За останні кілька років Одеса нарівні зі Львовом, стала одним з найпопулярніших місць для внутрішнього туризму. Якщо ви вже не раз були в цьому місті, встигли прогулятися по Дерибасівській і Ланжеронівському узвозі, заглянути в «Компот», спуститися по Потьомкінських сходах до моря, сфотографуватися з Дюком і Утьосовим – це не означає, що ловити тут більше нічого. Ми склали список з 10 цікавих і не найочевидніших для туриста місць і закладів. Але для того, щоб відвідати їх, вам необхідно знайти собі житло. Пропонуємо вам оселитися в комфортному бутік-готелі на Ланжеронівській вулиці, в прекрасному місці для відпочинку, недалеко від моря, та пам’яток, згаданих у цій статті. Забронювати номер можна тут pr-hotel.com.

ТРАСА ЗДОРОВ’Я І НАБЕРЕЖНА ЛАНЖЕРОН

Траса здоров’я починається з пляжу Ланжерон, де пару років тому облаштували красиву набережну. Тут є лавки, фонтани і безкоштовний wi-fi. Сама Траса – це прибережна асфальтована дорога протяжністю 5,5 км, яка пов’язує пляжі Ланжерон і Аркадія. Останні роки тут заборонений рух будь-якого транспорту, крім електромобіля, на якому можна покататися уздовж всієї Траси. Саме тому тут багато бігунів, велосипедистів, ролерів і пішоходів. Можна прогулятися, подихати свіжим повітрям або взяти в прокат велосипед і влаштувати пікнік біля моря, над яким височить Траса Здоров’я.

БАР TRUE MAN 

True Man на Пушкінській працює цілий рік, а на літній сезон бар відкривається ще й на пляжі «Дельфін». Там збирається дуже колоритна тусовка, грають кавери на відомі рок-хіти, дають концерти. Якщо хочеться відірватися, потанцювати або просто випити з хорошими людьми – вам сюди.

ПАМ’ЯТНИК ЗАМЕНГОФУ

У дворі на Дерибасівській, 3 є пам’ятник Заменгофу – засновнику мови есперанто. Місце цікаве як самим монументом, так і типовим одеським двором, в якому він розташований – з білизняними мотузками і старими будинками.

МОЛДАВАНКА І СТАРОКІННИЙ РИНОК

Молдаванка – прекрасне місце для цінителів старого міста. Тут – справжнісінька Одеса з порослими травою маленькими дворами, кам’яними прибудовами, дерев’яними верандами і колоритними місцевими жителями. А ще на Молдаванці є Старокінний ринок, де у вихідні влаштовують барахолки – можна поєднати екскурсію по району з відвідуванням блошиного ринку. Головне, тримати гаманець міцніше – тут працюють кишенькові злодії.

АРТ-КАФЕ «БУФЕТ»

Арт-кафе «Буфет» – невелике напівпідвальне приміщення, де можна поїсти смачно і недорого в оточенні дивних вінтажних речей. У кафе навмисно створена недбала обстановка – навколо старовинні праски, ліхтарі, картини і інше начиння. Публіка теж до пари закладу – цікава і екстравагантна. «Буфет» знаходиться біля Театру музичної комедії ім. М. Г. Водяного.

ДЕВОЛАНІВСЬКИЙ УЗВІЗ

У самому центрі Одеси, серед скляних бізнес-центрів, є дивовижна покинута вулиця – Деволанівський узвіз, який ховається під мостами сучасних вулиць. В асфальті сяють дірки, з яких пробивається густа зелень, стіни розмальовані графіті, а в аварійних будинках, які можуть впасти в будь-яку хвилину (а такі прецеденти вже траплялися) до сих пір живуть люди. У деяких будівлях бродяги вже облаштували сквот.

КАВ’ЯРНЯ «ЖЕТО»

«ЖеТо» – це кав’ярня-казка, потрапляючи в яку можна відчути себе порцеляновою лялькою. Фаянсові чайні сервізи, текстильні абажури, вазони з квітами і меблі в стилі Шеббі-шик створюють автентичну атмосферу міщанства XVII століття. Але найголовніше – це правильна кава, якою славиться «ЖеТо».

12-16 СТАНЦІЇ ВЕЛИКОГО ФОНТАНУ

Пляжі з 12-ї по 16-ту станцію Великого Фонтану вважаються одними з кращих в Одесі. Влітку сюди варто їхати за чистим морем, а навесні і восени – за відокремленими прогулянками вздовж берегової лінії.

РЕСТОРАН «КАТРАН»

Богемне місце, де відпочиває Жванецький та інші знамениті гості міста. У «катрані» подають традиційні для Одеси і дуже смачні страви з риби і морепродуктів. Знаходиться далеко – на 16 станції Великого фонтану, але якщо ви вирішили слідувати попередньому пункту, можна заглянути і сюди. Ресторан працює вже 15 років і до сих пір не втратив своєї актуальності. Тут є три літні майданчики, які розташовані в п’яти метрах від пляжу.

КАТАКОМБИ

Катакомби – мережа підземних ходів і лабіринтів під Одесою протяжністю 2,5 км. Вони знаходяться за містом, в селі Нерубайське (дістатися можна від автостанції «Привоз» маршрутками 84, 87 і 90). Колись тут добували будівельний камінь, зараз це ціле підземне місто з Музеєм партизанської слави, екскурсія по якому завжди залишає масу вражень. Перш ніж їхати, краще домовитися про екскурсію з Олександром по телефону +38 (093) 4390139. Температура повітря в катакомбах навіть в найспекотніший день не перевищує 11 ° C, тому одягатися потрібно відповідно.