У вівторок потрібно перебрати весь одяг і викинути непотрібний: звичаї і прикмети на кожен день Страсного тижня

У 2020-му році Страсний тиждень буде проходити в квітні, з 13-го по 19-е. З семи тижнів Великого посту він є останнім, і завершується святкуванням Великодня. Цей тиждень присвячується стражданням, які прийняв Син Божий перед розп’яттям, а також його смерті з похованням. Як віруючі проводять ці дні, які пов’язані з ними прикмети і звичаї існують?

13-е число – Великий понеділок

Це початок підготовки до великодніх урочистостей. Потрібно займатися прибиранням, іншими справами по господарству, щоб наступного тижня, після свята, не відчувати занепокоєння з цього приводу. На Великий понеділок існують такі народні прикмети:

  • Якщо провести генеральне прибирання в оселі, ліквідувавши непотрібні, зламані і застарілі речі, то рік пройде успішно.
  • Якщо в той день сонце буде світити яскраво – урожай влітку повинен бути рясним.
  • Хочеш бути здоровим протягом року, умивайся святою водою.

14-е число – Великий вівторок

У цей день варто перебрати і попрати увесь одяг, після цього попрасувати і попідшивати його. Потрібно також подбати про вбрання на Великдень. Всі старі, непотрібні та зношені речі викидаються. Не можна зациклюватися на негативних думках, сваритися, вимовляти лайливі слова. Так само, як і співати, танцювати, бути не в міру веселим.

Прикмети:

  • Сирість на дворі – буде хороший урожай грибів.
  • Щоб уникнути хвороб худобу умивають талим снігом або поять соковитим молоком. Соковите молоко – змішане з товченим в ступі конопляним і лляним насінням і розведене водою.

15-е число – Велика середа

Це час призначений для церковного покаяння. Поза храмом люди також вибачаються один перед одним за все погане. На вечірній службі відбувається таїнство сповіді.

Слід продовжувати приводити в порядок домашнє господарство. Не завадить винести сміття, зайнятися миттям підлог і вибиванням килимів, подбати про оздоблення житла живими квітами. Господині запасаються яйцями, які призначаються для фарбування, а також продуктами, необхідними для випічки пасок.

Як і у вівторок, лаятися і вдаватися до смутку не можна, як і шумно веселитися з танцями і піснями. Крім цього, повір’я закликає не займатися рубкою дров, шиттям, вишиванням і в’язанням.

16-е число – Чистий четвер

Віруючі сповідаються і причащаються. Триває наведення порядку в будинку і його прикрашання. Господині приступають до випікання пасок, фарбування яєць і готування страв до святкування Великодня.

Прикмети:

  • При гарній погоді тепло протримається до кінця весни. Якщо день дощовий – до самого літа буде холодно.
  • Не можна давати гроші в борг, щоб не втратити достатку.
  • Щоб домашні не розсварилися, посуд і білизна повинні бути чистими.
  • У Чистий четвер встають до сходу сонця і миються, щоб не тільки прибрати бруд з тіла, але й звільнити душу від гріхів і зберегти бадьорість духу.

17-е число – Страсна п’ятниця

Віруючі в цей день сумують, згадуючи про страждання, смерть Спасителя. Під суворою забороною знаходяться різного роду розваги. Піст стає особливо строгим, день присвячується молитвам. У Страсну п’ятницю прийнято роздавати їжу нужденним людям. У цей день забороняється прати, прибирати, шити, різати, в’язати, вживати спиртне. Не можна робити манікюр, як і інші косметичні процедури.

18-е число – Велика субота

Слідом за ранковою службою в храмах починають освячувати паски, яйця, іншу їжу. Увечері в церкві зустрічають Світлу Пасху. У Велику суботу заборонена фізична праця, прибирання, прання, полювання, рибалка, пісні, танці, сварки, вживання алкоголю. Не можна відзначати дні народження, ювілеї, грати весілля.

Прикмети:

  • Щоб не втратити здоров’я і удачу, не слід нічого віддавати з квартири або будинку.
  • Погода влітку очікується така ж, яка буде спостерігатися в Страсну суботу.
  • Хто перед Світлим Великоднем буде сміятися, той буде плакати весь рік.
  • Зіграти в цю суботу весілля, означає приректи себе на недовге подружнє життя.
  • Хто всю ніч перед Світлим Христовим Воскресінням проведе без сну, той буде захищений від хвороб, отримає багатий урожай, а дівчата на виданні будуть щасливі в шлюбі.
Поділись


Новини партнерів