10 золотих правил, які зводять до мінімуму ризик захворіти на рак

Фахівці розробили так званий Європейський кодекс по раку, який представляє собою десять антиракових правил, що мінімізують ризик онкології. Слідуючи їм, можна знизити ризик розвитку раку у багато разів, повідомляє портал Focus.de.

Не курити. Тютюновий дим за оцінками експертів є фактором номер один, що підвищує небезпеку виникнення раку. Він містить безліч канцерогенних речовин, які не тільки збільшують ризик раку легенів. Кожна викурена сигарета збільшує ймовірність появи інших пухлин – рота і горла, шлунку, стравоходу, підшлункової залози, сечового міхура, нирок.

Уникати зайвої ваги. Фахівці Німецького інституту дослідження раку вважають доведеним, що зростання відсотка жиру в організмі збільшує ризик принаймні одинадцяти видів раку. Особливо істотно у огрядних людей підвищений ризик колоректального раку, раку стравоходу і раку молочної залози. Причиною є підвищене виділення гормонів інсуліну і лептину, які сприяють росту пухлинних клітин.

Щоденні вправи. На думку вчених, недолік фізичних вправ відповідальний за шість відсотків нових випадків раку. У свою чергу, регулярні фізичні навантаження захищають від розвитку раку товстої кишки, раку молочної залози і матки.

Їсти свіжі фрукти і овочі. Німецький інститут дослідження раку пов’язує відсутність свіжих рослинних продуктів в харчуванні з 8 відсотками всіх нових випадків раку. Експерти констатують: в день для профілактики раку необхідно з’їдати п’ять порцій фруктів і овочів. В першу чергу, рослинна їжа в потрібній кількості знижує ризик розвитку раку стравоходу, шлунка, кишечника та підшлункової залози.

Не вживати сильно оброблених м’ясних і ковбасних виробів. Вчені рекомендують з’їдати не більше 500 грамів червоного м’яса в тиждень і повністю уникати виробів з обробленого м’яса. ВООЗ внесла продукти з переробленого м’яса в список канцерогенних речовин ще в 2015 році.

Контроль алкоголю. Регулярне споживання алкоголю підвищує ризик не тільки раку печінки, але і всіх видів пухлин травного тракту, за що відповідальні різні продукти розпаду алкоголю. Експерти рекомендують не вживати чоловікам – більше 20 грамів чистого алкоголю в день, жінкам – понад 10 грамів. Крім того, слід повністю уникати алкоголю протягом принаймні двох-трьох днів на тиждень.

Захист від сонця. Так само, як тютюновий дим і м’ясо з високим ступенем переробки, ультрафіолетові промені потрапляють в категорію головних факторів канцерогенного впливу. Перш за все, сонце є дуже серйозною причиною появи раку шкіри.

Захист від канцерогенних речовин. Забруднювачі довкілля здатні викликати пухлини легенів, сечового міхура або шкіри. За словами лікарів, слід уникати тривалих прогулянок в екологічно несприятливих районах, а також критично оцінювати рентгенологічне обстеження (важливо переконуватися, чи дійсно воно є необхідним). Крім того, в оселі повинна бути налагоджена система вентиляції, воно повинно добре провітрюватися.

Щеплення від гепатиту В і ВПЛ. Вакцинація проти гепатиту В захищає від розвитку раку печінки, який нерідко виникає після зараження гепатитом В. Щеплення проти ВПЛ запобігають появі попередників раку шийки матки, заднього проходу, області статевих органів, а також рота і горла.

Медогляд. Існує загальне правило: раннє виявлення раку збільшує шанси на одужання. Експерти підкреслюють, що кожна людина може зробити більше, ніж просто ведення здорового образу, а саме – регулярно відвідувати лікарів. Для виявлення деяких видів раку важливо проходити профілактичні обстеження: це стосується колоректального раку, раку шкіри, раку молочної залози, раку простати, раку шийки матки.

Джерело

Поділись


Новини партнерів