Напевно, жоден наряд не зрівняється за значимістю з одягом для хрещення. Адже це по суті перший святковий наряд у житті людини. Вибір даного атрибута – справа непроста і відповідальна, адже він повинен бути не тільки красивим, але і зручним і приємним до тіла, щоб подарувати малюкові тільки радісні емоції.

Є кілька особливостей, на яких слід зупинити увагу. По-перше, це колір. За християнськими звичаями, хрестинний наряд повинен бути білим, так як символізує духовну чистоту. Допускається також використання ніжних пастельних відтінків – молочних, бежевих, рожевих або блакитних.

По-друге, тканина. Хрестинний одяг контактує безпосередньо зі шкірою дитини, тому для комфорту малюка обирають натуральні тканини, такі як льон і бавовна. Після обряду хрещення, що супроводжується зануренням у святу купіль, малюка витирають спеціальним рушничком, так званою крижмою, і одягають у хрестинне вбрання. Надалі вбрання зберігається все життя і служить оберегом. Іноді переходить до молодших дітей в родині і стає сімейною реліквією.

За православним звичаєм саме хрещена мати вибирає і купує крижму хрещеника. Однак це не обов’язково, можуть і батьки дитини.

Що ж входить у поняття хрестинний наряд?

Традиційно, це сорочечка – халатик або комбінезон – для малюків до 3 місяців, для старших діток – комплект із сорочечки і штанців для хлопчика і плаття для дівчинки. Наряд може додатково комплектуватися чепчиком і пінетками. Сорочечка може бути короткою – до пояса і тоді комплектується зі штанцями або довгою – в підлогу, такий наряд легше надягати.

В цілому, наряд повинен містити мінімум застібок, кулісок, тасьми, щоб не сковувати рухи і не поранити ніжну шкіру. Важливо враховувати також якість пошиття – шви повинні бути оброблені якісно.

Одяг для хрещення практично завжди прикрашається вишивкою. Зазвичай вишиваються хрестики, янголи, рослинні візерунки, рідше ім’я або дата.

Дуже красиво виглядає вишивка срібними або золотими нитками, а також додавання мережива або рюшів по краю виробу. Оригінально і незвично виглядає вишивка яскравими нитками – червоними і зеленими – традиційні українські візерунки.

Яке б вбрання ви не обрали, зверніть увагу на якість – рядки повинні бути рівними, візерунки на вишивці без пробілів, нитки не повинні стирчати.

У компанії Глаздов велику увагу приділяють саме таким нюансам, що визначають якість. В інтернет-магазині великий вибір хрестильного одягу для дітей від 0 до 5 років, є можливість замовити індивідуальну вишивку. Колектив професіоналів використовує тільки німецькі нитки. Машинна вишивка виконується тільки на обладнанні виробництва Японія.

Звертайтеся, менеджери із задоволенням допоможуть підібрати найкраще вбрання для вашої дитини.