Військові рюкзаки мають ряд переваг перед іншими типами сумок для зберігання і перенесення речей. Ключовою з них є можливість багатоцільового застосування. Вони можуть стати в нагоді практично кожному любителю активного відпочинку поза приміщеннями – туристам, рибалкам, мисливцям, спортсменам. Наприклад, сьогодні шаленою популярністю користуються рюкзаки m-tac, які гарантують якість за відповідну ціну.

Універсальність таких рюкзаків забезпечується надійною конструкцією, розрахованою на різні види агресивного впливу, а також наявністю численних відділень і кишень. З їх допомогою легко забезпечити зручне і безпечне транспортування і зберігання численного спортивного і туристичного спорядження.

З чого зроблені військові рюкзаки

Довгий час при виробництві ранців використовувався матеріал «авізент», який можна було зустріти в недорогих армійських рюкзаках. Зараз в застосовуються більш дорогі аналоги з нейлону і поліестеру. Тканина з цих матеріалів має основу, виткану з безлічі окремих частин, через що готовий виріб не відрізняється високою міцністю. Однак перед «авізентом» така тканина володіє двома незаперечними перевагами – легкістю і водонепроникністю, що вигідно відрізняє виготовлені з неї вироби.

Нерідко при виробництві камуфльованих рюкзаків використовується тканина «Оксфорд». Даний матеріал також є нейлоном, але з відмінною від попереднього варіанту технологією плетіння. Вона називається «рогожка» і відрізняється перпендикулярним відносно один одного розташуванням ниток.

Незважаючи на певний вологозахист і стійкість до механічних впливів, цей матеріал не знайшов широкого застосування, в порівнянні з такою тканиною, як Кордура (Cordura). Це американська розробка, що представляє собою тканину поліамідного типу зі спеціальним просоченням, що підвищує її експлуатаційні якості. Саме цей матеріал зараз виступає основою для виготовлення військових рюкзаків. Серед його основних переваг можна виділити наступні:

  • висока міцність в сукупності з невеликою вагою;
  • термостійкість і водонепроникність (понад 5 тис. мм рт. стовпа);
  • зносостійкість – навіть при інтенсивній експлуатації матеріал не втрачає своїх властивостей;
  • простий догляд, що особливо актуально в бойових умовах;
  • несхильність до деформацій.

Все це обумовлює широке використання кордури у виробництві військових тактичних рюкзаків.

Види військових рюкзаків

Даний вид виробів класифікується за кількома ознаками. Найчастіше це величина корисного об’єму. Більшість виробників армійських рюкзаків пропонують їх 25-, 35-, 45-, 65-, 100-, і навіть 120-літрові версії. Причому тут варто розуміти, що вони відрізняються одна від одної не стільки обсягом внутрішнього простору, скільки конструкцією. Найбільш місткі рюкзаки оснащені додатковими несучими елементами: знімні або незнімні анатомічні лати. Вони надають рюкзаку необхідну несучу здатність, а крім того, забезпечують більш рівномірний розподіл навантаження на тіло людини.

Наступним популярним класифікуючим фактором тактичних ранців є їх функціональне призначення. За цією ознакою вироби частіше бувають:

  • одноденні – найбільш компактні моделі;
  • триденні – невеликі системи для зберігання тільки найнеобхіднішого;
  • двотижневі – масивні системи, які дозволяють розміщувати велику кількість екіпірування для тривалих переходів.

За типом вирішуваних завдань розрізняють:

  • оперативні;
  • штурмові;
  • рейдові.

Найбільш універсальними є оперативні тактичні рюкзаки, оскільки вони найкраще підходять для використання в різних сферах. Як правило, це вироби невеликого обсягу, які виглядають точно так само, як і їх «цивільні» аналоги. Але всередині можуть знаходитися відсіки для транспортування зброї, установки броньових плит і питної системи, а також інших пристосування для захисту і виживання.

Рейдові камуфльовані рюкзаки характеризуються значним внутрішнім об’ємом і вантажопідйомністю. Такі вироби оснащені системами, які рівномірно розподіляють навантаження. Найчастіше вони використовуються для транспортування спорядження і припасів, які забезпечують тривалі терміни автономного існування.

Так звані штурмові рюкзаки відрізняються невеликими обсягами, їх внутрішній простір розділений на кілька відсіків, в тому числі і для гідросистеми.

Як правильно вибрати військовий рюкзак

Головним фактором вибору армійського рюкзака є матеріал виготовлення, який і зумовлює основні експлуатаційні властивості. Зараз найбільш оптимальним вибором є рюкзаки з кордури. При цьому показник щільності матеріалу в 500 є золотою серединою, при якій зберігається невелика вага виробу, а його міцність дозволяє витримувати суттєві навантаження.

Не менш важливим є і наявність поясного і грудного ременя. Останній не такий критичний, а ось завдяки ременю на пояс можна значно полегшити перенесення великих тягарів. Це забезпечується розподілом частини навантаження на ноги, розвантажуючи тим самим м’язи спини.

Природно, при виборі потрібно звертати увагу і на літраж моделі, який повинен відповідати тим завданням, при вирішенні яких буде використаний рюкзак.