Поняття «лофт» з’явилося в Америці в Нью-Йорку в 20-х роках минулого століття за часів Великої депресії. Оренда площі в центрі міста стала активно дорожчати, а багато фабрик і заводів були змушені переносити виробництво в райони з меншими орендними ставками або закриватися. Так на Манхеттені утворилося багато порожніх промислових приміщень, які переобладнали під житло.

Завдяки розташуванню і невисокій вартості ці квартири швидко облюбували артисти, музиканти і художники. А незабаром такий тип житла став вважатися елітним і на зміну богеми прийшли успішні фінансисти, адвокати і золота молодь.

Особливості стилю лофт

Основа лофту- великі відкриті простори. Стиль не терпить поділу на кімнати. Приміщення зонується кольором, склоблоками або меблями. Ізолюються стінами тільки ванні кімнати, комори і спальні. Лофт передбачає високі стелі, в таких випадках приватні зони облаштовують на антресольних поверхах. Якщо ви – шанувальник таких інтер’єрних рішень, тоді вам варто звернутися в yellowin.com.ua, оскільки спеціалісти даної студії дизайну, зможуть втілити вашу мрію в життя та перетворити вашу квартиру на стильний та сучасний лофт.

Оздоблення

Стіни, підлога і стеля грають роль скромного фону для вишуканих предметів інтер’єру. Лофт тяжіє до зістарених матеріалів або матеріалів з історією. Невід’ємна частина стилю – цегла на стінах. В інтер’єрах часто можна зустріти голий бетон, грубу штукатурку і зістарені дошки. Яскраві кольори якщо і використовуються, то дозовано, як правило для того, щоб виділити якусь зону. В якості акценту на стіну можна нанести графіті.

Меблі

Головне правило – вишукана простота. Мінімум меблів, але частина їх повинна бути обов’язково виняткової якості. Вітаються лаконічні форми, сучасні матеріали (пластик, шкіра, метали), контрасти. Поруч з дорогою ексклюзивною диванної групою, може стояти журнальний столик, зібраний з палет.

Конструкції

Суттєва особливість лофту – винесення конструкцій і комунікацій на загальний огляд. Балки, повітроводи, труби, проводка для електрики: все, що прийнято ховати, ушляхетнюється і виставляється на показ.

Стелі, вікна

Лофт передбачає високі світлі стелі. У приміщенні має відчуватися повітря. Цьому сприяють широкі панорамні вікна-вітрини, мансардні вікна, друге світло. Штори, як правило, не використовуються, замість них ставлять жалюзі або просто затемнюють скло.

Двері

Часто в цьому стилі замість звичайних встановлюють амбарні двері. Кріплення не ховають за декоративними елементами, а двері спеціально зістарюють.

Декор

Спочатку в житло такого типу селилася богема, в тому числі і художники. Тому сам стиль формувався, як ідеальне тло для галерей. Але не варто старатися, краще відмовитися від дрібних дрібничок на користь одного-двох виразних об’єктів.

Світильники

Часто використовуються світильники фабричного типу, масивні залізні лампи. Ще один поширений варіант – довгі шини уздовж стелі, по яких переміщаються поворотні світильники. Такий тип освітлення допоможе вдало підсвітити декоративні акценти інтер’єру – картину, велику вазу або вишукану статуетку.

Кухня, їдальня

При проектуванні кухонної зони слід вибирати гарнітури зі стилістикою 50-х років минулого століття або сучасні кухні в стилі хай-тек. Добре використовувати професійне обладнання для кафе і ресторанів. Кухня повинна бути компактною, їй не відводиться головна роль. А ось в зоні обіднього столу можна проявити більше фантазії і додати більш вишукані меблі.

Вітальня

Центр вітальні – м’яка група. Обов’язково великий, масивний диван, обтягнутий шкірою, замшею або ексклюзивною тканиною. Крім дивана одне або два великих зручних крісла і може бути кілька пуфів. На оббивці вітаються потертості. Добре, якщо меблі будуть на коліщатках, так як цей стиль передбачає простоту здійснення перестановки. Ще один обов’язковий елемент – журнальний столик простий і лаконічний. Килим з цікавим принтом додасть кімнаті затишку.

Спальні, дитячі кімнати

Приватні зони можуть відділятися від громадських перегородками, меблями, склоблоками, зонуються покриттям підлоги або освітленням. Якщо є така можливість, то спальні і дитячі влаштовують на антресольних поверхах. Ліжко переважно залізне або оббите тканиною, зістарені або дерев’яні тумби. Шафи функціональні і непомітні.

Ванні кімнати

У ванній можна піти двома шляхами: вінтажний стиль з зістареними елементами або сучасний хай-тек. Для вантажного стилю ідеально підійде чавунна ванна на ніжках. В ансамбль до неї можна підібрати підходящу по духу сантехніку, змішувачі з патиною, антикварне дзеркало. Ультрасучасну ванну кімнату укомплектовують новинками сантехніки. Джакузі, багатофункціональні душі, блиск хрому і емалі – все це буде відмінно контрастувати з цеглою на стінах, бетоном і грубою штукатуркою.

Стиль лофт зараз вкрай популярний. Облаштовують житло в цьому стилі не тільки в приміщеннях колишніх фабрик або в великих заміських будинках, але і в звичайних квартирах, адаптуючи його стильові особливості під невеликі площі і невисокі стелі.