Сир, йогурти, кефір люблять за приємний смак і користь для організму. Багато хто знає про те, що кисломолочні продукти нормалізують мікрофлору кишечника, усувають дискомфорт в шлунку, зміцнюють імунітет, сприяють хорошому самопочуттю. При цьому далеко не всім відомо, що такими унікальними властивостями вони зобов’язані заквасці. Це натуральна культура, яка використовується для сквашування молока.
Закваска – продукт, що містить молочнокислі бактерії. Вони запускають процес бродіння, використовуються для виготовлення різних продуктів: йогурт, ряжанка, сметана, сир. Також на основі закваски роблять дитяче харчування (прикорм, який може вводитися починаючи з 6 місяців). Купити закваски для різних продуктів можна на сайті https://goodfood.ua/zakvaski/zakvaska-dlya-ryazhenki/.
Навіщо потрібні закваски
Навіщо потрібні закваски, якщо полиці магазинів завалені кисломолочними продуктами різних виробників? Невже серед безлічі яскравих баночок і пляшечок з барвистими етикетками складно знайти відповідний йогурт або кефір? Відповімо однозначно: домашні продукти на заквасці можуть повністю замінити покупні.
Магазинні йогурти містять не тільки корисні бактерії, але й різні добавки:
- барвники;
- ароматизатори;
- підсилювачі смаку;
- стабілізатори і так далі.
Домашні ласощі приготовані на заквасках – на 100% корисні! Використовуючи їх ви будете впевнені, що продукт:
- свіжий;
- натуральний;
- містить корисні бактерії у високій концентрації.
Крім того, використовуючи закваски, ви можете отримати унікальний продукт, який не зустрінете на полицях магазину.
Вплив на організм
Вживаючи кисломолочні продукти, приготовлені за допомогою заквасок, ви забезпечуєте надходження корисних бактерій в кишечник. Крім них організм отримує молочну кислоту та інші речовини, що пригнічують ріст хвороботворних бактерій і грибів. Таким чином, «вбиваюте двох шкідливих зайців»: запобігаєте росту шкідливих бактерій і заселяєте кишечник корисними.
Закваски корисні тим, що:
- зміцнюють імунітет;
- відновлюють баланс в кишечнику, збагачують мікрофлору;
- служать профілактикою дисбіозів і дисбактеріозів;
- надають антибактеріальну дію на організм;
- пригнічують збудників кишкових інфекцій;
- очищають організм від токсинів;
- захищають від розвитку гнильних процесів в організмі.
Закваски корисні, оскільки містять живі бактерії. Вони нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту, а значить – покращують самопочуття і підвищують якість життя. Якщо шлунок працює «як годинник», людина відчуває прилив сил. У неї гарний настрій, здорова шкіра і міцний імунітет.
У числі переваг – простота використання. Для приготування кефіру, йогурту або ряжанки на основі закваски не потрібен багаторічний досвід або спецобладнання. Можна використовувати мультиварку, термос, мікрохвильовку і навіть звичайний домашній радіатор (в опалювальний сезон).