми грошима

Розповідати, якими способами ви плануєте стати багатшими, є сенс тільки тим, хто вас підтримає, а таких людей не дуже багато. Більшість же віддасть перевагу «з кращих спонукань» опустити вас з небес на землю і почне переконувати, що нічого у вас не вийде. Існує навіть поняття «менталітет краба», яке описує таку поведінку.

Знає свої межі

Людина не стане багатою, якщо не розуміє, що це означає. Тунельне мислення, яке захищає ваш розум від непотрібної або шкідливої інформації, здатне до того ж виключити з вашої реальності «занадто дорогі» продукти, розваги, предмети розкоші, так що у вас просто не буде стимулу заробляти більше. Наприклад, автор знайомий з людьми, які проходять повз полиці з морепродуктами і делікатесами, не помічаючи ні асортименту, ні цін. Але ж висока ціна – це просто привід запитати себе: «Що потрібно зробити, щоб я міг це собі дозволити?»

Факторів, які впливають на багатство, набагато більше, але ми постаралися перерахувати ті, які залежать від майбутнього мільйонера, а не від зовнішніх обставин. Розкажіть, а за якими ознаками ви визначаєте, стане людина багатою або залишиться з тим, що є?

Поділись


Новини партнерів