Театр починається з вішалки, а приготування нової страви з переліку інгредієнтів, кількість яких в одних рецептах вказана в ложках і склянках, а в інших – в грамах і мілілітрах, які потрібно ще чимось виміряти, пише Жіночий Світ.
Досвідчені господині звикли все робити на око, але іноді хочеться приготувати страву, в якій важливий кожен грам. Як зважити продукти без ваг і визначити їх об’єм без спеціальної мірної склянки?
Відповіддю на це непросте питання і справжньою паличкою-виручалочкою на твоїй кухні стане таблиця співвідношення маси й об’єму різних продуктів, яку ми підготували для зручності читачів.
Пристосування вимірювання об’єму в домашніх умовах прості – гранована склянка, чайна та столова ложка. Поговоримо про те, яка кількість продуктів поміщається в цих ємностях.
- 1 склянка – 240 мл
- 3/4 склянки – 180 мл
- 2/3 склянки – 160 мл
- 1/2 склянки – 120 мл
- 1/3 склянки – 80 мл
- 1/4 склянки – 60 мл
Цікаво, що в різний час випускалися склянки з 10, 12, 14, 16, 18 і 20 гранями. Але місткість склянки залишалася незмінною: до скляного обідка – 200 мл, до країв – 240-250 мл.
- 1 ст. л. – 15 мл
- 1 ч. л. – 5 мл
- 1 ст. л. – 3 ч. Л.
- 1 склянка – 16 ст. л.
- 1 літр – 4 склянки і 2 ст. л.
Сипучі продукти при однаковому об’ємі мають різну вагу, що дуже ускладнює процес вимірювання. Саме для цього і потрібна таблиця мір ваги продуктів – з нею ти ніколи не помилишся і відміряєш рівно стільки цукру і борошна, скільки потрібно для торта або печива.
Слід пам’ятати, що вага сипких продуктів залежить також від ступеня ущільнення. Наприклад, зазвичай склянка борошна важить близько 160 грам, але якщо її утрамбувати, то буде 200-210 грам, а якщо попередньо просіяти – 120-130 грам.
СПІВВІДНОШЕННЯ ВАГИ І ОБ’ЄМУ РІЗНИХ ПРОДУКТІВ
Крупи
- 1 склянка подовженого рису – 200 г
- 1 склянка круглого рису – 210 г
- 1 склянка вівсяних пластівців – 100 г
- 1 склянка крупи гречаної – 210 г
- 1 склянка крупи перлової – 230 г
- 1 склянка крупи пшоняної – 220 г
- 1 склянка крупи ячної – 180 г
- 1 склянка крупи кукурудзяної – 180 г
- 1 склянка крупи манної – 200 г
Сіль
- 1 склянка крупної солі – 360 г
- 1 склянка дрібної солі – 400 г
- 1 ст. л. солі з гіркою – 30 г
- 1 ч. л. солі з гіркою – 10 г
- 1 ч. л. солі без гірки – 7 г
Сода харчова
- 1 склянка – 200 г
- 1 ст. л. – 25 г
- 1 ч. л. соди з гіркою – 12 г
- 1 ч. л. соди без гірки – 7 г
Цукор білий
- 1 склянка – 200 г
- 1 ст. л. з гіркою – 25 г
- 1 ч. л. з гіркою – 7 г
Цукрова пудра
- 1 склянка – 180 г
- 1 ст. л. – 12 г
- 1 ч. л. – 4 г
Олія
- 1 склянка рослинної олії – 200 г
1 склянка вершкового масла – 240 г
1 ст. л. вершкового масла – 15 г
Крихти
- 1 склянка крихт торта – 110 г
- 1 склянка сухих хлібних крихт – 125 г
Сухофрукти
- 1 склянка подрібнених сухофруктів – 150 г
Борошно, какао, крохмаль
Не насипай борошно і крохмаль склянкою просто з пакету. Так в склянці можуть утворюватися порожнечі. Краще насипай їх в склянку ложкою.
- 1 склянка борошна – 160 г
- 1 ст. л. борошна – 10 г
- 1 ч. л. борошна – 3 г
Мед, кукурудзяний сироп
Якщо потрібно відміряти сметану, мед або іншу густу в’язку суміш – накладай їх в склянку ложкою, щоб повністю його заповнити.
- 1 склянка – 320 г
- 1 ст. л. – 35 г
- 1 ч. л. – 12 г
Варення
- 1 склянка – 330 г
Сухі дріжджі
- 1 ст. л. сухих дріжджів – 10 г
Желатин
- 1 упаковка – 14 г
- 1 ст. л. – 10 г
- 1 лист желатину – 4 г
Горіхи і ягоди
Відмірюючи горіхи, слід пам’ятати, що рубані ядра (НЕ товчені) більш щільно розподілятися в склянці, тому їх вага буде більшою. В такому випадку в рецептах, де потрібна певна кількість грамів, наприклад, рубленого арахісу, краще відміряти цільні горіхи, а потім їх порубати.
- 1 склянка арахісу – 175 г
- 1 склянка мигдалю – 160 г
- 1 склянка ізюму – 190 г
- 1 склянка волоських горіхів – 165 г
- 1 склянка кедрових горіхів – 140 г
- 1 склянка насіння соняшнику – 170 г
- 1 склянка малини – 180 г
- 1 склянка чорної смородини – 155 г
- 1 склянка журавлини – 145 г
- 1 склянка чорниці – 200 г
Скільки в середньому важать овочі та фрукти
- Картопля – 100 г
- Цибулина – 75 г
- Морква – 75 г
- Огірок – 100 г
- Редис – 20 г
- Баклажан – 200 г
- Яєчний білок – 30 г
- Яєчний жовток – 20 г
- Груша – 130-160 г
- Абрикос – 40 г
- Апельсин – 140 г
- Суниця (1 ягода) – 8 г
- Лимон – 50-70 г
- Персик – 85 г
- Слива – 30 г
- Яблуко – 90 г
Уміння визначити потрібну вагу продуктів за допомогою підручних предметів істотно полегшить життя кожному кухарю. Хороші господині накопичують хитрості і поради роками, записуючи їх в куховарську книгу, а ми зібрали самі корисні поради для кухні в одній статті!