Фаленопсис – одна з найкрасивіших, популярних і простих у вирощуванні орхідей. Потрібно тільки вибрати здорову рослину і забезпечити їй правильний догляд.

Особливості вибору фаленопсиса

Cьогодні в квіткових магазинах і торгових центрах представлений великий вибір phalaenopsis, привезених з Голландії. Вибираючи даний вид орхідей, потрібно пам’ятати наступне:

  • Для аматорського вирощування більше підходять гібридні фаленопсиси, так як вони вирізняться більш сильним зростанням і рясніше цвітуть, ніж природні види.
  • Купуйте рослини, які тільки недавно надійшли в продаж і ще не встигли відреагувати на проблеми існування в торговому залі, де не та температура, вологість і т. д.;
  • Головне – добре сформована квітка;
  • Рослина повинна мати нормальне, здорове листя.

Вирощування орхідеї фаленопсис

Фаленопсиси – орхідеї, що добре ростуть при температурах не нижче 18 ° C вночі і не вище 25 ° C вдень. При насиченні повітря вологою і за умови рясного поливу вони переносять підвищення температури до 30 ° C. Особливо висока вологість (близько 100%) їм потрібна після пересадки для якнайшвидшого утворення молодих коренів.

Види цього роду потребують дванадцяти годинного світлового дня при освітленості 4000лк. Вони не переносять прямих сонячних променів. У спекотні дні їх треба притіняти, щоб листя не були ні занадто темними, ні жовтувато-зеленими, але середньої глибини зеленого кольору з дуже легким сірувато-сріблястим відливом.

Фаленопсиси не мають спеціальних органів, що запасають для зберігання вологу, тому субстрат повинен бути завжди вологим.

При вирощуванні фаленопсисів на подрібненій корі потрібен частий полив. Субстрат, складений на основі коренів папороті, довше зберігає вологу. Краще за інших утримує вологу торф’яний субстрат. Традиційний полив можна замінити зануренням горщика з рослиною в воду на час, поки грунт повністю не просочиться вологою.

Якщо ви хочете, щоб ваші фаленопсиси рясно цвіли, тримайте їх влітку по можливості в напівзатінених місцях, не пересушуйте, але й не перезволожуйте, взимку поливайте рідше.

Зі шкідників найбільш небезпечні червоний павутинний кліщ і трипс.

Квітки фаленопсиса зберігаються свіжими в суцвітті 2-3 місяці. Якщо після відцвітання зрізати квітконіс на рівні 2-3 см вище нижнього вічка, з цієї бруньки сформується нова (бічна) квіткова волоть. Таким чином, час цвітіння розтягується вдвічі. У разі, якщо утворення нового суцвіття припадає на літній час з найкоротшими ночами, замість квіткових бутонів на квітконосі з’являються дітки.

Симптоми, які свідчать про неправильне вирощування фаленопсисів

Підгнивання коренів: ознака надмірного зволоження. Кореневу систему потрібно як слід просушити.

Припинення росту, мляве листя: рослина пересушена або росте при низькій температурі. Причиною може бути також несвоєчасна пересадка (пересаджувати рослини можна тільки після того, як з’явиться нове коріння).

Підсихання кінчиків коренів, які отримують коричневе забарвлення, незважаючи на нормальне зволоження субстрату: рослина «перегодована», в її тканинах накопичилися солі.

Опікові плями на листі: результат дії прямих сонячних променів.

Зів’яле листя в спекотну погоду: причина – занадто сухе повітря. Рослину разом з горщиком потрібно занурити у воду на кілька годин.

Пересадка орхідеї фаленопсис

Щоб звикнути до свого місця, рослині потрібно близько двох років. Тому при пересадці її потрібно залишити на тому ж місці і так само орієнтувати по відношенню до світла. Ще краще не пересаджувати рослину якомога довше і вдатися до цієї операції тільки тоді, коли горщик стане тісним.

Після пересадки рослини потребують 100% вологості повітря при відсутності його циркуляції. Такий режим сприяє утворенню нових коренів.