В даний час багато батьків задаються питанням: «Як вибрати постільну білизну для дитини?». 5 рекомендацій по вибору постільної білизни для дитини ви можете прочитати за посиланням zasteli.com.ua/5-rekomendatsi. Але, безсумнівно, вона повинна бути виготовлена з матеріалів високої якості, мати параметри, що відповідають розмірам ліжечка і, звичайно ж, подобатися дитині.

Процес купівлі дитячої постільної білизни необхідно почати з вибору матеріалу.

Вибір матеріалу

В даний час тканини для дитячої постільної білизни виготовляють з різних матеріалів. Склад нитки і спосіб плетіння тканини визначатимуть всі властивості матеріалу і, відповідно, комплекту постільної білизни, виготовленого з неї.

Найбільш популярні варіанти ниток, які можуть застосовуватися при виробництві тканин для дитячої постільної білизни:

  • Бавовна. Постільна білизна з бавовни має безліч переваг: вона гіпоалергенна, добре охолоджує в спекотну пору року, не ковзає, не липне до тіла, дуже м’яка на дотик. Важливим плюсом є те, що її можна використовувати в будь-який сезон.
  • Льон. Це відмінна демісезонна тканина. Вона в будь-який час року підтримує оптимальний тепловий режим, тому дитина не буде пітніти під час сну. Лляна тканина міцна, чудово вбирає вологу. Але є один серйозний недолік: вона груба для шкіри малюка – тому ми не рекомендуємо купувати лляну постільну білизна для дітей.
  • Бамбук. Це нова тканина, переваги якої вже встигли оцінити багато батьків. Вона має цілу низку корисних характеристик: добре вбирає вологу, відмінно вентилюється, має протимікробні властивості, до того ж вона дуже м’яка. У тканинах з бамбуку лише один мінус – висока ціна.
  • Ситець. Бавовняна тканина, що характеризується невисокою ціною. Постільну білизну з ситцю можна використовувати постійно. Однак варто відзначити основний недолік тканини – невисока зносостійкість, швидка втрата кольору. Це обумовлено невисокою щільністю плетіння полотна.
  • Бязь. З цього матеріалу виготовляється повсякденна білизна. Бязь схожа на ситець, але щільніша за нього приблизно в два рази. Серед переваг бязі слід зазначити: міцність, зносостійкість і повітропроникність. Важливим плюсом даної тканини є невисока ціна, яка пояснюється більш простим процесом виробництва в порівнянні з тим же сатином. Однак є невеликий мінус – бязь може полиняти після прання, тому прати її краще в делікатному режимі.
  • Сатин. Легка бавовняна тканина. Важливою її перевагою є висока міцність (багато фахівців відзначають, що вона витримує понад 250 прань). Сатин гладкий, приємний на дотик, не спровокує подразнення на ніжній шкірі малюка і не викличе алергічних реакцій. А ще сатин дуже добре вбирає вологу, але при цьому не намокає.
  • Ранфорс. Ця тканина виробляється з бавовняної нитки високого ступеня очищення. Завдяки щільному діагонального плетіння вона дуже міцна, але при цьому тонка і легка. Вона відмінно підходить для літньої пори року, але взимку її краще не використовувати. Ця натуральна тканина гіпоалергенна, відмінно вбирає вологу, добре пропускає повітря. Ранфорс дуже простий у догляді – його можна прати в пральній машині, він легко прасується. Вартість дитячої постільної білизни з ранфорса можна віднести до середньої цінової категорії.
  • Поплін. Для виробництва постільної білизни найчастіше використовується поплін, виготовлений з 100% бавовни. Однак ця тканина може бути виготовлена з шовку або штучних волокон. Дитяча постільна білизна з попліну гладка і м’яка, відмінно тримає тепло і вбирає вологу, добре зберігає колір і форму при пранні навіть в пральних машинах (при t до + 60˚ С). До того ж ця тканина екологічна, гіпоалергенна і абсолютно безпечна для дитячого здоров’я. Вона відноситься до середньої цінової категорії.
  • Полікотон (синтетика / бавовна). Досить поширена тканина, яка відрізняється ціновою доступністю. Її особливість – використання синтетичних ниток при її виробництві. Процентне співвідношення бавовни і синтетики в поллікотоні може бути різним. Найкраще підбирати тканину, в якій бавовни більше (від 60% і вище). У такому випадку вона буде зносостійкою, приємною до тіла, довго зберігати колір.

За всіма бавовняними тканинами легко доглядати. Достатньо просто прати їх з використанням звичних для вас миючих засобів, але тому що мова йде про дитячу білизну, при пранні бажано не використовувати пом’якшувачі, ароматизатори і хлорку.

Якщо у вас все ще залишилися питання про те, яку тканину вибрати для дитячої постільної білизни, то багато фахівців рекомендують віддати перевагу бязі або сатину, виходячи зі співвідношення ціна/якість. Це м’які, шовковисті тканини, які влітку збережуть приємну прохолоду, а взимку відмінно утримають тепло. Постільний комплект з цих матеріалів прослужить довгі роки, адже вони не поиняють при пранні, не витруться і не порвуться, що дуже актуально для дітей.

Вибір забарвлення

Забарвлення слід вибирати в залежності від віку дитини:

Від 0 до 3

Малюк великий час проводить в ліжечку, тому не варто вибирати дуже яскраві кольори. Множинні малюнки також не рекомендуються. Достатньо одного великого зображення, яке буде привертати увагу дитини. Малюк зможе розглядати його, знайомлячись з новими кольорами і формами.

Від 3 до 7

Для дітей цього віку можна підібрати забарвлення, в залежності від їх улюблених героїв мультиків, ігор. Так для хлопчиків – це герої мультфільмів “Тачки”, “Супермен”, “Людина-павук» і т.д., а для дівчинки – принцеси, феї, рожеві поні і т.д.

Від 7 до 12

Для дітей цієї вікової категорії забарвлення значно не відрізняється від попередньої групи, але, можливо, у дитини з’являться нові улюблені герої. Тому перед покупкою запитаєте ваше чадо про те, що йому більше подобається.

Підлітки

При виборі білизни для підлітка слід, в першу чергу, звернути увагу на його думку. Підліткова білизна має підкреслювати його індивідуальність, тому що діти в цьому віці велику увагу приділяють своїй самостійності і «дорослості». Забарвлення білизни вони цілком можуть підібрати самостійно. Головне – не сперечатися.

Підбір кольору

Цей критерій залежить від віку дитини, її переваг і, звичайно ж, від оформлення кімнати.

Не слід забувати і про психологічний стан малюка, тому що багато психологів відзначають, що він безпосередньо залежить від кольорів, які оточують дитину. Так який вибрати колір для дитячої постільної білизни?

Варто віддати перевагу спокійним, природним кольорів. Не варто вибирати популярні «кислотні тони», а навпаки, краще взяти перевірену часом класику – ніжно-блакитний, зелений, салатовий, бежевий, світло-рожевий і т.д. Вони ненав’язливі і приємні для ока. Розглянемо найбільш докладно кілька з них:

  • Сині тони підходять для активних дітей. Вони допомагають розслабитися, зняти емоційну напругу, яка накопичується протягом дня.
  • Постільна білизна світло-коричневих відтінків, наприклад, беж, “пряжене молоко”, “шоколад”, “карамель” і т.д. допоможе поліпшити апетит малюка.
  • Жовтий колір стимулюватиме дитину до допитливості, підбадьорить і поліпшить її настрій.
  • Зелений колір створить приємну і розслаблюючу атмосферу. Це природний колір, комфортний для нашого ока, тому в кімнаті з зеленими тонами малюк буде заспокоюватися і швидко налаштовуватися на відпочинок.

Зверніть увагу, що багато фахівців рекомендують відмовитися від темних відтінків. На психіку дитини вони будуть діяти гнітюче. Занадто яскраві кольори, навпаки, сприятимуть надмірному збудженню психіки дитини.

Зовнішня обробка

Рюші, мережива, гудзики, стрази і багато іншого – це мило і красиво, але з такою красою потрібно бути дуже уважним. Якщо ви захотіли купити постільну білизну для малюка з будь-яким декором, то заздалегідь перевірте – чи добре закріплені деталі, чи не можуть вони раптово відірватися і потрапити в дихальні шляхи малюка або травмувати його.

Так само краще уникати покупки дитячої постільної білизни для дітей від 0 до 7 із застібками у вигляді гудзиків, блискавок, гачків. Вони можуть стати причиною дитячих травм. Найбільш оптимальним варіантом буде застібка-клапан.

Простирадла звичайні і на гумці

Вибираючи простирадло, можна помітити, що сьогодні на ринку присутні звичайні моделі і моделі на гумці. Але яку з них вибрати? Звичайне простирадло під час сну може з’їжджати, тому його доводиться періодично поправляти. Через це і були придумані моделі на гумці, які дуже нагадують чохол на матрац. Такі простирадла виробляють з м’яких трикотажних тканин, які не ковзають по поверхні матраца і, в той же час, приємні до тіла. Про зморшки і складки на поверхні ліжка можна забути, а значить, дитина отримає повноцінний і здоровий сон.

Вибираючи простирадло на гумці, ретельно виміряйте довжину, ширину і висоту матраца, щоб не прогадати з його розміром. На матраці воно повинно сидіти щільно, як рукавичка.

Ми сподіваємося, що допомогли вам вирішити питання про те, яку дитячу постільну білизну вибрати, і ви тепер з легкістю підберете для вашого малюка відповідну модель.