Коли ви будуєте власний будинок або робите ремонт на кухні, виникає питання, як зробити кухню зручною, функціональною, і при цьому стильною і сучасною. Як вибрати кухонну мийку, щоб вона відповідала інтер’єру? Чи зручна мийка з двома, а то й з трьома чашами? Скільки змішувачів поставити? У цій статті ми постараємося розібратися і дати невеликі поради.

Магазини роздрібної торгівлі пропонують різні моделі кухонних мийок, а палітра кольорів і матеріалів може дійсно засліпити і поставити в глухий кут. Переконатися в цьому можна на сайті https://kranvdom.com.ua. І щоб допомогти вам зробити правильний вибір, ми пропонуємо почати знайомство з найпопулярнішими типами матеріалів для кухонних раковин.

Отже, спробуємо розібратися, як ви можете вибрати відповідну кухонну раковину.

Як правило, є 3 основні чинники, які необхідно враховувати при покупці кухонної мийки:

  • Ваша стільниця, точніше, як буде встановлена ​​ваша кухонна раковина;
  • Розмір і конфігурація раковини;
  • Матеріал, з якої виготовлена раковина.

Для початку визначтеся з розмірами кухонної мийки:

  • Ви можете вибрати класичну мийку з однією чашею, якщо у вас невелика по габаритах кухня;
  • Подвійна раковина з однаковими чашами ідеальна для миття і полоскання посуду;
  • Подвійна мийка з однією чашею меншого розміру, в якій зручно чистити овочі та можна поставити подрібнювач для відходів.
  • Потрійна раковина з безліччю додаткових функцій.

Визначте свої потреби, щоб точно знати, з яких варіантів вибирати.

Матеріал раковини

Кухонні мийки виготовляються з різних матеріалів. Це може бути глянсова або матова раковина з нержавіючої сталі, барвиста емаль на чавуні, штучний або натуральний камінь.

Мийки з нержавіючої сталі

Вони можуть бути прикрашені текстурованим малюнком або просто мати блискучу або матову поверхню. Такі раковини мають доступну ціну, вони дуже легкі, можуть бути як накладні, так і врізні. Однак нержавійці «не подобається» зайва вологість, і на ній часто залишаються плями від води. Щоб зберегти доглянутий зовнішній вигляд, необхідно протирати поверхню сухою тканиною після кожного використання.

Порада! Щоб дізнатися якість нержавіючої сталі, перевірте її за допомогою магніту. Якщо нержавійка першокласна, то магніт до неї НЕ прилипає.

Якщо відчувається невелике тяжіння магніту, значить тут присутнійсплав різних сталей, і тут потрібно відштовхуватися від ціни і загального вигляду матеріалу.

Ну а якщо ж магніт прилипає дуже міцно, то це звичайнісінька сталь, яка не має ніякого відношення до нержавійки, і такий матеріал краще обходити стороною.

Керамічні (емальовані) мийки

Емальовані чавунні чи керамічні раковини – менш популярний варіант. Таких мийок стає на ринку все менше. Вони міцніші, але й важкі, особливого догляду не потребують. Перевага цих мийок у високій стійкості до корозії. Вони не змінюють свій вигляд під час тривалого користування і легко очищаються від забруднення.

Раковини зі штучного каменю

Цей вид набирає все більшої популярності у покупців. Вони виглядають дуже багато і стильно. Композиційні матеріали, що імітують натуральний камінь, складаються з кварцу з додаванням гранітної тріски. Така раковина гармонійно виглядає з будь-якими фасадами кухонного гарнітура, будь то глянець або дерево.

Основні переваги:

  1. Великою перевагою матеріалу є його стійкість до механічних пошкоджень.
  2. Відсутність чутливості до змін температури;
  3. Тихий матеріал, особливо в порівнянні з раковинами з нержавіючої сталі;
  4. Стійкість до вицвітання
  5. Широкий спектр кольорів

Мінуси теж є:

  1. Штучний камінь, на відміну від нержавіючої сталі, легко поглинає рідини, запахи і харчові барвники через його пористу текстуру. І іноді забута крапля кави на поверхні може стати темною плямою на вашій раковині.
  2. Будь-яка склянка, що випадково висковзнула з рук під час миття, може легко розбитися об тверду поверхню каменю.
  3. Вартість навіть найпростішої кам’яної мийки набагато вище нержавійки, а роботи замовного дизайнера можуть коштувати вам відпочинку в теплих країнах.

Тип установки мийки

Як правило, в основному використовуються накладні або врізні мийки. Якщо ви готові заплатити дорожче, можна вибрати кам’яні литі мийки, коли стільниця з раковиною з’єднується без шва, а іноді взагалі воєдино зливаються з кухонним фартухом.

Накладні мийки

Цей тип раковини ніби «накладений» поверх робочого столу. Він має широке застосування на кухні, де столи стоять окремо один від одного і не мають цілісної стільниці.

Однією з основних переваг є простота установки. Навіть недосвідчений майстер зможе встановити таку раковину. До даних мийок можна без проблем підвести будь-яку комунікацію, а при бажанні її легко замінити.

Однак майте на увазі, що вода буде попадати в щілини між столами при митті посуду, і на бічних поверхнях гарнітура можуть залишитися сліди. В цьому випадку вам доведеться контролювати: чи є вода на підлозі під мийкою, а також в щілинах між кухонними меблями і боковинами мийки.

Врізні (вбудовуються) мийки

Цей варіант установки передбачає вбудовану раковину просто в стільниці. Елементом між раковиною і стільницею є герметик, який захищає кухонні меблі від води через краї зрізу.

Установка такої раковини не складна. Потрібно заздалегідь вирізати отвір у стільниці потрібного розміру. Найкраще замовити цю роботу у професіонала.

Зовнішній вигляд кухні і гарнітура з вбудовуваною мийкою виглядає органічно і цілісно, ​​всі тумби об’єднані спільною стільницею, без щілин і непривабливих стиків.

Інтегровані мийки

Литі мийки виготовляються з того ж матеріалу, що і стільниця. Це більш дорогий варіант, іноді така мийка може бути дорожче самої стільниці. Дуже гарно і гармонійно такі раковини виглядають на кам’яних, металевих або дерев’яних столах.

Догляд за такими раковинами досить простий, але установка своїми руками може завдати чимало клопоту, тому дану роботу краще доручити фахівцеві.

Зіставивши всі варіанти вибору кухонних мийок, ви зможете купити раковину, яка не тільки підходить для вашої стільниці, але і підходить для вашого бюджету.