Отже, Ви вирішили віддати Вашу дитину в приватну школу і шукаєте для цього підходяще місце. Якщо ви живете в Харкові, радимо вам звернути увагу на Babyland school, але, перш за все оцініть свої можливості і вирішіть, які витрати Ви можете дозволити собі, щоб забезпечити комфортні умови для дитини. Підберіть відповідні школи-кандидати і відвідайте кілька з них. Перше враження рідко буває оманливим, особливо, якщо Ви до нього підготувалися.

При відвідуванні школи, по-перше, Ви повинні побачити охорону. Це дійсно важливо в наш неспокійний час. Ви повинні бути впевнені, що Ваша дитина буде в цілковитій безпеці. По-друге, Ви повинні поговорити з директором школи про послуги, що надаються школою і її співробітниками.

  • Уточніть, за якою програмою працює школа.
  • Розпитайте про педагогів; зверніть увагу, чи є у школи штатний логопед- дефектолог, психолог, педіатр, медсестра.
  • З’ясуйте режим роботи медичного кабінету в школі, проведення профілактичних щеплень, медоглядів. Уточніть, які процедури і заходи проводяться в школі для зміцнення здоров’я дітей, для зняття втоми і перевантажень учнів. Якщо у дитини слабке здоров’я, зверніть на це особливу увагу.
  • Поцікавтеся, як організована перерва для прийому їжі, де це відбувається (наявність їдальні), наскільки повноцінним є харчування, чи є власна кухня, чи включені в меню салати, соки, фрукти? Якщо Ваша дитина алергік, чи будуть для неї готувати за індивідуальним меню?
  • Розпитайте про плани на позаурочний час (частина шкіл надає тільки освітні послуги, при цьому діти перебувають в школі до 13 – 15 годин, в інших школах можуть надати послуги напівпансіону або повного пансіону).
  • З’ясуйте, чи є в школі комп’ютерний клас. Дізнайтеся, як навчають предмету «Інформатика та обчислювальна техніка».
  • Подивіться інтер’єр класів, обладнання. Загляньте в туалети.
  • Зверніть увагу на прогулянковий майданчик (це особливо важливо для дітей, які залишаються на продовжений день). Подивіться, чи немає поруч зі школою стоянки для машин, шосе (якщо є, це не дуже добре: діти будуть дихати загазованим повітрям).
  • Поцікавтеся, чи є у школи ліцензія (дозвіл) на освітню діяльність, державна акредитація (право самостійно видавати випускникам атестати державного зразка з гербовою печаткою установи). Запитайте, на який термін оформлений договір (або інший документ) оренди приміщення.
  • Ознайомтеся з умовами «Договору про надання платних освітніх послуг».
  • При першій же зустрічі проясніть фінансову сторону взаємин зі школою (сплативши навчання, Ви повинні мати чітке уявлення про те, що дає школа дитині за таку суму). З’ясуйте умови перерахунку, якщо Ваша дитина захворіла і не відвідує школу.
  • Поговоріть з педагогами, зверніть увагу на їх люб’язність і уважність до Вашої дитини, зафіксуйте ступінь відкритості та компетентності, з якою вони відповідають на питання.
  • Поспілкуйтеся з батьками, які вже зробили вибір на користь цієї школи (кожна мама охоче розповість про те, чим займаються діти в школі, які тут співробітники і директор, як проводяться свята, яке харчування).
  • Якщо Ви прийшли для знайомства в школу протягом навчального року і виявили, що проходження навчальних програм в приватній школі відрізняється за термінами, обсягом від проходження програми в державному навчальному закладі, не поспішайте засмучуватися. Темп проходження програми у кожної школи різний, а до кінця року вони зазвичай приходять до одного і того ж результату.

Критерії вибору приватної школи

Жорстка дисципліна. У школі категорично заборонено палити, нецензурно висловлюватися, приносити жувальну гумку і т.д.

Вимогливість до учнів. Оцінки не завищуються, не купуються.

Фундаментальні знання з усіх базових предметів. Учні беруть участь в наукових конференціях, семінарах; в регіональних, міських, всеукраїнських, міжнародних олімпіадах; займаються дослідницькою діяльністю, винахідництвом.

Велика частина домашнього завдання виконується в школі. Проблема виконання домашнього завдання не повинна стати тільки батьківським вантажем. До речі, великий обсяг домашніх завдань не говорить про високу якість навчання, скоріше, це свідчить про бажання школи перекласти свою проблему на плечі батьків.

Індивідуальний підхід. Вашій дитині на кожному уроці дається спеціальне завдання, підготовлене саме для неї напередодні. Це завдання враховує її психічні особливості (пам’ять, увага і т.д.) і її інтереси. Домашнє завдання також є індивідуальним.

Спеціальні заняття з розвитку пам’яті, уваги і мислення.

Власна наукова лабораторія. Розробка і впровадження найсучасніших і найбільш ефективних методик в навчання, в результаті кожен вчитель використовує на уроці новітні педагогічні розробки.

Стабільний педагогічний склад. Всі педагоги високої кваліфікації, є доктори і кандидати наук, лауреати премій, престижних конкурсів. Порівняйте стаж роботи вчителів в різних приватних школах.

Стабільний колектив учнів. Дітям комфортно в школі, батьки задоволені якістю, рівнем викладання і намагаються робити все можливе, щоб дитина продовжував освіту саме в цій школі.

Поглиблене вивчення англійської мови. З першого класу діти навчаються за програмою спецкурсу. Залучаються до викладання носії мови, педагоги з Англії. Організовуються виїзди з навчанням в Англію.

Друга іноземна мова додається по вибору в середній школі (німецька, французька, іспанська або інша).

Сучасні комп’ютери та оргтехніку діти починають освоювати з дошкільного віку і до моменту закінчення школи володіють ними на високому рівні. Обов’язковим є підключення школи до Internet, спілкування учнів з однолітками їх інших країн по мережі.

Висококваліфікована психологічна служба. Постійне відстеження і тестування кожної дитини, повний контакт з батьками. При необхідності, залучення провідних фахівців вузу, центру.

Висококласне медичне обслуговування: регулярні диспансеризації та обстеження, вакцинації дорогими препаратами, профілактичні заходи. Контроль над харчуванням, водою.

Друга половина дня добре організована. Культурно – естетичне виховання та зміцнення здоров’я. Факультативи, гуртки за інтересами та спортивні секції. Свята, змагання, турслёти, зустрічі з цікавими людьми.

Школа повинна мати власні будівлі (це говорить про надійність, стабільність).

Власні спортивні майданчики: футбольні, баскетбольні, волейбольні, гімнастичні.

Власна кухня, смачне «домашнє» харчування, спеціальна дієта для тих, хто її потребує.

Забезпечення безпеки дітей на території школи і створення безпечних умов на автостоянці для батьків.

Звичайно, представники школи повинні самі, не чекаючи Ваших навідних запитань, надати Вам повну інформацію про школу. Робити висновки і вибирати потрібно тільки Вам.