Не нашкодь собі сам: які фізичні вправи можна виконувати для профілактики грижі хребта

Грижа міжхребцевого диску — одне з найрозповсюдженіших захворювань хребта, яке наразі діагностують не тільки у людей старшого віку, але й у молоді. Супроводжується міжхребцева грижа болем, обмеженістю руху та дискомфортом, а лікування хвороби обов’язково передбачає виконання розроблених спеціалістами вправ ЛФК. Але тут потрібна неабияка обережність, адже надмірне фізичне навантаження чи неправильне виконання вправи може лише зашкодити пацієнту.

Якщо ви помітили у себе підозрілі симптоми, або вам вже діагностували це захворювання, про те, що таке грижа хребта на сайті ivr.ua можна прочитати докладніше. У цій статті ми лише опишемо кілька простих вправ, які допоможуть укріпити спину.

Рекомендації щодо профілактики міжхребцевої грижі

Індивідуальні методи лікування, коли діагностована поперекова грижа, зокрема й спеціальні фізичні навантаження, може призначати лише лікар. А от описані далі вправи стануть у пригоді тим, хто планує зайнятися профілактикою захворювань опорно-рухового апарату. Зауважимо, що всі рухи потрібно виконувати з обережністю і увагою до власних відчуттів.

1. Лежачи на спині, поставте зігнуті у ліктях руки біля грудної клітини. Тепер підніміться так, щоб лікті були розташовані під плечима, і вигніть грудну клітину, затримуючись у положенні напівмістка, але без сильного прогину у спині. Поверніться у початкову позицію. Повторити 7-8 разів.


2. Лежачи на спині, зігніть ноги у колінах, а руки покладіть уздовж тіла. Тепер потрібно повільно піднімати таз вгору, напружуючи м’язи сідниць і затримуючись на кілька секунд у цьому положенні з напруженими м’язами спини та попереку. Поверніться у початкову позицію. Максимум – 6-7 повторів.
3. Лежачи на спині, покладіть руки за голову. Одне коліно зігніть та підтягніть до грудей, випряміть ногу та опустіть. Для кожної ноги повторити 6-7 разів.
4. Лежачи на спині, піднесіть одночасно ліву руку і ліву ногу догори, потримайте 8 секунд, опустіть. Для кожної сторони повторіть вправу 6-7 разів.

5. Вихідна позиція: лежачи на спині з випрямленими руками та ногами. Піднесіть догори одну ногу прямою, другу – зігнутою у коліні. Потримайте 10-20 секунд. Повільно опустіть та повторіть вправу на іншу сторону. Всього 7-8 повторів.
6. Лежачи на животі, зігніть руки та підведіть до голови та притисніть долоні до вух. Підведіть нижню частину тулуба вгору, затримайтеся на кілька секунд, поверніться у вихідну позицію. 5-6 повторів.

7. Лежачи на животі, спираючись на зігнуті лікті, піднесіть грудну клітину вгору. Прогніться по мірі можливостей, поверніться у початкову позицію. Повторіть 7-8 разів.
8. Лежачи на животі, розведіть розслаблені руки в сторони, зігніть ноги у колінах. Побовтайте ногами у повітрі.
9. Встаньте на коліна та опустіть долоні на підлогу на ширині плечей. Поверніть долоні пальцями одна до одної. Потягніться тазом назад, опускаючись на підлогу, потім потягніться усім тілом вперед, ковзаючи грудьми по підлозі і роблячи хвилеподібні рухи. Зробіть 8-10 разів.
10. Стоячи на колінах та ліктях, «походіть» ліктями по підлозі вперед та назад з рівною спиною.
11. Стоячи на колінах та руках, переміщуйтеся вправо та вліво. Повторіть 4-6 разів.

Професійне та вчасне лікування спинної грижі

Спинна грижа у будь-якому відділі хребта – це небезпечне захворювання. У випадку прогресування воно може призвести до необхідності операції, після якої пацієнта чекатиме тривалий період реабілітації. Тому при перших її ознаках вам варто якнайшвидше звернутися до компетентних спеціалістів, адже симптоми грижі хребта – це зовсім не те, що варто ігнорувати. В Україні лікарі з відповідним рівнем професіоналізму ведуть прийом в Інституті вертебрології та реабілітації. Філіали IVR розташовані у Києві, Львові та Івано-Франківську.