Терапевт розповіла, скільки можна і потрібно пити води

Про те, наскільки важлива питна вода для організму, відомо кожному, як і про добову її потребу для людини. Але як забезпечити для себе її високу якість? Адже загальнодоступна водопровідна вода навряд чи буде корисною для здоров’я. Яку ж краще вибрати для пиття? Яка допоможе поправити здоров’я і не заподіє шкоди людині?

Чи можна пити водопровідну воду

Поліпшити якість водопровідної води не можна навіть шляхом кип’ятіння, хоча багато хто покладає великі надії на цей невигадливий спосіб її очищення. Деякі бактерії і віруси, які містяться в воді, не можна усунути кип’ятінням. Наприклад, вірус гепатиту А гине лише після півгодинного кип’ятіння. Що стосується солей важких металів, то вони взагалі його не бояться, навпаки, в результаті випаровування води рівень їх концентрації збільшиться. Хлор в процесі кип’ятіння вступає в реакцію з органічними речовинами і утворює сполуки, здатні викликати онкологічні захворювання.

Оманливі знання щодо якості водопровідної води не тільки помилкові, але і небезпечні.

Чи варто пити фільтровану воду

Якщо говорити про недорогі побутові фільтри, то серед них найбільш поширеними є вугільні. Непогано очищаючи воду від хлору і його сполук, їх марно використовувати, якщо мова йде про мікроби. Фільтрована таким способом вода має приємний смак і не містить канцерогенів. Але, користуючись таким фільтром, потрібно уважно стежити за станом фільтруючого елемента, бо забруднений, він може сам перетворитися в джерело зараження.

Людям, які проживають в місцевості з підвищеним вмістом у воді солей, слід віддавати перевагу мембранним фільтрам.

Чому краще пити артезіанську воду

Особливо чистою вважають воду, отриману з артезіанської свердловини. Її запаси зосереджені на великій глибині і тим самим захищені від проникнення шкідливих забруднень. Облаштування такої свердловини на дачі або ж в заміському будинку було б ідеальним варіантом. Але і тут можуть трапитися неприємні сюрпризи, адже якість води залежить від періоду формування її пласту. Дізнатися про нього можна лише в результаті лабораторних аналізів.

Є й інший вихід. Отримувати перевірену артезіанську воду можна, зробивши замовлення води в компанії з її доставки. Наприклад, це можна зробити тут. Існує багато заводів, якими виробляється бутильована вода відмінної якості. Її можна пити, на ній можна готувати їжу. А про високу якість такої води свідчить той факт, що доставка води стає все більш популярним видом послуг. Постійні споживачі такої води встановлюють спеціальне обладнання для користування нею – кулер для води.

Яку мінеральну воду пити

Мінеральною називають воду, що містить в надлишку деякі мікроелементи або солі. Її корисно було б пити безпосередньо з джерела.

У бутильованому вигляді така вода доступна широкому колу споживачів. Але купуючи її, уважно читайте написи, розміщені на етикетці. Справа в тому, що для пиття можна вживати лише столову мінеральну воду, яка містить солей менше 1 г/л. Вода лікувально-столова, з вмістом їх від 1 до 10 г/л, і лікувальна, яка містить понад 10 г/л солей, застосовуються для попередження і для лікування деяких захворювань. Вживання їх потрібно строго дозувати, а краще робити це під наглядом медиків.

Як вибрати воду для пиття?

Щоб не боятися за наслідки від вживання води, вибираючи її, уважно вивчайте написи на етикетці. Пам’ятайте, що для пиття придатна тільки столова мінеральна вода, загальна мінералізація якої менше 1 г/л. Завжди зупиняйте вибір на добре відомих марках. Бійтеся купувати воду, на пляшці з якої відсутні дані про виробника і загальної мінералізації.

Кращою для застосування в побуті буде артезіанська вода. Її можна пити і використовувати для приготування перших страв, напоїв.