Улун (оолонг) – чай з багатовіковою історією. Його пили імператори, обожнювали (і люблять до сих пір) тибетські монахи, а китайці цінують за виразний смак та оздоровчі властивості.
У групі улунів десятки сортів. Серед них є ніжні й затишні, наприклад, молочний улун. Витончені аристократи – Те Гуань Інь. Пікантні, з нотками вогню та диму – Да Хун Пао. Якщо ви у пошуках нових вражень, спробуйте улун, чай, який вміє дивувати і смаком, і впливом на настрій.
Виготовлення улунів
Улуни виготовляють лише у Піднебесній, зазвичай у провінціях Фуцзянь і Гуандун, а також на Тайвані. Сировину збирають у горах, підсушують на сонці, зминають, щоб виділився сік і роблять ще кілька маніпуляцій для ферментації (окислення). Кромка листя червоніє, всередині він залишається майже свіжим.
У цьому головний секрет – бірюзові сорти ферментуються слабкіше за зелені, але сильніше чорних. Якщо ви вперше пробуєте улун, ефект може здивувати. Вони особливі.
Різновиди улунів
Є дві основні групи бірюзових чаїв:
- Світлі. Схожі на зелені сорти, але смак ніжний, без трав’янистої різкості і терпкості.
- Темні. Їх просмажують на вугіллі, настій стає бурштиново-золотистим, а смак набуває димно-пікантних відтінків.
Листя світлих улунів скручені у тугі кульки, а темних – великі і довгі.
Найвідоміші представники оолонгів: молочний улун, Да Хун Пао, Те Гуань Інь. Є величезна кількість скельних улунів, а також корисних ГАБА-сортів.
Якщо вибираєте чай для схуднення, підійде будь-який улун. Він розщеплює жири, прискорює обмін речовин і допомагає позбутися зайвих кілограмів. А ось зовнішній вигляд, смак і аромат чаїв цієї групи можуть відрізнятися кардинально.
Корисні властивості улунів
В бірюзових чаях багато вітамінів, амінокислот, антиоксидантів та інших цінних речовин. Вони зміцнюють імунітет, очищають організм від токсинів, покращують колір обличчя, роблять судини міцнішими.
Дуже важлива якість чаю. Якщо листя зібрали високо в горах, де не використовуються хімічні добрива, повітря чисте, а ґрунт багатий мікроелементами, улун перетворюється на концентрат здоров’я і молодості.
Про ефект улуна, особливо Да Хун Пао, ходять легенди. Розповідають, що цей чай п’янить. З алкогольним станом немає нічого спільного, але якщо правильно приготувати улун, відчуєте приємну ейфорію, душевне просвітлення, стан гармонії. Ефект дуже індивідуальний, чай підлаштовується під ваш настрій.
Як заварити улун правильно
Використовуйте метод проток, як роблять в Китаї. Так одну порцію можна заливати водою кілька разів, смак розкриється повніше.
Поради:
- Вода повинна бути м’якою. Підійде бутильована, але не мінеральна. Якщо використовуєте водопровідну, її треба відстояти, потім прокип’ятити.
- Не заливайте улун окропом, дайте воді трохи охолонути.
- Першу протоку не п’ють. Налийте воду, щоб вона покрила чаїнки, і злийте її. Промиєте листя і допоможете їм краще розкритися.
І остання порада – пийте бірюзовий чай у спокійній обстановці. Він здивує вас незвичайним смаком і приємним станом.